Heti Top 10: a toryk által kampánycélra használt dalok

2015.05.10. 21:13, Frontrecorder

davidcameron.jpg

A héten, csütörtökön lezajlott brit parlamenti választásokat nagy meglepetésre a kormányzó Konzervatív Párt nyerte abszolút többséggel. Mint minden párt, a toryk is gyakran használnak fel dalokat rendezvényeikhez és kampányaikhoz, az elmúlt majd tíz évben pedig, hogy egy nagy zenerajongó politikus, David Cameron a vezérük, a fiatalos irány jegyében igyekeznek "menő" zeneszámokat választani - és abból általában botrány lesz. 

Land Of Hope And Glory

Edward Elgar 1902-ben szerzett hazafias indulója a Konzervatív Párt himnusza. 

Massive Attack: Man Next Door

2000-ben a Konzervatív Párt éves kongresszusán a toryk akkori vezetője, William Hague erre az 1998-as dalra vonult színpadra. A Massive Attack kikérte magának: "Hogy merészelik a mi zenénkkel népszerűsíteni a hülyeségeiket? Soha nem támogatnánk a Konzervatív Pártot és a politikájukat!"

Jimmy Cliff: You Can Get It If You Really Want

A reggae-legenda 1972-es slágere szólt David Cameron beszédének végén a párt 2007-es kongresszusán, és olyan sikert aratott, hogy a következő évben a dalt felhasználták médiakampányokban is. Cliff viszont egyáltalán nem volt elragadtatva.

The Killers: All These Things That I've Done

A fiatalos imidzsére mindig nagy hangsúlyt fektető David Cameron egyik kedvenc dala, ez volt a bevonulózenéje a konzervatívok 2009-es pártkongresszusán.

Keane: Everybody's Changing

A Coldplay-iskolás britek 2004-es slágerét a 2010-es választási manifesztum kihirdetésekor használta a párt, csakhogy nem kértek rá engedélyt, ráadásul a felhasználás jogát a zenekar már a Liberális Demokratáknak adta, mivel őket támogatták, nem a torykat.



CIKKEINK POLITIKA ÉS POP ÖSSZEFONÓDÁSÁRÓL.

The xx: Intro

A 2010-es pártkongresszus ezzel a dallal indult, és a zenekar egyáltalán nem volt elragadtatva - kategorikusan elhatárolódtak a toryktól.

Primal Scream: Rocks

A párt 2011-es kongresszusán Theresa May belügyminiszter beszéde után hangzott fel a Primal Scream '94-es slágere, a balos zenekar pedig fortyogott a dühtől, egy vitriolos közleményben rohantak ki a konzervatívok ellen, ezzel a konklúzióval: "a toryk az ellenség".

The Dandy Warhols: Bohemian Like You

És itt jön a csavar: kiderült, hogy valójában nem is a Rocks volt az a bizonyos beszédzáró szám, hanem a Dandy Warhols legismertebb dala. A mellényúláson mondjuk nem sokat változtatott, sőt, a zenekar frontembere, Courtney Taylor-Taylor még durvábban ki(f)akadt, a honlapjukon olyanokat írt, hogy "letépem a kurva fejüket", meg "hánynom kell", és "miért nincsenek ezeknek a seggfejeknek jobboldali zenekaraik, akik jobboldali dalokat írnának a szaros jobbos politikájukról?"

Electric Light Orchestra: Mr. Blue Sky

Süt a nap, egy felhő sincs az égen - így indul az ELO 1978-as dala, és ennél optimistábban nem is vezethették volna fel David Cameron tavalyi pártkongresszusi beszédét.

ABBA: Money, Money, Money

Ezt a dal ugyan nem használták fel a toryk, a britek viszont 2010-ben egy közönségszavazáson a Konzervatív Párt első számú kampánydalának választották.

+ David Cameron cameója a One Direction Comic Relief-dalának klipjében:

https://recorder.blog.hu/2015/05/10/heti_top_10_konzervativ
Heti Top 10: a toryk által kampánycélra használt dalok
süti beállítások módosítása