Kedvenc idei zenei élményem - Magyar popzenészek 2014-ről

2014.12.26. 23:40, rerecorder

2014git-790x580.jpg

Karácsony első napján magyar zenészek kedvenc (és utált) karácsonyi ajándékaira kérdeztünk rá, most pedig jöjjön a hazai mezőnyből több mint ötven előadó favorit 2014-es zenei élménye: legyen az lemez, koncert vagy saját produkcióval kapcsolatos emlék.

Kérdésünk egész pontosan így szólt: "Mi volt 2014-ben a legjobb zenei élmény számodra? Ez lehet kedvenc lemez, koncertélmény, akár saját zenével is kapcsolatos, és jöhet top 10 kedvenc lemez is."

Íme a válaszok:

Álmos Gergely (mius)

Számomra idén a legkedvesebb 10 lemez sorrend nélkül:

SOHN - Tremors

Low Roar - 0

Ben Howard - I Forget Where We Were

Dark Sky - imagin

Dorian Concept - Joined Ends

Little Dragon - Nabuma Rubberband

tUnE-yArDs - Nikki Nack

The Acid - Liminal

Caribou - Our Love

Naked Woods – Darkness EP

A legjobb koncert: Moderat, James Blake

Saját házunk tájáról a legjobb élmények: megjelent az új lemezünk, a Balaton Sound-os koncert, de leginkább a Toldi mozi termében tartott csodálatos atmoszférájú lemezbemutatónk.

Bajor Ádám (Terrible Ted)

2014 fontos év volt. Januárban alapítottuk a Terrible Ted zenekart, volt pár klassz koncertünk, csináltunk egy lemezt és egy klipet is, ezekre igazán büszke vagyok. Amúgy szerintem 2014 erős év Budapesten, sok aktuális és jó zenekar koncertezett, már csak tényleg pár jó klub kellene.

Batta Róbert (Liquid Limbs)

Roman Flügel Happiness Is Happening című albuma jut elsőre eszembe. Letisztult minimál szintipop tele szép, egészséges dallamokkal. Nagyon ritka nálam, de ezt az albumot elejétől a végéig nagyon szeretem, van benne valami finom letisztultság és semmiképp nem akar több lenni, mint ami.

Bihari Balázs (Hippikiller)

Mivel azok közé tartozom, akik kimondották utálják az év végi kedvenc listákat, megkímélném magamat és szerintem az olvasót cseppet sem érdeklő élménytől. Sok lemezt hallgattam a jelenből és régmúltból felváltva, meglehetősen sok koncerten jártam 2013-hoz képest önként és dalolva - mily meglepő, sokat szerettem is. A legizgalmasabb koncert számomra Olivier Messianen nevéhez fűződik: december 12-én Roger Muraro, a Messianen-életmű egyik legavatottabb tolmácsolója a Budapest Fesztiválzenekarral közösen mutatta be a francia zeneszerző művét, a tíztételes, nyolcvan perces Turangalilá-szimfóniát a Müpában. Egyrészt eddig még életemben soha nem láttam ondes Martenot-on játszó művészt, speciel Valerie Hartman-Claverie-t, aki konkrétan kotta nélkül játszotta végig a szimfóniát és valószínűleg a zongorista Roger Muraro mellett a legutolsó hangot is ismeri a Messianen-partitúrából. Másrészt ez a két vendégművész úgy spannolta az amúgy halállelkes Fischer Ivánt és a zenekart, hogy a nyolcvan perc tömény vigyorban és ámulatban telt.

A RECORDER SZERKESZTŐSÉGÉNEK KEDVENC "NEM KARÁCSONYI" ZENÉI KARÁCSONYKOR.


Bíró Péter
(Rosa Parks)

Top 10 lemez/zenei élmény:

Adebisi Shank: This Is The Third Album Of A Band Called Adebisi Shank

Dead Forest Index: Cast of Line

John Frusciante: Enclosure

Totorro: Home Alone

Afghan Whigs: Do to the Beast

Sport: Bon Voyage

Speedy Ortiz: Real Hair

Jakob: Sines

The World Is a Beautiful Place & I Am No Longer Afraid to Die: Between Bodies

Dry the River: Alarms In The Heart

Bodóczy Zoltán Undos (Grand Mexican Warlock)

10 külföldi
Idén sem nagyon mentem utána a külföldi előadóknak (mea culpa!), de ami többet, vagy sokat ment:
alt-J - This Is All Yours
Behemoth - The Satanist
Fink - Hard Believer
Flying Lotus - You're Dead!
Foo Fighters - Sonic Highways
Gary Clark Jr. - Live
Jack White - Lazaretto
Mastodon - Once More 'Round the Sun
The Black Keys - Turn Blue
The War On Drugs - Lost in the Dream
Kevés a 10-es lista, de a 100-ashoz lusta vagyok.

