Magyar előadók kedvenc karácsonyi zenéi

2013.12.24. 15:50, rerecorder

a very spec 2.jpg

Hogy mit hallgatnak a magyar zenészek, énekesek karácsonykor? Összeállításunkból kiderül! (Kedvenc karácsonyi és kedvenc karácsonykor hallgatott zenékre kérdeztünk rá.)

Beck Zaza (30Y, Bezzeg a kurva beckek):

Van két gyermekem, a Nirvanát nem lehet bömböltetni karácsonykor, Bognár Szilvi lemeze, a Semmicske énekek lett a kedvenc az évek során, ami nem egy karácsonyi lemez. Családi kedvenc és úgy alakult, hogy ilyenkor mindig ez szól. Nagyon szép album. Szilvi hangja, mint az angyaloké.


Darvas Bence (Vasárnapi gyerekek, Európa Kiadó):

Karácsonyi készülődés idején különösen jól esnek az általam egyébként is igen kedvelt korai swing-lemezek, főként Duke Ellington, Louis Armstrong és Ella Fitzgerald, vagy éppen Boris Vian számai. De hogy miért? Biztos van rá tudományos magyarázat. Tény, hogy eközben megy a legjobban a ráhangolódás. Még akkor is, ha kint nem esik hó.

Dányi Krisztina (Morningdeer):

Klezmer és Billie Holiday.

Dziba Zsolt (Nouvelle Phénoméne):

Karácsonykor szívesen hallgatok klasszikus zenét, mint például Vivaldi Négy évszakát.

Eckü (Hősök):

Busta Rhymes - Grinch ft Jim Carey. Fasza a film, Busta Rhymes egyik legjobb lemeze (Anarachy) pont ebben az évben jelent meg, őrült jót rappel ebben is.


Egyedi Péter (Óriás):

Ella Fitzgerald: Ella Wishes You A Swinging Christmas (1960)  A család első cd-inek egyike, de lehet, hogy konkrétan az első. Talán azzal az otromba music centerrel együtt vettünk, aminek még kifele dőlt a cd-tára. Minden karácsonykor megszólal.

Fábián Juli (Fábián Juli And Zoohacker):

Diana Krall karácsonyi lemeze (Christmas Songs, 2005) már évek óta mindig ehhez térek vissza karácsonykor, nagyon szeretem, nekem ez a zeném ilyenkor.

JOGOS A KÉRDÉS, HOGY A RECORDER SZERZŐI MIT HALLGATNAK KARÁCSONYKOR? EZEKET!

Fehér Viktor (Kerekes Band):

A kedvenc karácsonyi zenéim: Sebestyén Márta: Jeles Napok, James Brown: Funky Christmas és egy Allen nevű férfi vendéglátós, akit még szüleim hoztak a Kanári-szigetekről. Egy ír-spanyol férfi, aki karácsonyi zenét játszott a turistáknak. Kellően bizarr zenei élmény.

Fodor Máriusz (Magashegyi Underground, Kaukázus):  

R.E.M. - Everybody Hurts


Frenk:

Nos, így december vége felé mindig meghallgatom a Mothers Of Invention Freak Out című albumát. Azt hiszem a 15. karácsonyomon leptem meg magam ezzel a dupla bakelittel. Mindez jól jellemzi a karácsonyról alkotott véleményemet. Szerintem egy mérhetetlenül képmutató dolog, ami semmi másról nem szól, mint hogy minél többet zabáljunk, meg vedeljünk, és elköltsük a nem létező pénzünket, és a „szeretet ünnepén” elküldjük egymást a ....ba. „Szeretlek, mert karácsony van.” Persze ha lesz gyerekem lehet, hogy megváltozik a véleményem.

Fülöp Péter (Fancy Dress Party, Hő):

70-es évekbeli reggae-t hallgatok. A Roots Rock Reggae című dokumentumfilmet szoktam minden évben megnézni. De ha már zenéről van szó, akkor mindig előkerül a Murder City Devilstől a 364 days című dal a Thelema EP-ről, aminek kurva jó a szövege, főleg ha végigittad az egész évet és szar az életed.

