Heti Top 10: Beatles-tagok önálló filmszerepei

2014.11.02. 20:23, Frontrecorder

lennonlester.jpg

Idén ötven éves az Egy nehéz nap éjszakája, a Beatles első játékfilmje, melynek digitálisan felújított változatát e héttől játsszák az itthoni mozik. John, Paul, George és Ringo további három filmben szerepelt zenekarként együtt (Help!, Magical Mystery Tour és a Sárga tengeralattjáróban rajzolt formában), és külön-külön is játszottak filmekben, inkább kevesebb, mint több sikerrel - bátran kijelenthetjük, hogy egyikük sem éppen született filmszínésztehetség. A Beatles tagjainak filmes kalandjai tehát inkább kuriózumnak számítanak, de talán pont ezért érdemes látni őket - íme a mi kedvenceink.

Ringo Starr: Candy (1968)

A Beatles dobosát a legtöbben a Thomas, a gőzmozdony rajzfilmsorozat mesélőjeként ismerik, pedig egész sok tévé- és mozifilmben kapott kisebb-nagyobb szerepet, igaz, ezek túlnyomó többsége nem tartozik a filmtörténet kiemelkedő alkotásai köz, finoman szólva. Első epizódszerepét a Candy című erotikus komédiában kapta. A francia-olasz-amerikai film Voltaire Candide-jának igen szabados adaptációja, Ringo mexikói kertészt játszik, akit a főszereplő fiatal lány, Candy Christian elcsábít.

Ringo Starr: Az lesz majd a nap (1973)

Ezt az ötvenes évek végének Angliájában játszódó 1973-as filmet egy popdal (Harry Nilssontól az 1941) ihlette, na meg az ötvenes évek végi Anglia zenei színtere, játszik is benne több zenész, akik megélték azt az időszakot, így Billy Fury, Keith Moon, a Who dobosa és John Hawken (The Nahville Teens) mellett egy fontosabb mellékszerep jut Ringónak (ő akkoriban a Rory Storm & The Hurricanes-ben dobolt) - a munkássorból kitörni vágyó. a rock and roll világának elcsábuló főszereplő dörzsölt cimboráját játssza.

Ringo Starr: Lisztomania (1975)

Ken Russell őrült botrányfilmje Liszt Ferencet (Roger Daltrey, a Who énekese) korának hedonista, groupie-k hada által üldözött rocksztárjaként mutatja, akinek a nőügyei mellett le kell számolnia az ellene minden eszközt bevető legnagyobb vetélytársával, Richard Wagnerrel. Márpedig a német zeneszerző - a film szerint - maga az Antikrisztus, aki elvette Liszt lányát, míg az kolostori életet élt, és mivel a hősünk így közvetve kapcsolatban áll az Ördöggel, a zenéjét sajnos kénytelen betiltani a pápa - azaz Ringo.

Ringo Starr: Alice csodaországban (1985)

Lewis Carroll regényének amerikai tévéadaptációjában Ringo alakította a mindig letört Ál-teknőcöt.

George Harrison: Brian élete (1979)

A Monty Python csoport Jézus életét sajátos módon feldolgozó kultfilmjének létrejöttében tulajdonképpen a legcsendesebb Beatle játszotta a legfontosabb szerepet: miután az EMI visszavonta a film finanszírozását, Harrison létrehozta a HandMade Films nevű céget, amely legyártotta a Brian életét (később ennél a stúdiónál készült például A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső is). "Hálából" a nagy Monty Python-rajongó Harrison kapott néhány másodpercet a film egyik jelenetében:

George Harrison: Sanghaji meglepetés (1986)

Harrison később is inkább vezető produceri minőségben vett részt a filmkészítésben, de volt még egy nyúlfarknyi szerepe, Madonna második játékfilmjében látható bárénekesként (plusz a zenéjét is ő jegyzi). Bár ne vállalta volna: a Sanghaji meglepetés kapitális kritikai és kereskedelmi bukta volt, hat Arany Málna-díjra is jelölték, ezekből Madonna be is gyűjtötte a legrosszabb színésznőnek járót. A főcímdal klipje, a film részleteivel:

Paul McCartney: Add át üdvözletem a Broad Streetnek (1984)

A Broadway musicalekre kikacsintó film Paul McCartney életének egy napját követi végig fikciós keretbe bújtatva, és igencsak leszerepelt (a filmzenelemezzel ellentétben, az listavezető volt Angliában) - hiába, Maccának egyáltalán nem áll jól a színészkedés.

John Lennon: Hogyan nyertem meg a háborút (1967)

Lennon még a Beatles ideje alatt vállalt szerepet az Egy nehéz nap éjszakája rendezőjének, Richard Lesternek a második világháború idején játszódó háborúellenes szatírájában, mint az együgyű, mindenki által csicskáztatott Gripweed közlegény.

John Lennon: Two Virgins (1968)

Lennon és Yoko One több avantgárd/experimentális rövidfilmet forgatott, ez az első - két ember eggyé válásáról.

John Lennon: Apotheosis (1970)

Egy másikban pedig hőlégballonoznak télen az angol vidék felett... Ez sajnos nincs a YouTube-on, csak egy riport a forgatásról:

 

https://recorder.blog.hu/2014/11/02/heti_top_10_beatles-tagok_onallo_filmszerepei
Heti Top 10: Beatles-tagok önálló filmszerepei
süti beállítások módosítása