és 10 magyar
Ami azonban fontosabb, az a hazai színtér. Úgy néz ki, a közöny ellenére mindenki csinálja a dolgát, idén is lettek fasza lemezek, persze CSAK!!! (kinek nem inge...) az underground színtérből:
Apey & the Pea - Hellish
Grizzly - Rapturous Decay
Napokon - Borders of Babylon
Óriás - 0209
Sör és Fű - Enter the SÉF
The Southern Oracle - [HTH/LTH]
Téveszme - Akinek minden a vállán nyugszik, nem nyugszik senki vállán
Tumo - Tumo
Turbo - Pentagram
Uzipov - Bazaltkockák

Czeglédi Szabolcs (Run Over Dogs)

2014 legjobb zenei élménye számomra a Queens Of The Stone Age szigetes koncertje volt, amit azt hiszem, felesleges lenne kommentálni, vagy indokolni. Ha pedig új albumokról beszélünk, akkor be kell valljam, idén sajnos elmentem olyan lemezek mellett, amiket sürgősen pótolnom kell (például: InterpolEl Pintor, Kasabian48:13), viszont végre megkaptam azt, amire az utóbbi öt évben heti rendszerességgel gondoltam, és fohászkodtam a visszatérésért: JAMIE T – CARRY ON THE GRUDGE! Szeptember 29. óta nem tudtam letenni, aztán novemberben repülőre szálltam, hogy autentikus módon Londonban láthassam a kvázi visszatérő bulit (később az összes európai koncertjét lemondta, remélem nem csúszott meg újra). Én bírtam egyébként az új Pixies-t, és az Iceage Plowing Into The Field Of Love lemezét is.

Czirják Tamás (makrohang) 
Idén egyértelműen a nyári Rakéta fesztiválos buli volt a legjobb saját zenekaros élmény. Nagyon-nagyon elkaptuk és a közönség is messze az egyik legfogékonyabb volt, amivel találkoztunk. Körülbelül 35 fok volt a Müsziben, de senki nem törődött vele. Azóta is emlegetjük. Koncertélmények közül pedig a Trafós Bill Frisell-koncertet szerettem a legjobban. Kifinomult és nyugodt zene, és nagyon jól esett akkor.

Csemer Boglárka (Boggie)

2014-ben a legjobb zenei élmény számomra Petruska András karácsonyi koncertje volt a Kino moziban. Kedvenc idei dalom: Szedertől a Reggeli dal. Kedvenc lemezem Palya Bea: .

Dányi Krisztina (morningdeer)

2014 legjobb zenei élménye nekem három koncert volt - és bár idén láttam két nagy kedvencemet, St. Vincentet is Brüsszelben és James Blake-et, itt az Electronic Beats-en, ők mégsem kerültek be a Top 3-ba (úgy tűnik, nagyon szerencsés évem volt). Az egyik egy táncszínházi előadás, Phia Menard Örvény című különleges projektje a Trafóból. A Japánban koncertezéssel töltött majdnem két hét, amit a kiadónk szervezett, szintén életre szóló élmény volt, és Laurie Anderson októberi MÜPA-s koncertje is nagyon tetszett.

Egyedi Péter (Óriás)

30Y - LP.2014
The Afghan Whigs - Do to the Beast
The Devil's Trade - Those Miles We Walked Alone
Hiperkarma - Konyharegény
Imogen Heap - Sparks
Néhai Bárány – Kapcsolatok

Farkas Krisztina Renáta (ZUP)

Nagyon bőséges év volt ez zenei élmények terén. Sok nagyszerű zenekarral zenélhettünk együtt (pl. Quimby, Vad Fruttik), és emellett én is rengeteg koncertélménnyel lettem gazdagabb. Ezek közül mindenképp kiemelném a Joss Stone-koncertet a Budapest Parkban, a Medeski, Scofield, Martin & Wood-koncertet a Müpában, meg Akua Narut az A38-on. Az év első hónapjaiban jött ki Ray LaMontagne Supernova című lemeze, ami nagy kedvenc lett az idei termésből.

Gazsi Rap Show

Idén olyan nagy zenei élményem nem volt, sőt leginkább csak rapszámokat tudnék kiemelni, amik erősebb hatást tudtak kiváltani belőlem:

Rae Sremurd: No Flex Zone

OT Genasis: CoCo

ILOVEMANONNEN ft. Wiz Khalifa, Gucci Mane: I Don't Sell Molly No More

A magam részéről sokat stúdióztam, sok új producert megismertem, akikben nagy lehetőségek vannak. Emellett idén jelent meg a Jeaultix-album, a SÉF-album, sőt visszatért Nicky Csé is különböző projektekkel. Sajnálom, hogy RobotDeck Felhőgépe jövő évre tolódott, de így biztosan tudom, hogy 2015-ben is érdekes dolgok várhatók, többek között a RobotDeck X Mulató Aztékok EP is!

