Itt az első 2014-es év végi lemezlista, és van rajta magyar zenekar is: a Söndörgő!

2014.11.01. 14:03, rerecorder

 söndörgő 2.jpg

Az év végi albumlisták időszakába lépünk novemberben, és tűnjék bár 2014 vége előtt két hónappal bármilyen korainak is, megérkezett az első rangos albumösszegzés az idei esztendőről, mégpedig a brit világzenei lap, a Songlines tíz kedvenc idei lemezével. És hoppá - többek között Robert Plant mellett -, van rajta egy magyar album is, a szentendrei Söndörgő Tamburocket: Hungarian Fireworks című ötödik albuma. Gratulálunk!

söndörgő.jpgA meghatározó magazinok év végi albumlistáinak minél korábbi megjelentetése egyfajta ki nem mondott (karácsonyi) vásárlásgeneráló tényező is, ezért is lehet manapság november végén-december elején találkozni a legtöbb ilyen összegzéssel. A legfontosabb világzenei magazin, a brit Songlines meg ezen belül is mindig a legfürgébb, november legelején a lap két szerkesztője állít össze egy 10-es listát az év terméséből. Idén október 31-én publikálták a listát (új rekord?), rajta többek közt Mali kora zenéjét játszó Toumani & Sidiki Diabaté testvérpár (Toumani & Sidiki), a szintén Maliból származó veterán énekes, Kassé Mady Diabaté (Kiriké), a nyugat-szaharai sahrawi énekes Aziza Brahim (Soutak), az ír folkszupergrup, a The Gloaming (The Gloaming), a hondurasi Aurelio (Lándini), aki a garifuna közösség zenéjét játssza, vagy olyan nagy nevek, mint a Kronos Quartet (A Thousand Thoughts) és Robert Plant (Lullaby and… The Ceaseless Roar).

És persze ott a Söndörgő is, amelynek Tamburocket: Hungarian Fireworks című (a Riverboat Records-nál megjelent) ötödik albuma már nyári kiadása után felkerült az igen rangos World Music Chart Europe élmezőnyébe, és az októberi listán már az első helyen hívta fel magára a figyelmet (ezen a listán amúgy idén sok magyar lemez megfordult: a Buda Folk Band volt a második, májusban a Romengo és Lakatos Mónika szerepelt rajta, tavaly pedig Lajkó Félix is vezette augusztusban). Most a Songlines Top 10 rangsort nem állító Top 10-ében is ott a délszláv tamburazenét frissen bemutató lemez, és mindez garantálja az annak kijáró figyelmet, amit a jövő évi magyarországi WOMEX is csak megerősít.

a lemez itt hallható teljes egészében: 

https://recorder.blog.hu/2014/11/01/itt_az_elso_2014-es_ev_vegi_lemezlista_es_van_rajta_magyar_zenekar_is_a_sondorgo
Itt az első 2014-es év végi lemezlista, és van rajta magyar zenekar is: a Söndörgő!
süti beállítások módosítása