Kálmán Attila – kedvenc 2014-es dalok

2014.12.31. 18:17, rerecorder

qt_1.jpg

Az év végi összegzés hagyományos módja a Recordernél, hogy a közösen összeállított Top 50-es albumlista után - amin idén Ariel Pink lett az első - a kedvenc dalainkat szerzőnként publikáljuk, karácsonyt követően. A 2011-es2012-es2013-as sorozat után itt megy a 2014-es daldömping, a stáb ABC-rendjében haladunk, a felvételek egy rögtön meghallgatható playlist-ben, rövid kommentárokkal - a sort Biczó Andrea és Csada Gergely nyitotta, Dömötör EndreElekes Roland és Judák Bence után Kálmán Attila a szilveszteri lemezlovas (nyitóképen QT).

Idén végleg levettem a kezem a gitárzenéről, máshol történtek az izgalmas dolgok. Hatalom, pénz, erőszak, szex, szerelem, virtualitás, halál: 2014-ben ezek csúsztak túl gyakran össze azokban a számokban, amik érdekeltek.


A RECORDER SZERZŐINEK KEDVENC 2014-ES ALBUMAI.

Rich Gang : Lifestyle

I've done did a lot of shit just to live this here lifestyle
We came straight from the bottom to the top”

A rengeteg lóvén és plüssel kárpitozott privát jeten kívül mi vár a csúcson?


“28 floors up I feel like I could F.L.Y.E.E
Pee on top of these bitches

Az ilyen groteszkül üres hedonizmus extrém autotuneban szól igazán szépen. Hát ez ment idén is a mainstreamben, éljen a kapitalizmus, bárki megmászhatja a pénzfát, aztán térdig gázolhat a kurvákban és a kaviárban!

Run the Jewels feat. Zack De La Rocha: Close Your Eyes (And Count To Fuck)

Killer Mike, El-P és Zack De La Rocha páncélöklökkel és tankokkal tarolja le a rasszista USÁ-t.

“When you niggas gon' unite and kill the police, mothafuckas?
And take over a jail, give them COs hell
The burnin' of the sulfur, goddamn I love the smell

Na meg:

"We killin' them for freedom cause they tortured us for boredom
And even if some good ones die, fuck it, the Lord'll sort 'em

Ez a kemény, nem Kicsi Dope anakondája!

Flying Lotus feat. Kendrick Lamar: Never Catch Me

Van abban valami egyszerre fenséges és riasztó, ahogy Mexikóvárostól Comptonon át Maniláig a világ gettóiban milliók nem bíznak másban, csak a túlvilágban. Kendrick Lamar már többször emléket állított annak az erőszakos szubkultúrának, ahol a hullák a mindennapok részei, de Flying Lotus elektro-hiphop-jazz káoszával kilövi ezt a vulgáris brutalitást a spiritualitás éterébe. 


NehruvianDoom:
Darkness (HBU)

Streetwise, haver! Mobb Deep óta nem lobogtak ilyen fenyegetően a lángok a bádoghordókban.

O.T. Genasis: Coco

Az utóbbi időben teljesen megérdemelten kultikus szám lett a budapesti éjszakában: ez az ostobaság már tényleg fokozhatatlan. Szerelmes vagyok a kokóba? Tele van a raktár szódabikarbónával? “I know nothin’, fuck the popo”????  A trap öl, butít, és nyomorba dönt. 


Dean Blunt:
100

Arról a könnycseppről ott a Nike-sapka árnyékában disszertációkat kellene írni.dean_b.jpg

Fatim Al Qadiri: Shanghai Freeway

Szimpatizálok a distroid elnevezéssel: a hangzás sterilitása, fémessége, baljóssága pont olyan érzéketlenséget sugall, mint egy szétinjekciózott kínai gengszter, aki ki tudja miért fejbe lő valakit egy csupasz beton parkolóházban. Aztán komótosan visszaszáll krómszínű terepjárójába, begurul Shanghai központjába az éles neonfényben, és vacsizik egy jót, majd busás jattot hagy az asztalon. Otthon megsimogatja még az alvó kölykök fejét, holnap elölről kezdi.

Sd Laika: Meshes

Amikor tényleg megjelent a Halál a vásznon, akkor soha nem volt ijesztőbb, mint Maya Deren szürrealista rémálmában. Ennek a horrortechnónak pedig egyértelmű utalás a címe arra a filmre, na meg hangmintázik is belőle. Körülbelül így képzelem el azt, hogy milyen lenne, ha ledarálnának, miközben őrült körtáncot járnak a halottak.

