Heti Top 10: vállalható skót dudás dalok

2014.10.05. 21:11, Frontrecorder

kintyre.jpg

Ugye senki nem gondolta, hogy kivesézzük úgy Skócia zenéjét, hogy kimarad a skót duda? Az a tradicionális hangszer, amelynek szépnek éppen nem mondható jellegzetes hangja a modern zenében valahogy legtöbbször a nyál- és a giccsfaktort erősíti és a használata minden körülmények között ciki. Vagy mégsem? Akadnak természetesen példák arra, amikor a skót duda nagyon is a helyén van és vállalható - ezekből választottuk ki a tíz kedvencünket. 

Eric Burdon & The Animals: Sky Pilot (1968)

Eric Burdon háborúellenes dalának középrészében a vadászgépek zaja mögül egyszer csak skót duda szó úszik be. Nem más, mint a Skót-Királyi Dragonyos Testőrség játszik, akiket Burdon titokban rögzített, majd elfelejtett engedélyt kérni tőlük, állítólag kapott is érte dorgálást a királyi udvartól.

Parliament: The Silent Boatman (1970)

Mi, skót dudás P-funk? Nem egészen, ez ugyanis George Clinton stílusteremtő zenekarának első, még inkább pszichedelikus folk-soul-rock albumának záró száma, melynek Ruth Copeland brit folkénekesnő volt a társproducere (és ennek a dalnak a szerzője, a skót duda nyilván az ő ötlete volt.) 

AC/DC: It’s A Long Way To The Top (If You Wanna Rock ’n’ Roll) (1975)

Kevés olyan anti-rockadroll hangszer van, mint a skót duda, de hogy mégis mennyire tud rokkolni, azt naná, hogy a skót gyökerű AC/DC mutatta meg. Állítólag a '75-ös T.N.T. album producere, George Young úgy tudta, hogy az énekes Bon Scott korábban skót dudás volt egy zenekarban, az az ötlete támadt, hogy ezt a tudását ebben a dalban megvillantaná. Scott ugyan életében nem vett a kezébe skót dudát, de ettől függetlenül belement és ez lett az eredménye.

Gwar: The Horror Of Yig (1990)

A világ első számú ocsmánymetál zenekarát nem tette szalonképesebbé a skót duda, viszont legalább viccnek jó. 

Peter Gabriel: Come Talk To Me (1992)

Peter Gabriel hatodik stúdióalbuma kezdődik ezzel a dallal, a dal pedig skót duda szólammal. Egy másik gaelic összetevője is van a felvételnek: Sinead O'Connor.

Perplexer: Acid Folk (1994)

A legnagyobb kilencvenes évekbeli német rave-sláger, amiben skót duda szól. Na jó, az egyetlen. Persze, hogy geil, de akkor is működik.

The Roots: Do You Want More?!!!??! (1995)

Ha hiphop és skót duda, akkor csakis a Roots húsz évvel ezelőtti második albumának címadó dala(nem mintha tudnánk másik példát), melyben Rufus Harley fújja, az első dzsesszzenész, akinek a nagy skót duda (Great Highland Bagpipe) a fő hangszere.

Orbital: Big Pipes Style (1999)

A brit elektronikus tánczenei duó Style című top20-as számának az eredetinél jóval agresszívabb, Prodigyre hajazó skótdudás remixe (amely Suzi Quatro Devil Gate Drive című 1974-es slágerét hangmintázza).

The White Stripes: Prickly Thorn, But Sweetly Worn (2007)

Jack és Meg White zenekara az utolsó albumán a skót folkzenéből is merített, a skót duda két számban hallható; az egyik a közjátékszerű St. Andrew (This Battle Is In The Air), a másik pedig ez a közönségkedvenc csűrdöngölő.

Biffy Clyro: Stingin' Belle (2013)

A skót rockzenekar tavalyi albumáról való dalban Hollywood legtöbbet foglalkoztatott skót dudása, az amerikai Eric Rigler fújja, akinek egyébként van egy kelta prog rock zenekara is, a Bad Haggis.

A BIFFY CLYRO FRONTEMBERÉVEL TAVALY A CARBOVARIS FRONTEMBERE CSINÁLT INTERJÚT.


Ez pedig talán a legismertebb skót dudás popdal, Paul McCartney együttesétől, a Wings-től az 1977-es Mull Of Kintyre, melyet az ex-Beatle skóciai farmjának is otthont adó félsziget festői szépsége ihletett (a nyitóképünk a dal alábbi videoklipjéből való):

https://recorder.blog.hu/2014/10/05/heti_top_10_a_legismertebb_skot_dudas_dalok
Heti Top 10: vállalható skót dudás dalok
süti beállítások módosítása