A Fleetwood Mac énekesnője visszarepít a boldog 70-es évekbe

2014.08.06. 17:08, subrecorder

y-BkMmlHNvlR8.1280x720.jpg

Stevie Nicks bejelentette, hogy hamarosan megjelenik nyolcadik szólólemeze, amelyen olyan, eddig sehol nem hallható dalait dolgozta fel, amelyek nagy része a Fleetwood Mac kreatív csúcsát jelentő 70-80-as években íródtak. Meg is osztotta róla a The Dealer című zongorás dalt, amitől tényleg úgy érzi az ember, mint újra 1977-et írnánk és tegnap jött volna ki a Rumours.

Stevie Nicks és akkori párja, Lindsey Buckingham 1975-ben csatlakozott a brit Fleetwood Machez, miután az addig sokat változó tagságú zenekarban négy évig énekes-gitárosi szerepben levő Bob Welch elhagyta a zenekart. Eredetileg csak Buckinghamet akarták felvenni, de neki az volt a kikötése, hogy a barátnőjét is hozni akarja magával, így került be Nicks is. Az új csapat aztán a Fleetwood Mac legsikeresebb felállásának bizonyult, első három közös albumukból (Fleetwood Mac, Rumours, Tusk) eladtak összesen vagy ötven milliót. Ezeket a korongokat ráadásul a "70-es évek legjobb lemezei" válogatásokból is nehéz kihagyni. A nyolcvanas években is sok sikert ért el a zenekar, amelyet később aztán majdnem egyszerre hagyott el a két amerikai előadó (oké, Buckingham 1987-ben, Nicks 1991-ben), igaz, majdnem egyszerre csatlakoztak is hozzá újra 1997-ben. Ekkorra már mindketten bejáratott szólóelőadók is voltak, a Fleetwood pedig véglegesen profitmaximalizáló retró-turnézenekar gépezetté vált, ami a mai napig dübörög (igaz, pozitív fejlemény, hogy idén az ötödik klasszikus tag, Christine McVie is visszatért a zenekarba 16 év szünet után, sőt a 2003-as Say You Will című eddigi utolsó stúdiólemez óta először új albumon is dolgoznak, ami várhatóan 2015-ben jelenik meg). 


A TUSK BEKERÜLT A LEGNAGYOBB PÉNZNYELŐ LEMEZEKET BEMUTATÓ VÁLOGATÁSUNK TAGJAI KÖZÉ IS.

A friss, 34 állomásos Fleetwood-koncertsorozat szeptember végi kezdetével körülbelül egy időben jön Nicks nyolcadik szólólemeze is, mely a 24 Karat Gold: Songs From The Vault címet kapta. Olyan, eddig kiadatlan dalok lesznek ezen, melyeket az énekesnő nagyrészt 1969 és 1987 között írt, de főleg a 70-es évek végén (azaz első szólólemeze előtt, ami 1981-ben jelent meg Bella Donna címen). A lemezt az inspirálta, hogy a neten már jó ideje keringenek nem hivatalos demófelvételek ezekből a szerzeményekből, Nicks úgy gondolta, akkor már megérdemlik, hogy rendes megszólalásban is hallhassa őket a közönség. Akárcsak legutóbbi szólólemezét, a 2011-es In Your Dreamst, ezt is a eurythmics-es Dave Stewart felügyelte producerként, a 14, deluxe kiadásban 16 számos albumon remek számokra számíthatunk tehát. Az elsőnek kiadott, amúgy az 1979-es Tusk album idején írt, és azóta hivatalosan kiadatlanul maradt The Dealer legalábbis mindenképpen ezt sugallja. A softrock óda annyira 70-es évek, hogy helyet kaphatott volna bármelyik ekkori Fleetwood-albumon is, ennél jobbat pedig nem is lehetne mondani róla. Az új Stevie Nicks szólóalbum október 8-án jelenik meg Európában, addig is az énekesnő a vadiúj Instagram fiókján fog megosztani dalrészleteket.


Stevie Nicks új dala, a nosztalgiázó The Dealer:


a dal egyik demováltozata, valamikor 1979-1980 körülről: 


24 Karat Gold: Songs From The Vault borítója:

nicks_cover_finalrgb__1.jpg


a Rumours-t pedig soha nem lehet megunni:

https://recorder.blog.hu/2014/08/06/a_fleetwood_mac_enekesnoje_visszarepit_a_boldog_70-es_evekbe
A Fleetwood Mac énekesnője visszarepít a boldog 70-es évekbe
süti beállítások módosítása