Bosszúkoncert – a System Of A Down először Örményországban

2015.04.27. 14:21, rerecorder

soad.jpg

Az örmény-amerikai származású tagokból, a kilencvenes évek első felében Kaliforniában alakult System Of A Down 2015-ben a Wake Up The Souls turnéval emlékezett meg az örmény népirtás 100. évfordulójáról. A Los Angeles-i nyitókoncert után hat európai állomás következett, majd április 23-án egy ingyenes jereváni fellépés zárta a turné első szakaszát. Az énekes Serj Tankian szólóprojektjével kétszer is koncertezett már az örmény fővárosban, de ez volt az első alkalom, hogy az egész együttes fellépett Jerevánban. A Recorder vendégszerzőjének, Kátai Simonnak a helyszíni beszámolója következik.

daron.jpgAz elmúlt húsz év egyik legsikeresebb, legjelentősebb metálzenekarának első örményországi koncertjét Jereván közepén, a Republic Square-en tartották, és amúgy ezen a téren szálltak meg az együttes tagjai. Szállásuk előtt egész nap nagy csapat rajongó várakozott „welcome home” feliratú táblákkal. Egyik este örmény, iráni, orosz és amerikai rajongókkal találkoztunk, akik a hotel kerthelyiségében söröző gitáros-énekes Daron Malakiannak (balra) és dobos John Dolmayannak adtak szerenádot System Of A Down-számokból. Daron segített a gitárszólók eléneklésével, de gitározni nem akart. Azt mondta, inkább visszamegy a hotelbe, ahol velük egy szinten lakik a szerb elnök, és eljátszik valamit az ajtaja előtt – majd meglátja, hogy tetszik neki. Két nappal később a koncerten a Cigarot a világ vezetőinek ajánlotta My cock is much bigger than yours!”felkiáltással.

A koncert napján már korán reggel lezárták a tér több száz méteres környékét. A délután négyes kapunyitásra több ezer rajongó gyűlt össze a külső kordonoknál – a rendőrök egy óráig bírták a nyomást, ezután ledőltek a korlátok. A térhez közelebb kerülve fémdetektorral ellenőriztek mindenkit, és egészen a koncert végéig rendőrök és katonák járőröztek a tömegben. A várakozás alatt a kivetítőkön az áldozatok szentté avatási miséjét közvetítették, a közönségnek pedig a népirtást jelképező nefelejcs virág formájú kitűzőket osztottak, melyeket helyi gyerekek készítettek.

rendorok.jpg


A koncert pontban fél 9-kor, szakadó esőben kezdődött. Az alkalomhoz illően a népirtásról szóló Holy Mountains nyitotta az együttes eddigi leghosszabb, 37 számos, 2 óra 10 perces koncertjét. A hosszú játékidőbe korábban soha nem játszott, vagy több mint 10 éve hanyagolt számok is belefértek (Dreaming, U-Fig, Chic ’n’ Stu, Marmalade), és az általában mellőzött Steal This Album!-ról is több dal megszólalt. A zenét három rövid videó szakította meg, amelyek animációs és archív filmek, valamint a narrátor, Tom Morello (Rage Against The Machine-gitáros – a szerk.) segítségével mutatták be az örmény népirtást és a világban ma is zajló hasonló eseményeket.

szinpad.jpg


This is not a rock ‘n’ roll concert, to our murderers, this is revenge!” üvöltötte Daron a koncert elején. Serj néha örményül is megszólalt és egy örmény dalt (Sartarabad) is elénekelt. Az utolsó videóbejátszás után egy pár perces beszédet tartott – beszélt dédszülei meggyilkolásáról és nagyszülei meneküléséről, az USA és Oroszország szerepéről, és felszólalt a kivándorlás ellen. We are System Of A Down, and it’s our responsibility to tell you these things, and to rock you at the same time – foglalta össze az együttes küldetését. Néhány dalszöveget átköltöttek, így lett Hollywood-ból Hayastan (Örményország) vagy Jereván, Tienanmenből pedig Republic Square.

A koncert előtt John Dolmayan azt nyilatkozta, hogy a jereváni fellépés sokkal fontosabb számukra, mint egy új album elkészítése – és valóban érezni lehetett, hogy az együttes történetének legfontosabb koncertjét láttuk.


beszámoló és fotók: Kátai Simon


galéria további képekkel: 


részlet a koncertből: 

https://recorder.blog.hu/2015/04/27/bosszukoncert_a_system_of_a_down_eloszor_ormenyorszagban
Bosszúkoncert – a System Of A Down először Örményországban
süti beállítások módosítása