Music Go Music: Impressions (lemezkritika)

2014.09.19. 18:45, rerecorder

music go music_1.jpg

Az indierockos Bodies Of Water mellékprojektjeként létrejött Music Go Music 2009-ben egy retrós-diszkós-szoftpopos csodalemezzel meghódította az érzékeny fülű zenerajongókat, de aztán teljesen eltűnt a radarról, hogy 2013-ban egyetlen új dallal jelezze: még van benne élet. Nem is akármilyen, és ezt már a nemrég megjelent Impressions című lemez alapján mondhatjuk. Az ismét kilenc dalból álló új albummal 18 szerzeményesre bővült életmű továbbra is hibátlan.

music go music impressions.jpgKiadó: Secretly Canadian

Megjelenés: 2014. augusztus 19.

Stílus: szoftrockdiszkó

Kulcsdal: I’ll Never Get Over You

Annyira in medias res a második Music Go Music-album, hogy a hetedik másodpercnél már a lemez csúcspontján érezhetjük magunkat. Persze az később jön el, vagy még inkább kitart a teljes anyagon át, de mindez azért sokat elárul a családi zenekarról: a móka, a zenélés, a lényeg kedvéért csinálják – viszont úgy, hogy komolyan sem igazán veszik magukat. A Music Go Music amúgy a popzene egyik kis rejtett csodája, noha első lemeze már öt éve megjelent, és noha a formáció testvérzenekara, a Bodies Of Water is ért el szerény indie-sikereket. A rokoni jelzők használata különösen indokolt, hiszen mindkét együttesben a Los Angeles-i Metcalf-házaspár a központi mag: a gitáros-énekes David és a billentyűs-énekes Meredith. A többféle felállást megélt Bodies Of Water 2005 és 2011 között egy EP-t és három nagylemezt adott ki, ezek között – egy zenekari szünet alatt – született meg a háromszor három számos Music Go Music EP-sorozat, amiből 2009-ben egy nagylemez is összeállt (Expressions). Az ABBA-t, Electric Light Orchestrát, szoftrockot, ősi diszkót lélegzetelállítóan összehozó album (főleg ahogy teltek az évek) egyszeri, tökéletes projektnek tűnt, pláne, hogy a 2011-es BoW-albumot követően a mennonita hitet élő házaspár gyermekük születése után teljesen eltűnt.

Így aztán már az meglepetés volt, hogy a Music Go Music tavaly egy új dallal jelezte: még van élet benne – arról nem is szólva, hogy az Impressions című második album minden várakozást felülmúlóan bájos, kicsattanó, ellenállhatatlan lett. A Music Go Musicban Adam Siegel basszusgitáros-gitáros a harmadik tag (ő zenélt az Eelsben, de tagja volt az Illést magyarul (!) feldolgozó amerikai The Blondes pszichpopzenekarnak is). Ők hárman az évek során lassan, perfekcionista módon dolgoztak új dalokon, ezúttal is összesen kilenc szerzeményen (azaz évi egy-két szám lehetett a tempójuk), és csak azt lehet mondani ezekről, hogy megérte a befektetett munka és a várakozás minden másodperce. Légies, slágeres, perfekt popos világ hív magába, amiben mintha Giorgio Moroder producelné az ABBA-t, amint az szoftpopot játszik, de úgy, hogy frontembernek még beveszik Kate Busht is. A teljesen időtlen albumon mindegyik dal kiemelkedő, mindegyikben minden kifinomult-kidolgozott váltás és színezés a helyén van, a pastiche olyan szintje ez, amikor már új minőség jön létre vagy teljesen nyilvánvalóan a megidézettek minőségi nívóját átvivő produkció. Egyetlen kérdés maradt: miért nem világsztárok még?

9/10

Dömötör Endre


a teljes album - (X) Hallgasd a Spotify-on (Spotify ♥ Telekom): 

 

https://recorder.blog.hu/2014/09/19/music_go_music_impressions_lemezkritika
Music Go Music: Impressions (lemezkritika)
süti beállítások módosítása