Horváth "Sexy" Gábor a MONO Vertigo basszusgitártokról

2014.12.05. 15:30, Recorder.hu

mono_m80-veb-blk_360_650.jpg(X) Mindig is nagyon érdekelt, hogy mi van odaát. Azt már hallottuk, hogy az igazság. De most arra gondolok, hogy mi van azon túl, ahol a hétköznapi, lakossági jellegű termékek megszűnnek és következnek azok, amiket a legnagyobb gonddal, odafigyeléssel és korszakalkotó elképzelésekkel módon terveznek meg elhivatott szakemberek olyan elhivatott zenészeknek, mint mi.

Korábban hallottam már ezekről a tokokról. Szuperlatívuszokban beszéltek róluk, hogy le lehet dobni bennük a gitárt a lépcső tetejéről és semmi baja nem lesz a hangszernek, meg hogy elnyűhetetlenek. De természetesen - mint bárki más - én is nagyon szkeptikus voltam ezzel kapcsolatban. Aztán hallottam egy durva történetet egy kedves ismerősömről, aki úgy esett el motorral, hogy a gitárja a hátán ilyen tokban volt. Nem akartam elhinni, de a hangszer sértetlenül úszta meg az esést (a barátommal együtt).

Épp a Budapest Music Expo szombati napján voltam a számomra egyik legkedvesebb kiállító standján, amikor kinéztem a folyosó végére és egy ismerős logó vonzotta magára a tekintetemet. Elsőre el sem hittem, hogy valaki a MONO tokjait árulja itthon. Azt gondoltam, ez nem lehet. Aztán pár perc múlva kicsit közelebbről is megnéztem és tényleg! Ott helyben megláttam életem tokját.

Víztaszító külső réteg, robusztus anyag, s ugyanennek az ellentéte belül: hihetetlen puhaságú plüss borítás, ami lehetővé teszi a karcmentes ki- és behelyezést. A gitár biztonságát egy belső “Headlock” nevű rendszer szavatolja, amely alátámasztja és egy helyben tartja a nyakat, megvédve hangszerünket a váratlan eldőléstől amely a legtöbb nyaktörést okozza.

mono_m80-veb-blk_1c_open_650.jpg

Másik hatalmas előnye a toknak, hogy soha nem kell összegörnyednünk és leállított helyzetben végigcipzároznunk másfél métert, ezzel egyfajta stand up showt szolgáltatva a közönségnek, amikor mondjuk egy fesztiválon kerülünk sorra.

Eddig is voltak olyan tokjaim, amik védték a gitárjaimat, de azt mindegyiknél utáltam, hogy ha kivettem belőle a gitárt, és megpróbáltam letámasztani valahova, akkor folyton összecsuklottak. Úgyhogy az egyetlen lehetőség az volt, hogy valahova "bevágtam" a sarokba, majd a próba végén összeszedtem.

Ezzel szemben a MONO-tokok feszesek, tartásuk van, mégis gyengédek. A tok elején található egy nagy méretű zseb, amin belül találunk egy kisebbet is, ahova beszórhatjuk apróságainkat: pengetőket, imbuszkulcsokat, elemeket stb. A nagy zseb pedig kellően nagy a kottákhoz, pánthoz, tehát a kevésbé vaskos dolgokhoz.

Felmerülhet a kérdés: hogy ha egy ilyen kis lapos zseb van a tokon, hova tudjuk tenni a pedáljainkat, fejhallgatónkat, egyéb próbára vagy fellépésre szükséges dolgainkat? Erre is gondoltak a tervezők, amikor megalkották kimondottan ezekhez a tokokhoz kifejlesztett “Guitar Tick” nevű kiegészítő táskájukat, amit 3 tépőzáras pánttal tudunk felerősíteni a tok elvékonyodó felső részére. Ide befér akár két-három 10 méteres kábel, 4-5 darab pedál, multieffekt, üdítő, sőt, akár egy kisebb pedalboard is.

A tok alján találunk egy “cipőtalpszerű”, gumiból készült részt, ami azt hivatott meggátolni, hogy a gitár megütődjön, amikor letesszük a földre. Láttunk már olyan gitártokot mindannyian, aminek szabályosan ki van lyukadva az alja és kikandikál belőle a gitár hátsó pánttartója. Egyszer lerakod egy ilyenben a hangszered és vége, akár a teste is végigrepedhet, mert a csavar egy erős ütés hatására ékként hasítja azt ketté. A MONO-tokokkal ilyen sosem fordulhat elő, akár le is "vághatod" a hátadról a hangszert. Itt említeném meg a zseniális pántokat, amikkel felkaphatjuk a gitárt hosszabb útra is. Maga a szállítóeszköz könnyű, mégis strapabíró.

mono_m80-veb-blk_boot-cross-section_650.jpgMegéri beruházni egy ilyen tokba: ugyanis 3 éves cseregarancia jár hozzá. Úgy gondolom, hogy jó 10 évig fogok ezzel a tokkal járkálni, aztán majd a fiam megörökli tőlem a MONO Vertigót. Kapható a Stageshopban Budán, illetve Pesten az Eldorádó hangszerboltban, de közvetlenül a forgalmazótól is beszerezhetitek.

Prémium hangszertokok és DJ-táskák Kaliforniából már Magyarországon is: 

www.monocreators.hu

MONO a Facebookon: 

www.facebook.com/MONOxHungary

A MONO Vertigo tervezői bemutatják a tokokat:

 

Szerző: Horváth "Sexy" Gábor (Lukács Peta, Lovreck, Hot Beaver)

mono_hsg_650.jpg

https://recorder.blog.hu/2014/12/05/horvath_sexy_gabor_a_mono_vertigo_basszusgitartokrol
Horváth "Sexy" Gábor a MONO Vertigo basszusgitártokról
süti beállítások módosítása