Arca: Thievery

LGBTQIA + lassan jöhet az egész ábécé, és én ennek roppantul örülök, mert a “pina-fasz-összebasz-abból-lesz-a-kiskopasz” unalmas kiszámíthatósága ugyan ásítósan kispolgári, de sokkal fontosabb, hogy egyre több ember érzi jól magát a bőrében. Cseppfolyós szexualitás, labilis identitás, szétcsúszó arcok, amorf testek, mindehhez beatek a jövőből.


18+:
Club God

Olyan ez a lassan kattogó, jéghidegen erotikus szám, mintha benyugtatózva bambulna az ember a stroboszkópba egy klubban, és leginkább unalmában arra jut, hogy fel kellene szedni valakit. Gépies, katatón, elkeseredett szex; amit lehet, hogy csak hallucináltál vagy tegnap láttál a pornhubon.

Caribou: Silver

Ide beiktattam egy pár számos pihenőt a sok nyomasztás közé. Ez a soulosított house egyszerű és hatásos, az elcsukló éneket lassan felváltja a bizakodó szinti, mert...

Kindness: This Is Not About Us

… a szerelem elmúlik, aztán jön a következő. Mondjuk tökre érdemes olyanba beleszeretni, aki nem táncol ennyivel jobban, mert azért ez így megalázó. Akkora  bulibomba, hogy még a mázsás faterom is megmoccan rá!


MØ:
Slow Love

Amikor sikerül elvonatkoztatni attól, hogy ez a csaj egy két lábon járó idegesítő sztereotípia, akkor ez a kedvenc számom 2014-ből. Minden másodperce bizsergető.

FKA twigs: Two Weeks

Sajnos FKA twigs is kezd önmaga paródiájává válni villámgyorsasággal, de néha még elhiszem neki, hogy egy földre szállt istennő. Ebben a számban is van néhány olyan katartikus pillanat, ami minden hűvös hálószobát szexbarlanggá fűt rögtön.


Cooly G:
So Deep

Nos, ez elég egyenes: kicsit beálltunk a csajokkal, megtetszettél, hazaviszlek. Aláfestésnek az év legbujább basszusai.

Father: Young Hot Ebony

Az előző szám történetére következő nap: másnaposan, behúzott függönyök mögött egész nap meztelenül xboxozás, kábítózás, kúrogatás. A srác hangjából áradó szégyentelen elégedettség 100/100.

clipping. feat. Cocc Pistol Cree: Work Work

A clipping. rendesen visszavett a zajongásból, de az alapok megmaradtok furcsának és kicsavartnak, viszont például ebben a számban egészen slágeresek lettek. Emberünk valami kábítószerügyben kocsikázik, a távolban feltűnik egy szirénázó rendőrautó, hogy aztán mi történik, az kérdéses, de fixen nem lesz jó vége a dolognak.


Cities Aviv :
URL IRL

Őszintén szólva fogalmam sincs miről szólhat ez az agymenés, a klipje sem igazít el túlzottan, viszont úgy repülnek a beatek, hogy rohamom lesz tőle.

RATKING: Canal

A süvítő alap miatt úgy robog el egy pillanat alatt ez a szám, mint egy tehervonat, aztán muszáj újra és újra berakni. A Wiki vezette RATKING tette vissza nekem igazán NY-ot a hiphop térképére. Vagányság, szakadtság, suttyóság, frissesség robbanás közeli elegye.

Skepta feat. JME: That’s Not Me

Nagyot ment idén a grime, de az öreg Skepta vitte az évet mindenki közül ezzel az idegbeteg 3 és fél perccel.

“Sex any girl? Nah that's not me
Lips any girl? Nah that's not me
Yeah, I used to wear Gucci
Put it all in the bin cause that's not me


Skepta X Wiki: 
That’s Not Me (US Remix)

Ha ilyen meggyőzően elmondja még párszor, akkor akár Rich Gangék is észhez térhetnek.


+1

Spinee: Save Me

A leghajmeresztőbb dolgok elkerülték a Spotifyt, ezeket most inkább kifelejtettem, viszont óvatosan azért jelezném, hogy voltak idén furcsa dolgok. Külön köszönöm Csató Csengének, hogy nem hagyott le a dilivonatról!


+2

Legvégül következzen az év minden vitán felül legjobb száma. Kezeket fel és mindenki csillámporos tangában táncol!

QT: Hey QT


Kálmán Attila

https://recorder.blog.hu/2014/12/31/kalman_attila_kedvenc_2014-es_dalok
Kálmán Attila – kedvenc 2014-es dalok
süti beállítások módosítása