Gerdesits Faszi Ferenc (Quimby)

Monster Magnet januárban, a The Afghan Whigs az Exiten és most nemrég a Kadavar! Ezek eszméletlen jók voltak.

2015 QUIMBY-KONCERTÉLMÉNYE A JANUÁR 1-JEI VARÁZSZENE LEHET. FASZINAK IS, NEKED IS.

Gustave Tiger

A zenekar top 10 albuma 2014-ből:

Posse - Soft Opening
Electric Wizard - Time To Die
Vampillia - Some Nightmares Take You Aurora Rainbow Darkness
Goat - Commune
The Projects: Elektrichka's Favourite Party Record
Sleaford Mods: Divide and Exit
FKA Twigs: LP1
Cheveu: BUM
Fennesz: Bécs
Eagulls: s/t
+
Coral Cross: 001 (single)

Győrffy Ákos (horhos)

Elsősorban az jut eszembe, hogy idén sikerült megcsinálni a horhos első lemezét, amiről azt gondolom, hogy jól sikerült, legalábbis számomra biztosan. Ez volt az első olyan zenei munkám/munkánk, amikor a kész hanganyag már majdnem olyan lett, mint amit elképzeltem.

Mivel nem tartok lépést igazán a zenei élet aktuális áramlataival (bár olykor ránézek a Pitchforkra), nehezen tudnék olyan zenekart vagy előadót említeni, akik maradandó hatással voltak rám idén. Ami mégis elért hozzám, az például Grouper Ruins című lemeze, ami egy nagyon egységes és szomorúan szép munka. Vagy még az Along the Mantic Spring a Pausal nevű angol ambient/drone formációtól. Őket már korábbról ismertem, lemezről-lemezre egyre jobbak, nem beszélve a tagok szóló munkáiról (Simon Bainton tavalyi, Visiting Tides című lemeze az egyik legjobb ambient, amit valaha hallottam). Koncertélményről vidéken élő, kisgyerekes apaként nem tudok beszámolni. 

Horváth Boldizsár (Kelemen Kabátban)

Idei legjobb koncertélményünk: Strandfesztivál - John Newman a zuhogó esőben.

Horváth Kristóf (Esti Kornél, Hó Márton és a Jégkorszak)

A bécsi National koncert. Az Arena szabadtérnél jobb helyszínen nem is lehetett volna, elejétől a végéig beszippantott, még Szűcs Krisztián (HS7) „Látlak (ideképzeljelegycsúnyaszót)! 10 óránál!” sms-e sem tudta megtörni a hangulatot. Az idén legtöbbet hallgatott dal pedig szerintem a Looking Too Closely volt Fink-től. Köszi Fink!

Hó Márton

Végre láttam élőben a Neutral Milk Hotelt, ráadásul az előzenekar az idei év legjobb lemezével előálló Amen Dunes volt. Emlékezetes koncert volt mindkettő, csodálatos volt élőben hallani az In The Aeroplane Over The Sea és a Love dalait. Jó, hogy visszatért a hiperkarma és adott egy egészen valószínűtlen koncertet a PeCsában, bár az új lemezt sokszor kellett meghallgatnom, hogy megértsem és szíven találjon. Az év magyar lemeze nekem a Tumo (www.tumo.bandcamp.com) volt, de a legtöbbször Szalóki Ági Körforgás című lemeze szólt a fülesemben. Ha lenne gyerekem, ezt a zseniális zenéskönyvet adagolnám neki éjjel-nappal - a Négyeshatos, a Kongóbolt és a Pulaku kiemelkedő szerzemények, az idei évem csodás soundtrackjei.

iamyank:

Szerencsére óriási élményekben gazdag volt az idei év. Egyet nem is tudnék kiemelni, legyen a top 3:

- Nyáron életemben először játszottam teljes élő zenekarral egy iamyank-számot, ráadásul mindezt egy tök jó hangulatú Balcony TV session-ön. Abszolút új élményt adott.

- Caribou után, A38, teltház, dj-szett. A sztárok koncertje után sikerült visszacsalni az embereket, és életemben először olyan kemény 4/4-es szelekcióba keveredtem, hogy Jon Hopkins Open Eye Signaljának közepén totális libabőr és hátborsódzás mellett úgy tapostam a színpadot, mintha muszáj lenne.

A Selected Sounds srácoknak köszönhetően, aktuálisan legnagyobb kedvenceim, a Mount Kimbie előtt játszhattam live act-et szintén a hajón. Izgultam, mintha érettségizni mennék, de minden rendben ment (miután aznap délelőtt visszahozták a halálból az előző este komába esett gépem).

