Programajánló: december 9-15.

2014.12.08. 20:20, subrecorder

clark-warp-com-touch.jpg

Mindenki azt hihetné, hogy most már tényleg nekiállt minden zenész a csúnya pulóverek otthoni felhúzásának és a bejglisütésnek, de ez távolról sincs így. Budapest ezen a héten is rengeteg különlegességet rejt, mi pedig most felfedjük őket.

December 12. Péntek

A péntek a dallamos metalcore napja, a KVLT-ban egy este lép fel az évek óta az élmezőnyben lévő Vanna és a fiatal tehetség Climates.

Vanna, Climates, Show Your Otherside, Inhale Me

Helyszín: KVLT

Kezdés: 19:00

Belépő: 2000 / 2900 Ft

Facebook esemény

A Vanna egy metalcore zenekarhoz képest szép utat járt be, kezdetben igencsak hajlamosak voltak a crabcore-ra, amit aztán szerencsére mára elhagytak és megkomolyodva tértek vissza egy új kiadónál (Pure Noise). Végre normális frizurákkal felszerelve adták ki idén új lemezüket, a VOID-ot, mely egy érett gondolkodású, zeneileg felkészültebb együttest mutat, akik már nem csak a tiniszobák plakáthelyeiért versenghetnek, hanem komolyan vehető zenekarként is megállják a helyüket. Előttük a már eleve normális frizurákkal indító fiatal brit tehetség, a Climates lép majd fel, számukra már egy bemutatkozó lemez után is szépen fest a jövő. Magyar oldalról a Show Your Otherside és az Inhale Me segít be.


December 13. Szombat

Ember legyen a talpán, aki ezen a szombaton könnyen dönt, hogy hová megy zenét hallgatni, mi most még jobban megnehezítjük ezt mindenki számára. Elsőként a Nouvelle Vague énekesnőjének, Mélanie Painnak a szólókoncertjét ajánljuk.

Mélanie Pain, Budapest Bár

Helyszín: A38

Kezdés: 19:30

Belépő: 4500 / 4900 Ft

Facebook esemény

Caenből származik az énekesnő, akinek Nouvelle Vague-gal való kapcsolata 2004 táján kezdődött, és a mai napig ő az egyetlen állandó női énekese a francia feldolgozászenekarnak. Painnek azonban messze nem volt elég a new wave slágerek sanzonosítása, ezért szólókarrierbe is kezdett, eddig saját neve alatt két lemeze jelent meg, a My Name és a Bye By Manchester, amin már (a címből lehet rá következtetni) erős brit zenei hatások is érezhetők. Kicsit dzsesszes, kicsit elektronikus, kicsit sanzonos előadásra lehet számítani, ahol fellép a Budapest Bár is, minden bizonnyal Painnel karöltve, ahogy ezt többször megtették már a múltban.


Jan Hammele a német tech house színtér ígéretes fiatalja, Egokind néven az utóbbi években karrierje hatalmas léptékben növekszik. Őt látja vendégül az NVC.

Egokind, Ozean, Norwell, Lank

Helyszín: Toldi Klub

Kezdés: 22:00

Belépő: 1500 Ft

Facebook esemény

Hammele gyermekkorában zongora és gitárleckéket is vett, majd indie zenekarokban kezdett el játszani, a mai napig állítja, hogy a Nirvana és egyéb grunge bandák nagy hatással vannak rá. Aztán 18 évesen rátalált James Holdenre, Four Tetre és Burialra, innen pedig nem volt visszaút, teljesen magába szippantotta a fenti előadók önálló univerzuma, melyet ő azóta nem reprodukálni kíván, hanem a sajátját hozzáadni a párhuzamos világokhoz. Transition című bemutatkozó lemezével egy nagy lépést tett ezen céljának beteljesítése felé, az Ozeannal közös album tele van nagyszerű deep trackekkel. Csak a borítója hasonlít kicsit Caribou friss Our Love-jára. Érdemes odaérni a hazai producerek (Norwell, Lank, Subotage) szettjeire is.


Az idei év egyik legnagyobb elektronikus zenei dobását szállító Clark lép fel a Tesla klub újranyitó hétvégéjén, természetesen kihagyhatatlan programajánlónkból is.