Galambos Dorina (Mrs. Columbo):

Most Karácsonykor természetesen a legfrissebb Mrs. Columbo dalt, A negyedik gyertya című szerzeményt hallgatom meg legtöbbször, hiszen ezt kifejezetten az ünnepekre írtuk. Már csak a hóesést hiányolom! Természetesen Balanyi Szilárd barátom jóvoltából – akinek szólóprojektjében én is aktívan részt veszek –, kaptam egyet a legújabb Quimby lemezből, a Kaktuszligetből, ami bekerül majd a fa alá, aztán pedig a lejátszóba is. Egyébként, van olyan, hogy unom a sok karácsonyi nótát, és rocklemezeket vagy metált bömböltetek karácsonyfadíszítés közben. Sosem tudom megunni például a QOTSA-t, Deftones-t, Foo Fighters-t, Incubus-t, Faith No More-t, Jack White-ot és még sorolhatnám!

Grabo’sky:

A Last Christmas-szel nincsen bajom, szeretem ilyenkor.


Hajós-Dévényi Kristóf (The Unbending Trees):

The Sixteen & Harry Christophers: Christmas With The Sixteen Mind a Balázs (Havasi Balázs, az Unbending másik tagja – a szerk.), mind én a klasszikus zenéből érkeztünk, sőt, a lemezünk producere, Tövisházi Ambrus is. Hallgatóként két, egymástól nagyon távolálló stílust szeretek, sportolás közben vegytiszta pop-ot (például a Bastille dalaira remekül lehet futni), szabadidőben pedig javarészt régizenét. Az utóbbi jeles képviselője a Sixteen énekegyüttes.

Horváth Kristóf (LiveLarge, Esti Kornél, Hó Márton és a Jégkorszak):

The National. Igazából egész évben bármelyik nap bármikor, de karácsonykor különösen megnyugtató és kedves. Meg ilyenkor pótlom be a lemaradt idei lemezeket, köszi ezúton is mindenkinek az évösszegző listákat, nagy segítség!

Hó Márton:

Ez a karácsonyi számom, a Flaming Lips-ügy:


Jamak Ármin (Carbovaris):

Bob Dylan: It Must Be Santa. Először azt hittem, hogy valami komoly dal Dylantől de igazából az egyik legviccesebb karácsonyi szám egy részegesebb ünnepről.


Jancsó Gábor (Blahalouisiana):

Elvis Presley minden mennyiségben, a karácsonyi albumát és a többit is ilyenkor többször pörgetem, mint általában. Richard Hawley-nak és a Fleet Foxes-nak az összes albuma és Paul Simon: Getting Ready For Christmas Day című dala annyira hangulatosak számomra, hogy még azt is elképzelem hogy fehér, és nagyon szép karácsonya lesz mindenkinek.

Jónás Vera (Jónás Vera Experiment, Pyjama Session):

Sose szerettem a túlcsicsázott dolgokat. Ha viszont lúd, legyen kövér. Wham!: Last Christmas. Ezt a dalt, de méginkább a klipet ajánlom a karácsonyi készülődéshez (lásd fentebb). A legcikibb video a földön, elképesztő hajkoronákkal és rénszarvasos pulcsikkal. Imádom!

Kamau Makumi (Mary Popkids):

(Kama egy egész válogatást állított össze kedvenc karácsonyi zenéiből) William Bell: Every Day Will Be Like A Holiday (RZA Remix), Jungle: Drops, Otis Redding: Try A Little Tenderness, Otis Redding: White Christmas, Bob Dylan: Little Drummer Boy, Tom Waits: Christmas Card From A Hooker, C2C: Happy, Frank Ocean: Thinkin' About You, Allen Ginsberg: Father Death Blues.


Kirschner Péter (Európa Kiadó, Takáts Eszter Beat Band):

Az új Arcade Fire albumot hallgatom, és Kalákát meg Kistehén melankolikusokat. Utóbbi kettőt élőben is.