Jakab Péter (Jazzékiel)

Top 10:

1. Damon Albarn - Everyday robots
2. Leonard Cohen - Popular Problems
3. Beck - Morning Phase 
4. Néhai Bárány - Kapcsolatok
5. Only Lovers Left Alive OST
6. Jack White - Lazaretto
7. Dope Calypso: Farewell to the fairy, goodbye to the ghost
8. Anton Vezuv - Into the sea
9. Marianne Faithfull - Give my love to London
10. hiperkarma - konyharegény

Zenei élmény:

Szuper volt a  Nick Cave-film a Toldiban. Igazából ez volt az egyetlen konkrétan várt, zenéhez köthető esemény az éveben számomra. Ha a nagy és kislemezfelvételt nem számítjuk annak. (Idén szinte nem is voltam koncerten, minden maradandóbb élményem tavalyi, lemez és koncert tekintetében is. Talán egy The Ministry of Wolves koncertet tudnék kiemelni a hajóról, illetve egy Lajkó István doktori koncertet a zeneakadémián.)

Kedvenc lemez:

Nagyon megszerettem a Damon Albarn-lemezt, az új Leonard Cohent és a Becket is, mégis: a legjobban a Néhai Bárány lemezét esett a tavalyi Szabó Benedek albummal együtt hallgatni a Balatonon. A kedvenc idei dalom rövid gondolkodás után az Egyperces.

Jancsó Gábor (Blahalouisiana)

Nagyon nagy élmény számomra alapból az, hogy lehetőségem adódott eljutni szinte az összes kedvenc zenekarom koncertjére az idei évben, és ezek közül külön kiemelném a Kings of Leont, amit két nagyon jó barátommal, illetve az énekeslányunkkal, Barbival láttunk. Az összhang a közönséggel és a zenekar tagjai között; ahogyan megszólaltak azok a gitárok és a dalok ,de igazából minden de minden, engem totálisan lenyűgöztek!  A Blahalouisiana-t tekintve fantasztikus nyarat zártunk, illetve a mostani, őszi/téli "ottalvós" vidéki koncertek is nagyon feltöltenek, azt hiszem ezt mondhatom az egész zenekar nevében.

Jónás Vera (Jónás Vera Experiment)

Volt egy-két döbbenetes zenei találkozásom az idén. Egyrészt Ariel Pink teljesen lenyűgözött, Taylor Swift végre nem verte ki a biztosítékot, épp ellenkezőleg és új fontos inspiráció forrást kaptam Fink zenéje által. Egyszerű, letisztult, szép, mély. Libabőr-zene.

Kalotás Csaba (cs. kalotas | K6IS12)

- A Piano Nights (Bohren und der Club of Gore) lemezre aludni a kocsiban a Tatrában

- Együtt dolgozni azokkal akiknek nagyon szeretem a dolgait, Hegyi Dáviddal, Berger Dalmával, Birtalan Áronnal, a Kamikaze Scotsmennel, Vanissel...

- Dalma belemutat az új Volkova-lemezbe

- Emptyset Order című száma, 3 óras loopban hallgatva.

Kassai Eszti (Mantra Porno)

2014 legjobb zenei élménye amikor a húgom egy szál gitárral felvett feldolgozásait hallottam.

Kele Gábor (Tumo)

Volt ebben az évben néhány hónap, amikor szinte kizárólag csak Trabantot és komolyzenét voltam képes hallgatni. Később megpróbáltam behozni a lemaradást, de valószínűleg így is kihagytam egy csomó izgalmas dolgot. Az idei lemezek közül talán csak a Flying Lotus-t és a cseh DVA zenekar albumát hallgattam meg kettőnél többször. Néhány magyar zene megérintett: Mt. Kailash, Piss Crystals, Umreti Fit, Gustave Tiger, Camp Koala, Alley Catss, Szagos Hörigekkók (főleg az Isten tudja című számuk), Fülöp Peti új számai. 

Kirschner Péter (Európa Kiadó, Müller Péter Sziámi AndFriends, Takáts Eszter Beat Band)

A saját, AndFriends - Baltazár  Müpa koncertünk május 26-án ahol Zoránnal, Kiss Tibivel, Bródy Jancsival, Palya Beával, Koncz Zsuzsával, Bérczesi Robival, Szinetár Dórával, Szalóki Ágival  és még sok kiváló művésszel közösen adtuk elő azokat a Baltazár  dalműhelyben készült dalainkat, melyeken személyesen majd másfél évet dolgoztam próbákon, és stúdió sessionok hosszú során át. Azóta fél méterrel a föld felett járok.

A másik Sharrie Williams elképesztő erejű Blues Színpadi koncertje volt, amit Kiss Tibivel csápoltunk végig a Sziget zárónapon, miután végig barangoltuk és dumáltuk a Szigetet és megnéztük az összes színpadát és abszolút leragadtunk ennél a koncertnél.

