Változatos zenei kíséret a hétvégédhez – heti albumhallgató

2014.09.27. 15:24, rerecorder

000008-1024x722.jpg

Már eléggé a hét vége felé járunk, de éppen azért mi még ajánlunk néhány lemezt erre változatos, indiánnyár ígéretével is kecsegtető időre. A héten megjelent Aphex Twin-visszatérésről minden fontosat megírtunk, a hét legjobb megjelenés előtt álló albumát, az egykori Girls-frontember Christopher Owens új lemezét továbbra is ajánljuk és a váratlanul kidobott új Thom Yorke-albumról is jeleztük a főbb tudnivalókat, úgyhogy a heti albumhallgatóra maradtak a kevésbé nagy nevű, de nagyon is érdemes előadók, mint a Vaselines, a Vatican Shadow vagy Lydia Ainsworth (nyitóképen).

lydia1.jpgLydia Ainsworth-ről már jeleztük itt egy korábbi albumhallgatóban, hogy semmiképp se tévesszük szem elől. Akkor megjelent debütáló EP-jét mostanra négy új dallal egészítette ki, ami már elég is egy nagylemezre, méghozzá elég figyelemreméltóra. Igaz ez még úgy is, hogy a két legfrissebb dal valamivel elmarad a lemez egészének színvonalától. Sebaj, a Right From Real így is remek bemutatkozás, tele csodálatosslágerekkel. A FADER-en hallgatható.

Az Electric Youth duó még lehet, hogy nem ismerős névről, de aki látta a Drive című filmet, az hallotta a legnagyobb slágerüket is. Az A Real Hero szentimentális minimál szintipopja pedig nagyjából be is lövi az irányt, amerre Austin Garrick és Bronwyn Griffin a debütáló albumuk egészén haladnak. Néha kicsit lendületesebben (pl: Runaway, amiről a Cut Copy is beugorhat), néha az említett nagy slágerhez hasonló álmodozós tempóban, de végig vastagon a nyolcvanas évek hangzásában és hangulatában ragadva. Ez akár elrettentően hangozhat azok számára, akik nem kedvelik a szintiket és a kimért dobgépeket, de azért ők is tehetnek egy próbát vele, mert szívvel teli, szép lemez lett az Innerworld. Az NPR-on hallgatható.

A montreali Secret Sun is a szintis vonalon utazik, de több annál – és máshova jut el, mint az Electric Youth. A hamisítatlan kattogó szintipop alapok mellett melegebb hangzású dalok, hűvös melankólia, rideg elektronika egyaránt szerepet kap a szintén első lemez Cold Coast-on. Legyen azonban akármi is a kiindulópont a szépen felépített dalok (valami remek témával a gitár előbb-utóbb minden dalban feltűnik) Anne-Marie Campbell énekével kivétel nélkül otthonossá válnak. Az Exclaim-en streamelhető.

vaselines.jpgKurt Cobain egyik kedvenc dalszerző párosa is új albummal jelentkezik. A körülbelül húsz évig szünetelő The Vaselines az előző évtized végén kiadott visszatérő lemez után szerencsére csak négy évet várt az új anyaggal. Amire mit is lehetne mondani? Még mindig kisujjból rázzák ki a bájos indiepopot. A V for Vaselines még két napig streamelhető a Pitchfork Advance-en.

A houstoni Kat Edmonson lemezét kifejezetten azoknak ajánljuk meghallgatásra, akiknek a hatvanas évek jazz-popja, a hasonló korabeli filmzenék és easy listening hangulat kedvére való, hiszen Edmonson albuma pont ilyen dalokkal van tele. Az NPR-on hallgatható.

Hogy az elektronikus zenék se maradjanak teljesen ki az összeállításból. Az UH Feszt keretén belül a jövő héten Budapesten is fellépő Vatican Shadow (azaz Dominick Fernow) új, kollaboratív albumát is előszeretettel ajánljuk. Az egyébként zajos, sokszor embert próbáló ipari zenéiről ismert Fernow az underground techno körökben szintén legendás Function-nel (Dave Sumner) karöltve most egy visszafogottan ijesztő, lassan építkező, sötét ambientes lemezt készített. Megnyugtatónak ugyan nem neveznénk, de a maga monolitszerűségében mindenképpen magával ragadó. A Pitchfork Advance-en hallgatható, ugyancsak még két napig.

összeállította: Csada Gergely

https://recorder.blog.hu/2014/09/27/valtozatos_zenei_kiseret_a_hetvegedhez_heti_albumhallgato
Változatos zenei kíséret a hétvégédhez – heti albumhallgató
süti beállítások módosítása