José González kamerát küldött az űrbe

2014.11.06. 11:33, subrecorder

josé gonzález.jpg

José González svéd dalnok bejelentette, hogy hosszú idő után, 8 évvel előző albuma megjelenését követően jövő februárban visszatér. Addig is megosztott a Vestiges & Claws címet kapó lemezről egy dalt, mely gyönyörű űrbéli videót is kapott - látványban vetekszik a Gravitációéval!

Az énekes-gitáros-dalszerző argentin szülők gyermekeként a svédországi Göteborgban született. A körülbelül félmilliós tengerparti város az ország egyik zenei központja (innen származik többek közt a The Knife, a Little Dragon, a jj, Jens Lekman, vagy éppen az Ace Of Base), így talán nem véletlen, hogy González is ebbe az irányba mozdult el a biokémia felől, amit eredetileg tanult. A 2000-es évek közepén egyre nagyobb kereslet lett a csendes indiefolk énekesekre (főleg Sufjan Stevens-nek köszönhetően), így evezett be 2005-ben nemzetközi vizekre González is első lemezével, a Veneerrel. Bár két évvel később megjelent még egy saját dalokat tartalmazó albuma, eddigi legnagyobb sikerét mégis egy feldolgozással érte el. A Knife Heartbeats-ének akusztikusra formálását a fél világ nap, mint nap hallotta a Sony tévéreklámjában, mára már simán ismertebb, mint az eredeti. 2007-es lemeze után kisebb csend honolt körülötte, de azért közben is alkotott nagy dolgokat, például 2011-ben, amikor a Rockstar Red Dead Redemption című videojátékába írt dala, a Far Away - González egyik legjobb szerzeménye - megnyerte a játékok Oscar-díjának megfelelő Spike Awards-on a Legjobb betétdal kategóriát, az utóbbi években pedig Junip nevű zenekarára koncentrál, amelynek két albuma is megjelent (2010-ben és 2013-ban).


A JUNIP ZAVARBAEJTŐ TAVALYI KLIPJÉT ITT MUTATTUK MEG.

Nyolc év után, jövő februárban viszont érkezik a harmadik González-lemez, melyről az Every Age című dalt meghallgatva úgy tűnik (szerencsére) semmi sem változott. Az énekes egy szál gitárral az egyedüllétről, és a valakihez tartozásról elmélkedik, a dal klipjében pedig az univerzum legmagányosabb helyén, az űrben járunk. A léggömbökkel felemelkedő, 360 fokos felvételt készítő kamerát az Eyes In Space program segítségével küldték fel. Ahogy ők írják: "hétmilliárdan élünk a Földön, mégis eddig csak 536-an lehettek annyira szerencsések, hogy láthatták a világűrt. Az Eyes in Space ezt kívánja megváltoztatni. Mert az űr az emberiség első kollektív úti célja." Tényleg elképesztő a látvány, ami fogad minket körülbelül a videó felétől, a legszebb azonban az, amikor kipukkad a lufi és a kamera elkezd visszazuhanni a bolygóra. A klipes dalt és még kilenc másikat tartalmazó Vestiges & Claws 2015. február 16-án jelenik meg.


Űrséta José Gonzálezzel:


Vestiges & Claws lemezborítója:

gonzalez_vestigeslp.jpg

Címkék: josé gonzález
https://recorder.blog.hu/2014/11/06/jose_gonzalez_kamerat_kuldott_az_urbe
José González kamerát küldött az űrbe
süti beállítások módosítása