Kiszner Linda (Lynd) 

Az évben két zenekart vártam igazán, az egyik a London Grammar volt, akik sajnos nem jöttek el a Szigetre, a másik pedig a Woodkid, akit nem tudtam végül megnézni, pedig jegyem is volt rá. Azért nem volt ennyire szomorú zenei téren (és más téren sem) az évem, mert olyan helyekről kaptam fantasztikus impulzusokat, ahonnan nem is számítottam rá. Az év egyik legjobb zenei élménye számomra a Zeneakadémián Kobajasi Kenicsiró koncertje volt, a másik pedig egy Bin Jip-koncert az Akváriumban.

Kollár-Klemencz László (Kistehén)

Kiemelkedő zenei élményem asszem nem volt... más zenével, zenekarral, Kistehénnel talán az év eleji berlini koncertünk és az ottlét, és az első szólólemezem a Legesleges album lemezbemutatója Budapesten.

Korbucz Sonya (SONYA)

Jó, hát a saját EP-nk nyilván, most ez akármennyire is hangzik hülyén. Baromi büszke vagyok rá és az emberekre, akikkel karöltve ezt végigvittük, a legőszintébb dolognak tartom, amit valaha csináltam.

Ha koncertélményt akarok említeni, akkor a Slaves zenekart emelném ki, akikkel volt szerencsénk együtt koncertezni áprilisban a hajón. Vicces kombó volt, mi két dobbal jöttünk, zajos, bonyolultabb felépítésű dalokkal, de női énekkel, ők pedig ugye ketten vannak, két állótam néhány cin, egy gitár, kevés dallam az énekben, de betöltötték a teret. A koncert után Laurie-val, a gitárossal beszélgettünk egymás zenéjéről, csocsózás közben, szerintem az ilyen beszélgetések baromi jók és tök ritkák.

Labant Bence (Budapest Voices)

Két nagyon fontos zenei élményem volt ősszel, két olyan karmesterrel volt alkalmam együtt dolgozni, akik a világ szűkebben vett élvonalába tartoznak: az egyik koncert Brahms Német Requiemje volt Helmuth Rilling karnagy úrral, a másik pedig Beethoven XI. Szimfóniája Sir Simon Rattle karnagy úrral.

Lázár Domokos (Pegazusok Nem Léteznek, Esti Kornél)

Afghan Whigs a VOLT-on.

IDÉN FEHÉR A KARÁCSONY? MEGINT NEM - CSAKAZÉRTIS ÖSSZESZEDTÜK KEDVENC HAVAS DALAINKAT!

Ligeti György (We Are Rockstars, Zagar)

A Szimfonik Live 4-en játszani. Odett - Éjszaka című számat játszhattam el, de a szervezők áteljes szabad kezet adtak a szimfonikus hangszerelésben, tehát magamnak írhattam meg és előszor az életemben hallhattam egy teljes zenekartól a szimfonikus hangszerelésem. Eddig mindig csak művonósok voltak a zenéimben. Odett azt is megengedte, hogy finoman hozzányúljak az akkordmenethez is, úgyhogy teljes volt az örömöm. A másik az első komoly zenekarom (The End) évenkénti koncertje volt most hétvégén, ami ezúttal miniturnéra sikeredett. Először otthon Kaposváron játszottunk, aztán Pesten a Mikában. Ilyen kémiát, mint ami ebben a csapatban volt-van, nem látni gyakran. 

Lukács László (Tankcsapda)

Top tízet nem sorolok, mert egyrészt a régi kedvenceim nevét (mint pl. a Motörhead) lehet tudni, az újak meg még újak, nem tudom melyik válik tartós kedvencemmé. De ha már zenei ÉLMÉNY: bár csak nagyon nagyon keveset láttam a Virtuózok című műsorból (tényleg csak néhány percet) de ennyi is elég volt hozzá, hogy lássam illetve halljam mennyi VALÓDI tehetség van zenében is ebben az országban szemben a "sztár" gyártó műsorok csinálmányaival - tisztelet a kevés de valóban tehetséges kivételnek.

KEDVENC ANTIKARÁCSONYI DALAINK EGY NAGY CSOKORBAN!

 

Madácsi Dávid (The Pills)

2014 zeneileg pozitív volt számomra. Megjelent Jack White - Lazaretto albuma, amit imádtam. Megismertem a Royal Bloodot, ami szerintem zseniális. Visszatért Jamie T a kedvenc pop előadóm, és sok jó koncerten lehettem. Nagy favorit volt az Arctic Monkeys előtt fellépő The Strypes, valamint a Black Lips-buli az Akváriumban. Nagy boldogsággal tölt el, hogy hazánkban is rengeteg jó album és EP jelent meg, például a Parazoltól, a Middlemist Redtől, Run Over Dogs-tól, Puma Dangertől, Hello Hurricane-től. Remélem a tendencia folytatódik!