Klemencz-Kollár László (Kistehén):

Karácsonykor Dead Can Dance megy lassan húsz éve, meg Tom Waits Small Change lemeze már szintén jó rég óta, meg Sebő Énekelt versek, meg Sosztakovics Waltz no.2 minimum tízszer, meg minden ami belevisz az ünnepbe szép csendesen.

Likó Marcell (Vad Fruttik):

Csendes éj (1976) egy helyen félreüt az orgonista!

TAVALY KARÁCSONYI FOTÓKAT GYŰJTÖTTÜNK HAZAI ZENÉSZEKTŐL, ITT CSODÁLHATÓK!

Nemes András (Pluto, Biorobot):

Most a csajom szüleinél vagyunk, akik érkezésünkre beszereztek jónéhány cd-t karácsonyra: Zaz, orosz gyerekdalok, Pink Floyd: Dark Side Of The Moon, Abba-válogatás. Ideális mix!

Németh Zsófia (Piresian Beach, Summer Schatzies):

Szerintem az idén 50 éves Phil Spector karácsonyi lemez, meg a most megjelent Psych Out Christmas most a legjobb karácsonyi zene!


Paddy And The Rats:

Bernie (Prosectura – Karácsony), Vince (Hanoi Rocks - Run Run Rudolph), Joey (Billy Idol - Run Run Rudolph), Paddy (John Lennon - War is over), Seamus (The Killers - Christmas In LA), Sam (Pogues - Fairytale In New York).


Pásztor Anna (Anna An The Barbies):

Handel: Messiás, gyerekkoromban is mindig ezt hallgattuk karácsonykor.

Poniklo Imre (amber smith, The Poster Boy):

Karácsonykor  ugyanazokat hallgatom, mint amúgy, szóval.... Maximum annyi, hogy szeretem, ha a háttérben szolnak a 40-es évekbeli amerikai klasszikusok. A karácsony giccsesen jó, jól megtömött karácsonyfával.

AKI VISZONT NEM SZERETI A KARÁCSONYT: ANTIKARÁCSONYI DALOK.

Prieger Zsolt (Anima Sound System):

Kedvenc karácsonyi hallgatnivalóm Beach Boys és Brian Wilson, valamint a Beatles Love Songs című válogatáslemeze, amit kisiskolás koromban szintén karácsonyra kaptam. És Brian Eno meg Bill Laswell Lee Perryvel közös lemeze! Meg Pachelbel D-Dúr Kánon-variációi:


Sándor Dani (Jurij, Colorstar):

Eddig soha nem gondolkodtam azon, hogy mi a kedvenc karácsonyi zeném, de most elsőre az Alice In Chains Jar Of Flies kislemeze ugrott be. Karácsony az egyetlen időszak az évben, amikor kiesem az időből. Ez a lemez képes még erre, megszűnik az idő és a tér.

Simon Bálint (Ivan And The Parazol):

Kedvenc karácsonyi dal: Jingle Bell Rocks, gimiben Ivánnal előadtuk a gimis zenekarral.

Szikora Róbert:

John Lennon: War Is Over.

Takáts Eszter:

Gyerekkoromban volt az a piros karácsonyi válogatáskazetta, az A Very Special Christmas. Na arról a Bruce Springsteen-szám (Merry Christmas Baby) volt a kedvencem, tíz évesen még szerelmes is voltam belé!

Zságer Balázs (Zagar):

Michael Franks: Eggplant (Art Of Tea, 1976) Bár nem annyira szokás karácsonykor padlizsánt sütni, de nekem ez a szám mindig a nagy karácsonyi főzéseket juttatja eszembe. Michael Franks Art Of Tea albuma egyébként is nagy kedvencem, egyszerre boldog és melankolikus, ja és tele van jobbnál jobb Fender Rhodes-szólókkal.

összeállította: Dömötör Endre (nagy köszönet az előadóknak!)

Címkék: karácsony
https://recorder.blog.hu/2013/12/24/magyar_eloadok_kedvenc_karacsonyi_zenei
Magyar előadók kedvenc karácsonyi zenéi
süti beállítások módosítása