Albumpremier! ANEZ: Listen Closely

2014.10.13. 14:00, Frontrecorder

anezalbumcover.jpg

Az experimentális elektronikát és kortárs/avantgárd zenét popkeretbe foglaló ANEZ, azaz Szalai Anesz és Demeter Zoltán duója 2012 februárjában adta ki magyar nyelvű dalokból álló bemutatkozó albumát (Mavanama), melyet tavaly áprilisban a már angol nyelvű Dust követett a Chi Recordings gondozásában, most pedig itt a harmadik lemezük, mely Listen Closely címmel a Mamazone kiadónál jelenik meg ma, és nálunk hallható először - tessék rá figyelni!  

A Walk Alone című, itt a Recorderen debütált klipes dallal felvezetett kilencszámos album írásának a duó még tavaly novemberben fogott neki (abban a hónapban egy kortárstánc előadáshoz is komponáltak zenét). Szokásukhoz híven elvonultak egy időre, az első ötleteket egy csendes kis házban rögzítették Kecskemèt hatàràban, az Umcacca utcàban (!). Idén márciusban két hetet töltöttek Tokióban (ahol több fellépésük is volt), ennek az útnak az élményei jelentősen inspirálták a készülő új anyagot mind daltémák, mind hangások tekintetében. A felvételek folyamán egyre több elektronikàt hasznàltak és a korábbiakhoz képest kicsivel kevesebb felvett hangot, mivel alapvetően az èlô elôadàsra koncentràltak, vagyis ahogy születtek a dalok, egybôl rögzítették is őket, az utómunkàlatokat aztán a nappalijukban végezték. Az utolsó fázisban - és szintén a nappaliban - zajlott az angol nyelvű dalszövegek írása, melyből ezúttal már Anesz is kivette a részét, sőt, többségüket ő jegyzi. Ezzel, ahogy ők megfogalmazták, teljessé vált az egymásra reflektáló ötleteik és gondolataik egységes kreatív alkotó folyamata.

A Listen Closely még tovább tolódik a színtiszta - néhol egészen táncos - elektronikus zene felé (különösen torzított, glitch-es szintihangokban bővelkedik), miközben egy fokkal poposabb is, megtartva ugyanakkor az ANEZ egyedi hangulatát - összeérett, a saját világában magabiztosan mozgó, nemzetközi színvonalú produkció. A kilencszámos albumon Szalai Anesz kalauzol végig bennünket:
 
"Az albumot nyitó Walk Alone az elsô dal, ami elkèszült, jóval koràbban, mint a többi. Èppen csak elkezdtük a munkàlatokat, amikor Kevin a Chi Recordings-tól szólt, hogy szeretnènek egy dalt az év vègi vàlogatàslemezükre tôlünk is - ez elèg erôs motivàció volt, így ez lett a leggyorsabban elkèszült Anez-dal. Utána rögtön a címadó dal követezik, a Listen Closely, ami már jóval bólogatósabb és amikor meghallgatjuk, valamiféle űrzene hangulatunk lesz. Minden dal a lemezen egy-egy erős érzelemről szól, kivéve egyet, a soron következő Lüka-t, ami egyfajta felsorolás mindezen érzésekről. Azután jön a Summer Echoes, ahol a részeg fúvósbandára emékeztető kezdésből furcsa biotechnóba csöppenünk, de mielőtt megszokhatnánk a már-már folyamatzenének tűnő hangulatot, meg is szólal az Eskimo, ami térdig hóban gázoló hangulatot teremt. Szövegében arról mesél, amiről az ősi eszkimó hitvallás is szól: a kettős lélektudat állapotáról és annak törékeny egyensúlyáról. Innen a mitológiák világába ugrunk a Titan című dallal, amivel a lemez kicsit visszakanyarodik a kezdődal minimalista hangzásához, de a végén a Titánok elkerülhetetlen sorsa megpecsételődik egy elektronikus tusban. Northern Town - ismét északi hangulat, ahol hömpölygő kórusszólamokon úszik a zene, majd a Soft Horns emlékeztet arra hogy az egó milyen mély sebeket tud ejteni. Restless Traveling - ezzel el is érkeztünk a 40 perces album befejező dalához, ami lezárja bennünk ezt az erős érzelmi kavalkádot, megnyugtat és elcsendesít, használva a minimál hangszerelés erejét, csak egy hangszer és egy énekhang."

Az új dalokat élőben, fúvósokkal, egy kis kórussal és teljes vizuális körítéssel október 25-én a Kontra Klubban mutatja be saját estjén az ANEZ (Facebook-eseményoldal itt), a lemez pedig először a Recorderen keresztül hallható. Íme tehát a Listen Closely teljes hosszában:

 

ez pedig a duó legfrissebb klipje, a Lüka című dalhoz:

https://recorder.blog.hu/2014/10/13/albumpremier_anez_listen_closely
Albumpremier! ANEZ: Listen Closely
süti beállítások módosítása