Marsalkó Dávid (Halott Pénz)

Halott Pénz-ügyileg az egész év nagyon állat volt, rendkívül izgalmas és pörgős év van a hátunk mögött. Lemez szinten, amik legjobban bejöttek idén:

The Black Keys - Turn Blue

La Roux - Trouble in paradise

Royal Blood - Royal Blood

Ed Sheeran - X

Hozier - Hozier

Chet Faker - Built on Glass

dalszinten, amik a legjobban bejöttek idén:

Paolo Nutini - Iron Sky

Dilated Peoples - Show me the way ft. Aloe Blacc

Kendrick Lamar - i

Seinabo Sey - Hard Time

Chet Faker - Gold

Middlemist Red

Deli Soma: Legjobb koncert 2014-ben a Foals volt, saját fellépésekből pedig a lemezbemutatónk.

Nóvé Soma: Az év koncertje számomra King Khan bulija volt. Az év saját koncertje a lemezbemutató koncertünk, az év lemeze Temples - Sun Structures, az év gitárja pedig a Danelectro 59es.

Ürögdi Ábel: A teltházas lemezbemutatót emelném ki én is, mint legjobb koncertélményt.

Papp Dávid: Saját koncertélményre az egész idei nyarat mondanám; sose gondoltam volna, hogy lehetőségünk lesz fellépni az összes nagyobb fesztiválon ilyen rövid idő alatt, fantasztikus élmény volt az egész.

Minda Endre (Hangmás, Terrible Ted)

Idén a legjobb zenei élményem egyértelműen Anna Calvi tavaszi A38-as koncertje volt. Már láttam párszor fesztiválokon, de ez a klubkoncert messze überelte, amit eddig láttam tőle. A másik emlékezetes zenei esemény a múlt heti, december 20-i GM-es Hangmás/Hol van Ilyenkor a Rendőrség koncertünk volt. Teltházat csináltunk, remek volt a hangulat, és minden úgy jött össze, ahogy kell, ez a buli biztosan ott lesz az "életem legjobb koncertjei" listán. Kedvenc idei lemezt nem tudnék kiemelni, viszont lett egy másik zenei formáció is, amiben részt veszek, és amire nagyon büszke vagyok: ez a Terrible Ted, tavasz óta vagyunk együtt, és azóta ki is jött a debütáló lemezünk, amit nagyon szeretek, ráadásul az egyetlen eddigi klipünkön azóta is mindig hangosan nevetek, amikor megnézem.

Nagy Gábor (Buster Keaton (UK))

2014 Top 20 lemez:

Jü - Jü Meets Møster

AnD - Cosmic Microwave Background

AnD - Kundalini

Habits of Hate - Habits of Hate

Randomer - Stupid Things I Do

Chemotex - Schrade Knives

Randomer - Residents

Truncate - Transmute

The Analog Cops - In Plain Clothes

Metrist - Doorrman in Formant

Gesloten Cirkel - The Hole

Barnt  - His Name

Bruce - Not Stochastic

Anno Stamm - Aqua / Lemon Peel / Violet

Boddika + Joy O - More Maim / In Here

Mike Dehnert - Lichtbedingt

Lakker - Containing a Thousand

Mr Oizo - The Church

Commodo - F_ck Mountain / Good Grief

Sleeper - Simulation Theory

MAGYAR ELŐADÓK KEDVENC KARÁCSONYI ZENÉI.

Németh Juci (Hey Honey)

Legjobb zenei élményeim: megjelent a Hey Honey-kislemez, megjelent a Qualitons-nagylemez, van egy Makrohangunk, Jónás Veránk, egy W.H., egy Queens Of The Stone Age a Szigeten, egy Grand Mexican Warlock Fisherman's Tale, és most direkt nem írok nagyon külföldi zenéket, mert az összesített éves listákon külföldi albumokat sorolnak fel az újságírók és engem ez zavar.

Németh Zsófia (Piresian Beach)

Volt mindhárom: The Brian Jonestown Massacre-koncert Varsóban (ott is majdnem sírtam) + alkotás távmunkában Matijával (Matthias von Stumberger) + a kilenc kedvenc lemezemet itt összeszedtem.

Palya Bea

Tomatito tavasszal játszott a Müpában. Szarul szólt, (a mikrofonokat elnézve mintha ez egy koncepció lett volna), de hamar megszokta a fülem. Viszont annyira letisztult, izgalmas zenélés volt végig, hogy egy percig nem lankadt a figyelmem. Az első rész a gitáré volt, gyakran csak négy szólamú tapsra játszott Tomatito. Jólesett, hogy nem volt túl sok hang, használták a csendet,  ez nekem sok koncerten hiányzik. A második rész az énekeseké volt, a két férfi tökéletesen kidolgozott motívumokat hozott, lenyűgöző volt, amilyen pontossággal díszítették a dallamokat, s mindezt ketten, uniban... A végén volt egy táncos, és én nem éreztem modorosan teátrálisnak, hanem tényleg magával vitt ennek az egyszál nőnek a testében lüktető vegytiszta ritmus és tánc. Még sok ilyen koncertet a Müpának és élményként magamnak. 

