A Trafó ajánlata: virtuális űrhajóval ment meg minket a PiPS:lab

2015.03.22. 21:30, prorecorder

sf-image_capture-11.jpg

(X) Mindannyiunkat megfigyelnek, a digitalitás pedig Nagy Testvérként irányítja a földlakók életét. Ezzel száll harcba a holland PiPS:lab feltalálókból és zenészekből álló társulata, amely rövid időn belül másodjára látható a Trafó színpadán. Ezúttal a 3-D ecsetvonásokkal és motion capture trükkökkel megfűszerezett Social Fiction 2 című performansz a főfogás.

2014-ben a  PiPS:lab már ízelítőt adott a magyar közönségnek a holland humorral átitatott színházi sci-fi sajátos világából, az idén bemutatott Social Fiction pedig egy olyan összművészeti trilógia, amelybe a mozgóképtől kezdve a festészeten át a videojáték-elemekig minden belefér. A társulat művészeteken átívelő előadásai hasonlóan ötvözik a színházat a tudománnyal, mint ahogyan a Kraftwerk a zenét a technológiával. A misszió sikeres végrehajtásához azonban nem elég a technikai lelemény, a produkcióban fontos szerephez jut a közönség is: a látogatók közül kerül ki ugyanis annak az űrhajónak a kapitánya, aki biztonságos terepre navigálja a galaktikus járművet. A különleges eszközök lehetővé teszik, hogy a nézők ruháiból vegyenek színmintát, majd azzal fessenek a levegőbe, vagy virtuálisan alkossanak és rajzoljanak meg szereplőket. De nem ez az egyetlen csavar, mert a színpadon történteket le is filmezik és a szemünk előtt vágják össze, a művet pedig saját készítésű klasszikus hangszereikkel kísérik. 

„A Social Fiction alapötlete az volt, hogy feltettük a kérdést: mi lenne, ha ez ember be tudná váltani a magánéletét a jobb verziójú valóság megteremtéséért?” A téma kézenfekvő: mindennapjainkat egyre inkább meghatározza a virtuális tér. Facebook, Twitter, Instagram. Csupa olyan csatorna, amelyektől egyre többen függenek, és amelyeken bárki követheti a felhasználó életét akár percről percre. A Social Fiction 2 ezt a jelenséget gondolja tovább úgy, hogy a digitális uralom ellen indul csatába. 


smART! // PiPS:lab: Social Fiction 2 - Árnyékok a felhőben

2015. március 27. (péntek) 20:00 óra

Facebook-esemény

Online jegyvásárlás ITT

Az előadás után megrendezésre kerülő közönségtalálkozón Csiszár Mátyás, digitális művészeti szakíró beszélget az alkotókkal.


PiPS:lab

Keez Duyves

Yorick Heerkens

Willem Weemhoff

Daan van West

Thijs de Wit

www.pipslab.org


Egy rövid ízelítő a műsorból:

https://recorder.blog.hu/2015/03/22/a_trafo_ajanlata_virtualis_urhajoval_ment_meg_minket_a_pips_lab
A Trafó ajánlata: virtuális űrhajóval ment meg minket a PiPS:lab
süti beállítások módosítása