Clark, The/Das

Helyszín: Tesla

Kezdés: 22:00

Belépő: 3000 / 3500 Ft

Facebook esemény

Chris Clark korai sikerei a Warp kiadónál már-már akkora hype-ot gyártottak köré, hogy sokan egyenesen Aphex Twin és a Boards Of Canada utódjaként tekintettek a 21 éves fiatalra. Őt szerencsére nem nyomták le az efféle túlzások, és csak tette a dolgát mindenfajta erőlködés nélkül, aztán egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy harmadik albumával (Body Riddle) szép csendben beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Azóta Clark folyamatosan szállítja a jobbnál jobb lemezeket, mindegyiken kicsit mást mutatva meg magából, idei, cím nélküli, hetedik anyagán például amellett, hogy visszatért a fentebb már említett Body Riddle hangzásához, még sokkal táncolhatóbban mutatja meg, hogy 2014-ben még igenis lehet újat mutatni a technóban. Egy művész, aki nem szeret a kitaposott úton járni és folyamatosan képes megújulni, mindig szívesen látott vendég nálunk, pláne ha még aktuális is. Clark minden jellemzőnek megfelel, a Tesla nem is találhatott volna jobb vendéget újranyitását ünnepelendő.


Mathias Modica zenéje tökéletes lehet annak, aki ilyenkor decemberben sem a karácsonyt, hanem már eleve a nyarat várja, disco dalai ugyanis azonnal odarepítenek mindenkit.

MunkCyborg TemplarInfragandhi

Helyszín: Fogas Ház

Kezdés: 22:00

Belépő: az nincs

Facebook esemény

A Munk ugyan eredetileg duóként indult, de az ars poeticájuk a kezdetektől adott volt: a funkot és a discót úgy keresztezni a house-zal, hogy az ne legyen olyan cukormázas, mint amilyennek a leírás alapján elsőre hangzik. Ügyesen meg is maradtak a szimplán édeskésnél, és 2000-től kezdve szépen egészítették ki zenéjüket újabb és újabb adalékokkal (poposodás, vokálok). Mára a duóból szólóprojekt vált, de a Munk néven ma működő Mathias Modica egyedül is hűen folytatja azt az utat, amit Jonas Imbery-vel közösen kezdtek meg. Az esemény apropója, hogy 11 éves lett a Deck Attack szervezőcsapat, a belépés egész este ingyenes.


Még mindig nincs vége a szombati éjszakának, sőt, ha a Munk tökéletes ellenpontját akarnánk bemutatni, nem is találhatnánk jobb példát Gunnar Haslamnál, aki sötét technójával azoknak kedvez, akik inkább elmerülnének a ködben és az esőben.

Gunnar Haslam, Silf

Helyszín: Lärm

Kezdés: 23:00

Belépő: 1000 Ft

Facebook esemény

A 2014-es év még a korábbiaknál is sötétebben sikerült Gunnar Haslam számára, idei kiadványaiban már végleg semmi reményt és fényt nem lehetett találni, de pont ettől lettek annyira érdekesek és figyelemreméltóak. Egyedül az Ataxia No Logos EP-jén lehetett felfedezni valami világosságfélét, stílszerűen ez volt az első kiadványa, ami európai kiadónál (Delsin) jelent meg. A New York-i producertől gótikus, tánctérre született hangzást lehet várni, mely azonnal magával ragad és nem enged egészen a szettje végéig. Fellép a Silf is, Alpár és S. Olbricht közös zenei projektje.

 

December 15. Hétfő

A félig magyar származású Faithfull 1964-ben tűnt fel, szóval idén már az 50-ik évét tapossa a zenei életben. A sokat látott énekesnő-dalszerző azon kevesek közé tartozik, akik ennyi év után is nem csak, hogy vállalható, de igazán remek albumokat készítenek.

Marianne Faithfull

Helyszín: MÜPA

Kezdés: 19:30

Belépő: 3900 - 12900 Ft

Esemény

Faithfullt Mick Jagger és Keith Richards fedezte fel 1964-ben, ekkor lépett fel a televízióban először, az As Tears Go By-t énekelve. Azóta rengeteg idő telt és drog fogyott el, de Faithfull pályája kevés alkalommal volt vakvágányon. Ott volt mindenütt, látott mindent, nemrég még azt is ő árulta el, hogy ki ölte meg Jim Morrisont. Karrierjének fél évszázados jubileumára kiadott Give My Love To London a szokásos magas minőség mellett olyan közreműködőket vonultat fel, mint Nick Cave, Anna Calvi, vagy éppen Roger Waters, szóval a lehető legjobbkor köszönthetjük első alkalommal hazánkban.

 

További ajánlott zenei események a közeljövőben:

 

December 17. Szerda

A38

Lydia Lunch

 

Január 24. Szombat

A38

The Raveonettes

Február 23. Hétfő

A38

Mark Lanegan

Február 25. Szerda

A38

Spain

Február 27. Péntek

A38

Bad Manners

https://recorder.blog.hu/2014/12/08/programajanlo_december_9
Programajánló: december 9-15.
süti beállítások módosítása