PASSED

Számunkra nagyon meghatározó volt a cloud rap felfedezése. Jellemzően Spooky Black, Bones, Yung Lean, a Sad Boys és a Gravity Boys dalait hallgattuk. Ezen kívül a Jersey Club is nagy hatással volt ránk, amit a norvég Lido és Cashmere Cat méltó módon népszerűsítenek. Fanni hárfajátékára pedig Catrin Finch Lisa Lan című dala volt nagy hatással.

Polgár Odett (Odett)

Sajnos vagy nem 2014-ben rengeteg jó koncerten voltam, az első helyen, talán a Szigetes QOTSA állna, de fergetegesen éreztem magam a Volt Fesztiválon az Arctic Monkeys és Woodkid koncertjein is, de természetesen St. Vincent a különdíjas, és az Ő őrült menő megnyilvánulása az A38-on, és akkor még nem is beszéltem a Budapest Essentials keretein belül meghívott Whomadewhoról, de James Blake az Electronic Beats-en is odatette magát.... Mit is mondhatnék? Ez egy jó év volt, és akkor még nem is beszéltem a saját koncertjeimről, de itt egy kép, ami a VOLT-os koncertem közben készült, nos ez volt a nyaram!odett_2.jpg

Poniklo Imre (Amber Smith)

2014 zenei történése - talán kiszámítható, de az amber smith megerősödése. Régóta először érzem azt, hogy ez a négy ember a zenekarban tökéletes párosítás. Öt hónap alatt megirtunk és felvettük az új lemezünket, ilyen meg azelőtt sosem fordult elő. Nagyon pozitív vagyok az új anyagot illetően.

Qka MC (Animal Cannibals)

A 2014-es év zeneileg két szempontból is érdekes volt: összehozni egy olyan 3 órás bulit, ahol megemlékeztünk az eddigi 25 évünkről, vendégekkel és telt házzal Yo érzés. Ezen a koncerten megjelentetni egy új lemezt, amin nincsenek közreműködő MC-k, csak mi ketten, szintén Yo-l eső és előre mutató érzés.

Ricsárdgír

Mártondani: A Gustave Tiger albuma (At The Idyll's End) nagyon jó volt. A Metronomy Love lettersét is szerettem.

Andris: Idén sajnos kevés friss albumot tudtam meghallgatni, de amik jók voltak: Metronomy - Love letters; La Roux - Trouble In Paradise; Kasabian - '48:13', a hazaiak közül pedig, a Gustave Tiger - At The Idyll’s End és az Ivan & The Parazol - Mode Bizarre-ja tetszett és öt album amit mindenképp be szeretnék pótolni: Jamie T - 'Carry On The Grudge' , Damon Albarn - 'Everyday Robots', Warpaint - 'Warpaint', Julian Casablancas + The Voidz - 'Tyranny', Interpol- 'El Pintor'.

Laci: Legjobb zenei élmény amikor jutubozok, de tetszett a Flying Lotus albuma is.

Bali: Idei egyértelmű favorit számomra mind koncert élmény mind lemez tekintetébe az egykori Pop Ivánból alakult Gentry Sultan.

ROCK AROUND THE KARÁCSONYFA - ZENÉSZEK KARÁCSONYI FOTÓI.

Route 8

Hát most itt írhatnék listát, hogy kedvenc lemezeimről meg minden, de inkább csak azokat az idei mixeket sorolnám fel (különösebb sorrend nélkül) amiket ronggyá hallgattam - hajnalban hazafele jövet egy buliból/a repülőn repülve a fellegek felett/egyedül gyalogolva a 18.kerület kietlen utcáin/a burger kingben stb... 2014-ben, és még jó ideig biztosan rajta maradnak a mobilomon.

Terekke - Berlin Community Radio - Love #5 (Sade Special)

Boreal & Lnrdcroy - wichelroede #18

Jack J - Wut Mix1

Willie Burns - Welcome To The Room No. 51

Paul Trafford - Piknic Électronik 2014-07-27

Soundbank - Farewell, Cool Summer

Backroom Boys vs PLO Mann - LibraMix #47


Sándor Dániel (Jurij, colorStar)

Idén eljutottam Pearl Jamre, megnéztük a Queens Of The Stone Age-t a Szigeten, ott voltam a Hajón The Necks-en, és megjelent a colorStar új lemeze. De a legnagyobb élmény a Launching Gagarin Records & Management kiadónk megalapítása!

Sallai László (The Somersault Boy)

Rufus Wainwright budapesti koncertje. Előtte is szerettem a zenéjét, de azért nem mentem nagyon mélyen a munkásságába és kicsit tartottam attól, hogy hakni lesz. Tévedtem, már az első szám végére rajongóvá lettem.

