A Middlemist Red 10 kedvenc lemeze - és saját bemutatkozó albuma

2014.11.05. 15:30, rerecorder

mmr_03.jpg

A héten jelent meg az egyik legtehetségesebb és egyben legfelkapottabb hazai zenekar, a Middlemist Red bemutatkozó albuma, a cikkünkben is végighallgatható Supersonic Overdrive. Az Index.hu A Szám című, 2013 legjobb magyar dalainak versenyét és a Deezer nemzetközi Young Guns nevű tehetségkutatóját is megnyert kvartett 2013-as első EP-jét (ami bekerült a Recorder kedvenc tavalyi kiadványai közé is) követően folytatja neo-pszichedelikus, rockos zenei utazását kitűnő új albumán, amit az A38-on mutatnak be november 7-én, most pénteken. Felvezetésként hallgassuk meg, hogy milyen zenék szólnak a srácok lejátszóiban, milyen lemezekből nyernek inspirációt saját dalaikhoz. Íme, a Middlemist Red tíz kedvenc albuma.

Kezdésként íme, a Supersonic Overdrive című Middlemist Red-debütalbum: 


És a zenekar kedvenc lemezei, minden tag két-két kiadványt nevezett és a végén jön még két közös zenekari favorit is.

#Deli Soma (basszusgitár, vokál)

foals_antidotes.jpgFoals

Antidotes (2008)

Amellett, hogy életem legjobb időszaka kötődik ehhez az albumhoz, nagyon sokban befolyásolt zeneileg is. Hatására kicsit kiléptem az addig jól megszokott témákból, rádöbbentett arra, hogy a kevesebb néha sokkal többet ad az egészhez és elkezdtem én is törekedni ennek alkalmazására.

Unknown-Mortal-Orchestra-II.jpgUnknown Mortal Orchestra

II (2013)

Ez a lemez segített túllendülni jó néhány, igencsak nehéz időszakon. A szövegei nagyban hatottak rám, azt hiszem soha nem tudtam ennyire azonosulni egyetlen másik zenekar anyagával sem, így ez leginkább emberileg inspirált, de azért zenileg is hatott rám. Főleg az utóbbi egy évben.

A MIDDLEMIST REDET IDÉN ÉV ELEJÉN MUTATTUK BE MAGYARRADAR ROVATUNKBAN, AZÓTA NAGYOT LÉPTEK ELŐRE.

#Papp Dávid (gitár)

the doors.jpgThe Doors

The Doors (1967)

Konstans sötét hangulata, erős dalszövegei és a zenei innováció teszi ezt a lemezt az egyik valaha volt legkülönlegesebbé, és persze nagy hatással volt ránk.


temples_1.jpgTemples

Sun Structures (2014)

Nagyrészt a 60-as évek pszichedelikus stílusából inspirált, mégis modern effektekkel díszített, érdekes hangulatú lemez, amely tele van fülbemászó dallamokkal, mind a vokálok, mind az instrumentális részek terén. 

#Nóvé Soma (ének, gitár)

led zep 3.jpgLed Zeppelin

III

(1970)

Az első meghatározó album, ami felkeltette az érdeklődésem a rockzene iránt. Többek között ennek a lemeznek a hatására kezdtem el gitározni.

top-guitar-albums-hot-rats-frank-zappa.jpgFrank Zappa

Hot Rats (1969)

Kedvenc Frank Zappa-albumom, amin a szokásosnál is nagyobb teret kapnak a hangszeres részek és az improvizáció. A Willie The Pimp főtémája az egyik legmenőbb téma, amit valaha halottam, a The Gumbo Variations meg az egyik kedvenc dzsemmelős számom.


#Ürögdi Ábel
 (dob, vokál)

innerspeaker.jpgTame Impala

Innerspeaker (2010)

Ez volt az az album, ami a leginkább ösztönözte Dávidot és engem, hogy zenekart alapítsunk. Egyből lejön, hogy a 60-as 70-es évek zenéje hatja át az egész lemezt, viszont egy teljesen egyedi és sajátos hangzásvilágot sikerült létrehozni az akkori korszak zenei elemeiből, ami frissnek hat. Mi is valami hasonlóra törekszünk.


arcticmonkeys_humbug.jpgArctic Monkeys

Humbug (2009)

Amikor 4-5 éve elkezdtem dobolni, akkor még egész friss volt ez az album és annyira megtetszett, hogy megtanultam róla minden egyes számot (a Pretty Visitorsnál voltak azért gondok). Ha nincs ez az album, valószínűleg maradtam volna még továbbra is az indie-hullámban és kevésbé nyitottam volna a pszichedélia, mint műfaj felé.

#Zenekari közös favorit

phosphene-dream-front.jpgThe Black Angels

Phosphene Dream

(2010)

Ez az egyik olyan album, amivel leginkább azonosulni tud a zenekar mind a négy tagja. A hangulata és a megszólalása is nagyon inspirálóan hat ránk.


sleepy sun.jpgSleepy Sun

Fever
(2010)

Tele van nagyon szép és nagyon súlyos számokkal. Rengeteg hangulat- és tempóváltás van egy-egy dalban, és sok helyen olyan érzetű a lemez, mintha egy próbatermi felvételt hallgatna az ember.


a Middlemist Red november 7-én, pénteken mutatja be debütáló albumát élőben az A38-on (a brit Disaerli Gears lesz a special guest), itt már cd-n megvásárolható lesz a jövő héten az összes platformra felkerülő album, amely az év végéig vinylen is megjelenik, Facebook-eseményoldal


a zenekar a Balcony TV műsorában az Alas című dallal: 

https://recorder.blog.hu/2014/11/05/a_middlemist_red_10_kedvenc_lemeze_es_sajat_bemutatkozo_albuma
A Middlemist Red 10 kedvenc lemeze - és saját bemutatkozó albuma
süti beállítások módosítása