Elektronikus tánczene – Őszi minőség

2014.11.13. 17:59, rerecorder

Lee-Gamble.jpg

Három kedvencünket mutatjuk be elektronikus tánczenei sorozatunkban az év legforgalmasabb évszakának idusán: a techno szerelmeseit most sem hanyagolták el.

lee homepage_large.753ba4bc.jpg2012 megkerülhetetlen producere volt Lee Gamble, aki a Dutch Tvashar Plumes című lemezével gyakorlatilag minden releváns elektronikus zenei toplistán az első háromban végzett. Két évet kellett várni az új – New York egykori polgármesteréről (Edward Koch-ról) elnevezett – Koch (Pan, 2014) című albumára, amely a szubkultúrák elértéktelenedésével foglalkozik, metában. Azért csak metában, mert sok szöveg nem hangzik el, ellenben rengeteg agyas elektronikus tételt hallhatunk, amelyek a főcsapásokat (techno, experimental, ambient) több évtizedes tekintetben veszik át, kellően tudományos és futurisztikus környezetben ahhoz, hogy az időtállóság garantált legyen (remek választás a borító is!). Erős album, felülmúlja az elődjét. 



tr-676707.jpgHasonló célt teljesít az olasz Alessio Meneghello, avagy Alan Backdrop is, aki tavaly a Prologue-on debütált egy kiváló lemezzel (VR Plan), most pedig egy másfélórás folytatással jelentkezik, amiben még több hűvös ambient, még több hipnotizáló techno és még több művészi finomság található. Az Eria (Ekar Records, 2014) az a fajta album, amit nem feltétlenül egyben kell végighallgatni, különböző részei más és más hangulatállapotban találhatnak be leginkább. Nagyszerű gyűjtemény, ez alapján is komoly művész lehet Backdropból. 


hg.jpgHieroglyphic Being
(Jamal R. Moss) nagy öregje már a techno amerikai világának; analóg, zajos, csűrt-csavart zenéit világszerte elismerik és szeretik (a művész idén nálunk is fellépett a Trafóban). Most a Planet Mu-n érkező, The Seer Of Cosmic Visions (Planet Mu Records, 2014) című összeállítása amolyan best of-jellegű kiadvány, sok évre visszamenőleg válogat le feledhetetlen zenéket, amelyekben egyaránt megtalálható Sun Ra kozmikus jazz esztétikája és a techno ösztönös darabolása. Minden felvétel egy önálló mikrokozmosz, melyek élnek és lélegeznek, így a hallgatónak igazi (űr)utazásban lehet része, feltéve, ha bírja a nyers zakatolást és a kompromisszummentes megoldásokat, amelyek olykor egyenesen a kísérleti tartományba lökhetik. 

Velkei Zoltán

https://recorder.blog.hu/2014/11/13/elektronikus_tanczene_oszi_minoseg
Elektronikus tánczene – Őszi minőség
süti beállítások módosítása