10. The War On Drugs - Lost In The Dream
9. James - La Petite Mort
8. Nude Beach - 77
7. Literature - Chorus
6. The Memories - Hot Afternoon
5. St Vincent - St Vincent
4. Weezer - Everything Will Be Allright In The End
3. Future Islands - Singles
2. Happyness - Weird Little Birthday
1. Cloud Nothings - Here And Nowhere Else

Szabó Balázs (Szabó Balázs Bandája)

Nehéz kérdés, mert nagyon sok minden ért ebben az évben emberileg is, zeneileg is. Az egyik kedves élményem egy idén megismert lemez például, méghozzá Imany The Shape of a Broken Heart című albuma. A legkedvesebb zenei történet pedig a Rodriguez kalandos életéről szóló film. Sem az album, sem a film nem idei, de mindkettő nagy hatással volt rám. A leghangosabb koncert, amin jártam, az a Szimfonik Live volt és egyben az egyik legkülönösebb kaland is számomra, hiszen ennyi komolyzenésszel együtt állni a színpadon egészen különleges érzés. Ami még eszembe jut, hogy még soha nem volt ennyi koncertünk egy évben, végeláthatatlan kilométerek sora, na ez is hihetetlen élmény...

Szeder-Szabó Krisztina (Szeder)

Volt egy elég erős nap a Művészetek Völgyében; Ütött-Kopott Angyalok és Kéknyúl után egy hatalmas Random trip buli volt Big Johnnal, Sárik Petivel, Harcsa Veronikával, Andrew Helferrel, és még Závada Peti is beugrott egy-két versével. 

Szepesi Mátyás (Konyha)

Fantasztikus volt Woodkid Volt Fesztiválos koncertjét végignézni a színpad széléről. Már a délutáni beálláson csodálattal néztem a különleges setup-ot (rendhagyó összeállítású dupla dobszett, stb), majd este jött egy olyan komplex (vizuális, zenei, emocionális) koncertélmény, amire egyáltalán nem voltam felkészülve. Ja és mondanom sem kell, hogy az oldalszínpadon ott állt tátott szájjal a fesztivál összes aznapi hazai fellépője (mint az első szigetes Tito &Tarantula-bulin, csak most nem lettünk kizavarva a buli felénél, hahaha)

Takáts Eszter

Jónás Vera egy szál gitáros koncertje a közös esténken a Rohamban november végén.

Vitáris Iván (Ivan And The Parazol)

Több fontos pontja is volt ennek az évnek. Rengeteg tapasztalat és élmény jelzi mennyire jól is sikerült 2014. A második nagy lemezünk megjelenése és a fantasztikus koncertek (Sziget, VOLT nagyszínpad, A38-as teltházak, SXSW, holland turné  stb), mellett két legendás zenekar is megosztotta velünk színpadát, az Illés és a Deep Purple. Mondtuk is magunknak, hogy lesz mit mesélni az unokáknak, de nincs megállás, tele van a zenekar energiával, és 2015-ben lehetséges, hogy új lemezzel állunk majd elő.

TOP5 lemez 2014ből:

1. Band Of SkullsHimalayan
Lemezen és élőben is hihetetlen dinamikus, frenetikus hangzású anyag. Ez évi Szigetes koncertjük kb az év bulija volt számomra.

2. TemplesSun Structures
Nagyon jó érzés hallgatni, szép dallamvezetések, okos hangszerelés. Igazi kuriózum.

3. Jack WhiteLazaretto
Erről már sokat írtam...

4. Black KeysTurn Blue
Lehet, hogy nem lett a kedvenc lemezem tőlük, de megint magasra tették a mércét. Jó a lemez érzelmi hullámzása, és még mindig hihetetlen milyen hangzásuk van.

5. Birth Of JoyPrisoner
Velük turnéztunk Hollandiában, és itthon az A38-on játszottak előttünk. Iskola példája ez a lemezük 2014-ben az igényes és profi power- trio felállásnak.

Zságer Balázs (Zagar)

Tetszett a Woodkid-koncert a Volt fesztiválon, FKA Twigset üdítő jelenségnek tartom a mainstream poppiacon, és megindító élmény volt, mikor a lengyel Ida című film végén megszólalt Bach Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ című darabja Alfred Brendel interpretálásában. Ezenkívül ezek a lemezek, filmzenék érintettek meg igazán 2014-ben:

Mr. Mitch - Parallel Memories
Flying Lotus - You’re Dead!
Todd Terje - It’s Album Time
Cliff Martinez - The Knick Soundtrack
Trent Reznor & Atticus Ross - Gone Girl
Cassegrain - Centres Of Distraction
Joris Voorn - Nobody Knows
Jamie XX - Girl EP
We Need Cracks - Windrose EP
Beck - Morning Phase



https://recorder.blog.hu/2014/12/26/kedvenc_idei_zenei_elmenyem_magyar_popzeneszek_2014rol
Kedvenc idei zenei élményem - Magyar popzenészek 2014-ről
süti beállítások módosítása