Afroman megint betépett - a köz javára

2014.10.16. 17:35, subrecorder

afroman.jpg

Ahogy Észak-Amerikában egyre több államban legalizálják a marihuánaterjesztést és -fogyasztást, lassan megszaporodnak az ezzel kapcsolatos reklámok és társadalmi célú hirdetések is. A műfajt valószínűleg máris kimaxolta az a videoklipbe bújtatott propagandafilm, amelyben Afroman dolgozta át saját Because I Got High című 2001-es, khm, örökzöldjét. A füvezős himnusz szövege az új változatban a marihuána fogyasztásának jótékony egészségügyi és társadalmi hatásait ecseteli - az megvan, hogy a zöldhályogot is gyógyítja?

Bármekkora himnusszá is vált az évek során, a Because I Got High eredetije igazából elég negatív, szomorú képet fest le a füvesekről. Joseph Edgar Foreman, vagyis Afroman a szám kétségkívül minden bút elfeledtető zenei alapjára, a maga joviális karakterével olyan történeteket mesél el, amik nem éppen a marihuána fogyasztására, inkább az eldobására késztetnek mindenkit: a lírai én nem megy be órára, nem fizeti a gyerektartást, a híd alatt alszik, mert folyamatosan be van tépve és semmi mással nem foglalkozik. Afromanre azonban jó hatással volt, hiszen ezzel az egy dallal annyit keresett, hogy azóta nem sok gondja lehet...khmm...bevásárláskor. Nehéz elhinni, de az elmúlt majd' másfél évtizedben tíznél több albumot jelentetett meg, de ezek nagyjából a kutyát sem érdekelték. Most aztán visszatért az egyetlen slágeréhez, melyhez a zenei alap modernizálása mellett az eredetinél sokkal pozitívabb üzenetű új szöveget írt a Norml legalizációs lobbiszervezet és a Google Maps-t extra funkciókkal "kiegészítő" Weedmaps applikációt népszerűsítendő.

TOVÁBBI CIKKEINK DROGOK ÉS ZENE TÉMÁBAN. 

Az új verzióban gyakorlatilag csak a Because I Got High sor maradt érintetlen. Afroman többek közt elmondja, hogy a fűnek köszönhetően leszokott a cigarettáról, és ma már simán bír kosarazni meg futni, nem iszik, szóval nem is lesz másnapos, sőt, még a zöldhályogát is meggyógyította a drog. Nincsenek már szorongási zavarai, nem szed Xanaxot és semmilyen más gyógyszert rá. És a legjobb csak ezután következik! Azt már gyakorlati példából is tudjuk, hogy azokban az államokban, ahol legalizálták a marihuánát az önkormányzatok tetemes mértékű plusz adóbevételre tettek szert, amiből legtöbb helyen a drogprevenciós programokat segítik, erről természetesen a dal is megemlékezik, de még hozzáteszi azt is, hogy a pénzből még pár iskolát is fel tudott építeni a kormányzat. És mindezt miért? Mert én betéptem! A dal persze egy egyelőre egy - a marihuána fogyasztók szempontjából - ideális jövőt fest le, ám ez ma már egyáltalán nem tűnik utópiának.

A reklám ügyes, kreatív, a dalnak pedig 13 év után is olyan ellenállhatatlan a hatása, hogy aki egy szót sem ért angolul, az is vigyorogni fog tőle.

A Because I Got High új, pozitív verziója:


az eredeti klip, benne Jay és Néma Bob is feltűnik:

Címkék: afroman drog és pop
https://recorder.blog.hu/2014/10/16/afroman_megint_betepett_a_koz_javara
Afroman megint betépett - a köz javára
süti beállítások módosítása