Dalpremier! The Trousers: Buckley Funeral Home

2015.04.20. 12:00, Frontrecorder

the_trousers_mother_illusion-bckgrnd.jpg

Két évvel a külföldön is jól fogadott Freakbeat után, május elején jelentkezik negyedik albumával a dalszerző-gitáros-énekes Kőváry Zoltán vezette The Trousers. A budapesti indie-/garázsrock zenekar Mother Of Illusion címet viselő lemezéről elsőként a nyitódala hallható, a Buckley Funeral Home itt debütál.

A tervek szerint május 4-én érkezik a Trousers Fonogram-díjra jelölt 2013-as nagylemezének folytatása. Az új anyagot a budapesti Artist Factory-ban vették fel a dobos, Cs.Szabó Zoltán hangmérnöki irányításával idén január és április között. A tízszámos albumon három vendégzenész szerepel: Derecskei Zsolt (The Bits, Belmondo) játszott a billentyűkön, Csányi Rita vokálozik, egy dalban pedig Szénás-Máthé Nándor szaxofonozik a pécsi Junkie Jack Flash-ből. "A korábbiakhoz hasonlóan a főszerepet most is a dalok játsszák, a hangszerelést és a megszólalást mindig ezekhez igazítjuk" - summázza az új lemezt Kőváry Zoltán. A frontember a most bemutatásra kerülő Buckley Funeral Home című dalról jóval részletesebb jellemzést adott nekünk: "Ez az elsőként megírt dal, amit egy jó ideje játszunk koncerten, egyben ez nyitja az új lemez. Azt hiszem, hogy nagyon jól tükrözi a Trousers zenei törekvéseit: húzós, kemény gitártémára épül, de maga a dal, főként a refrén nagyon fülbemászó, melodikus, amit kiemel állandó vendégvokalistánk, Csányi Rita éneke is. Annyiban változtattunk az eddigi recepten, hogy a verzében a keménységet a basszus és a dob biztosítja, a gitár a riff mellett inkább a refrén alatt válik főszereplővé, amit kiegészít Derecskei Zsolt Hammond-orgona kísérete. A középrész visszafogottabb, lebegősebb, azt is mondanám pszichedelikus, ha nem csépelték volna agyon ezt a jelzőt néhány trendi zenekar nyomán az elmúlt években. Azt gondolom, hogy aki a 60-as, 70-es évek zenéjén szocializálódott, és joggal tartja ezt a korszakot abszolút kiindulópontnak, az ösztönösen mindig is használt ilyen zenei megoldásokat." A Trousers vezetője azt is elárulta, honnan jött az ihlet dal címéhez és szövegéhez. "A cím akkor ugrott be, amikor a Donald Sutherland és Jane Fonda főszereplésével készült 1971-es Klute című filmet néztem. Az egyik jelenetben a Fonda által játszott luxusprostituált hazafelé tart, és a ház előtt egy táblára ki van írva: Buckley Funeral Home. Nagyon megtetszett, főleg azért mert Tim és Jeff Buckley miatt egy kis rocktörténeti vonatkozása is van. A szövegnek egyébként nincs köze a Buckley-k halálához, inkább érzelmi reflexiókat tartalmaz. Néhány élménytöredék is belekerült a két évvel ezelőtti amerikai utamból is (melyről úti beszámolót írt nekünk  - a szerk.), például a kezdő sor, az 'I'm a desert but I'm full of life', vagy a 'Clearer than a summer Arizona sight', de ezek inkább metaforikus jellegűek, mint konkrét utalások."

A Trousers a tervek szerint május 4-én jelenteti meg Mother Of Illusion című új albumát, melynek lemezbemutatója május 8-án lesz a GMK-ban (Facebook-esemény), itt most jöjjön az első beharangozó dal, a Buckley Funeral Home:

https://recorder.blog.hu/2015/04/20/dalpremier_the_trousers_buckley_funeral_home
Dalpremier! The Trousers: Buckley Funeral Home
süti beállítások módosítása