"Bocs, hülye voltam" - mondja John Lennon gyilkosa

2014.08.30. 11:41, subrecorder

Mark-Chapman-_2318364b.jpg

1980. december 8-án Mark Chapman öt lövést adott le a New York-i lakásának épülete elé kisétáló John Lennonra, ebből négy el is találta és a lövések a zenész halálát okozták. Az 1981 óta életfogytiglanját töltő Chapman a napokban nyolcadszorra kérelmezte szabadlábra helyezését és nyolcadszorra tagadták ezt meg tőle.

Szabadlábra helyezést a büntetés megkezdése utáni, bíróság által meghatározott időponttól lehet kérelmezni. Ha a kérelmet megtagadják, akkor innentől kezdve kétévente lehet a következő keresetet beadni. Chapman 2000-ben volt rá jogosult először, azóta ki is használta minden lehetőségét, de mind ezidáig haszontalanul. Minden egyes szabadlábra helyezési kérelem vizsgálatakor meghallgatást is előírnak, Chapman ezúttal azzal védekezett, hogy már rég megtalálta Istent és már rég tudja, mekkora hibát követett el. "Megtaláltam Jézust. Ismerem őt. Szeret engem. Ő már megbocsátott nekem. Olyan módon segített életben maradnom, amit mások sohasem tapasztalhatnak meg. Hülye voltam, hogy megöltem John Lennont, rossz út volt ez a hírnév felé, belátom." - mondta az elítélt.

Ezen a meghallgatáson megkérték Chapmant, mesélje el az egész gyilkosságot, a felkészüléstől kezdve. "Az ötlet gyerekként fogalmazódott meg bennem, mikor egy könyvet olvastam a Beatlesről, én pedig elhagyatottnak éreztem magam. Azt kérdeztem magamtól, mi lenne, ha megölném egyiküket. A gondolat magával ragadott, többé nem volt előle menekülés. Kétszer utaztam el New Yorkba, megtervezni a gyilkosságot. Első alkalommal a feleségem hívására hazatértem Hawaii-ra, másodszorra ő sem tudta, hogy hová megyek. Azt hazudtam neki, hogy egy gyerekkönyvet írni utazok a városba és hogy több térre van szükségem, ő pedig hitt nekem. Ha nem hitt volna, biztosan értesíti a hatóságokat. Nagyon meggyőző voltam. Az egyik értékesebb festményünket adtam el, hogy legyen elég pénzem az útra és a hotelköltségekre. Odafelé megálltam szülővárosomban, Atlantában és megkértem egy gyerekkori barátomat, aki történetesen rendőrtiszt, hogy adjon nekem pár töltényt. Azt mondtam neki, hogy van fegyverem, de üres, és New Yorkban az embernek meg kell védenie magát. Öt töltényt adott. Lennon nagyon kedves volt velem, mikor odaállítottam a háza elé, még a friss lemezét is aláírta nekem. Még ekkor is éreztem, hogy most hazamehetek, nem kell megtennem. De a hírnév, a hírhedtség ragyogása ott maradt bennem, nem tudtam ellenállni. Most már tudom, milyen fájdalmat okoztam rengeteg embernek, sajnálom, hogy hülye voltam.


EGY SOKKAL VIDÁMABB TÖRTÉNETRŐL IS ÍRTUNK NEMRÉG JOHN LENNONNAL KAPCSOLATBAN.

Chapmant állítása szerint már semmi más nem érdekli, csak más rabok megtérítése. Feleségével, aki 35 évig végig kiállt mellette, brosúrákat készítenek a vallásról, más elítélteknek. A börtönben kerekesszékek javításával foglalkozott, a bíróságon azt állította, ha szabadlábra helyezik, munka várja New Yorkban. Mikor kérelmét megtagadták, azt mondta, számított az eredményre, és nem hibáztatja a bírákat, amiért ők csak a munkájukat végzik. A történet érdekes része, hogy Chapman beismerte, Lennonon kívül más célpontokat is kiszemelt, de hogy kiket, azt a nyilvánosságra hozott vallomásából kitörölték, a bírák szerint az összes ilyen személy már halott. A rendőrtiszt, aki Chapmant letartóztatta, anno 1983-ban bemutatott egy dokumentumot a CNN-nek, amiből az derült ki, hogy a listán Marlon Brando színész, a volt first lady Jackie Kennedy és a legendás hírbemondó, újságíró Walter Cronkite is szerepeltek. 

Ritka, hogy valakit első fokú gyilkosság elkövetése után szabadlábra helyeznek, de nem példa nélkül álló. Legutóbb idén júliusban engedtek el  egy férfit, aki 1979-ben segédkezett egy rendőrtiszt megölésében. Ő hétszer kérelmezte a szabadon engedést, miután ezt mindannyiszor megtagadták tőle, beperelte az államot és nyolcadszorra sikerrel járt. Chapmant korábban saját biztonsága érdekében is bent tartották, a bíróság félt, hogy a rajongók meglincselnék a gyilkost, a börtönbe a mai napig érkeznek halálos fenyegetések. Mark Chapman 2016-ban próbálkozhat újra. 

JÖN A 25. RECORDER MAGAZIN! JÖN AZ AUSTRA! REC025 LAUNCH PARTY SZEPTEMBER 11-ÉN.  

https://recorder.blog.hu/2014/08/30/_bocs_hulye_voltam_mondja_john_lennon_gyilkosa
"Bocs, hülye voltam" - mondja John Lennon gyilkosa
süti beállítások módosítása