Dalpremier! Rémember: Half Full - háromszámos albumelőzetes

2015.01.26. 15:41, rerecorder

remember.jpg

Sok év zenekari hallgatás és csend után ismét hallgathatunk egy új Rémember-lemezt, igaz nem vadonat új szerzemények, hanem korábban kiadatlan, 1998 és 2007 között született dalok szerepelnek az alvó - csak ezen kiadvány erejéig visszatérő és egyébként idén húsz éve alakult - együttes most megjelent Half Full című albumán, amelyről három szám premierje következik.

rr--front.jpgAz 1995-ben Budakeszin alakult Rémember egyike volt azoknak a zenekaroknak, akiket a Heaven Street Seven szintén huszadik születésnapi visszaemlékezésekor is emlegettünk: a kilencvenes évek közepén berobbant, angol nyelven éneklő, döntően angolszász zenei hatásokból táplálkozó együttesként ismerhettük meg a Rémembert is a Quimby, a HS7, a Publo Hunny, a Warpigs, a Fresh Fabrik kortársaként. A Szabó Áron Vasaló - dob, Dolezsai Gergő - basszusgitár, Sass Loránd Fibula - ének, Szabó Gergő Geiger - gitár összetételű kvartettbe 1997-be szállt be Dolezsai helyére Jero basszusgitáron és 2004-ig ebben a felállásban alkottak (a fenti képen is így látható a zenekar, amely a most megjelent dalok jó részét is rögzítette). Négy lemezanyagot és öt EP-t adtak ki, közte az első magyar, csak online publikált dalokat (1997-ben a Megalomaniac EP-t az Internettón tették közzé). A nehezebb utat választva végig angol nyelvű dalokkal próbálkoztak, egy időben Pierrot is felkarolta a zenekar, a 2001-es @Generation az ő kiadójánál jelent meg, ekkor már a kezdeti Red Hot Chili Peppers-, Pearl Jam-hatások kiegészültek a Garbage elektronikus rockjával, de a hiábavaló hazai próbálkozások után és a 2004-es Pyschedelic GAS album kiadását követően a Rémember úgy döntött, hogy Londonba teszi át székhelyét (kinti reményeiket alapozta, hogy az Music TV-n már rendszeresen futott néhány klipjük) és ott igyekszik érvényesülni. Jero a költözés előtt kilépett a zenekarból, az új basszusgitáros Fischer Máté lett - a Rémember pedig 2008-ig koncertezett kitartóan Nagy-Britanniában (2006-ban még a Babyshambles előzenekaraként is turnéztak), majd bedobták a törölközőt.


A RÉMEMBER TAGJAIT IS MEGSZÓLALTATTUK ABBAN A CIKKBEN, AMI KÜLFÖLDÖN PRÓBÁLKOZÓ HAZAI ELŐADÓKRÓL SZÓL.

A tagok külön-külön az elmúlt évek alatt sem voltak tétlenek: három Turbo-lemezen, két Nemjuci-anyagon és az itthon kevéssé ismert Katalina Kicks- és Riddler-lemezeken is szerepeltek. A 20 éves zenekar most úgy döntött, itt az ideje összeszedni a Rémember-életmű fiókban maradt darabjait, és megörvendeztetni vele az egykori rajongókat.  A kihúzott fiók tartalma aztán olyan bőségesnek bizonyult, hogy végül egy egész nagylemezre futotta a ki nem adott dalokból. A Half Full mától elérhető a Mamazone Records-on keresztül, itt pedig három dal hallható a '97-'07 közti termésből.

"A munkálatokat komoly kutatómunka előzte meg: több száz rosszul dokumentált adat CD-t kellett átböngészni, hogy a számok eredeti sávjait – vagy legalább a tömörítetlen wavokat – kisebb-nagyobb sikerrel kiguberáljuk a digitális romhalmaz alól. Ahogy ez az „unreleased” kiadványoknál lenni szokott, itt sem a hangzáson van hangsúly - a felvételeket eredetileg demó-nak szántuk, és magunk kevertük - hanem sokkal inkább az exkluzív jellegen. Van olyan track, amit a londoni nagyszobában vettünk fel egy jól sikerült jammelés eredményeként, de akad stúdiófelvétel is, amiért Vasaló (Szabó Áron) saját bevallása szerint adna egy sallert magának, ha Marty McFly visszavinné ’98-ba a Yellow stúdióba."

A zenekar két videóklipet ígér még 2015-ben, illetve azt, hogy 2015 folyamán sorra kiteszi lemezeit online, ingyenes letöltés céljából, a folyamat lezárásaként pedig ősz tájékán a most megjelent Half Full című albumot is.

ízelítő a Half Full című lemezből, a Thing To Say, Old Man Hit és a Drake Equation című dalokkal: 

https://recorder.blog.hu/2015/01/26/dalpremier_remember_half_full_haromszamos_albumelozetes
Dalpremier! Rémember: Half Full - háromszámos albumelőzetes
süti beállítások módosítása