Jack White új albuma az utóbbi húsz év legjobban fogyó vinyl-lemeze

2014.08.05. 11:51, subrecorder

jackwhite031012w0.jpg

A befektetett energia és a szenvedély úgy tűnik, valóban meghozza az eredményét. Jack White friss albuma, a Lazaretto egyértelműen vinylen nyújtja a legnagyobb élményt, és ezt az emberek el is ismerik - 60 ezren vették meg ebben a formátumban megjelenése óta.

A "vinyl hercege" mindig is a klasszikus hanglemez szószólója volt, már a White Stripes-albumok is jól fogytak ebben a formátumban, de eddigi legnagyobb sikerét 2012-ben, első szólólemezével érte el, abból 33.000 fogyott, év végén megelőzve ezzel az addig legyőzhetetlennek tűnő Abbey Roadot. A Lazarettot már kifejezetten vinylre tervezte, és annyi extrával spékelte meg, hogy amit egy lemezből ki lehetett hozni, az White-nak sikerült. Példának okáért az A oldalt belülről kifelé lehet lejátszani és forgás közben megjelenik felette egy kis angyal hologram. 


EBBEN A CIKKBEN RÉSZLETESEN LEÍRJUK, MI MINDENT REJTETT JACK WHITE A LAZARETTO-VINYL-RE.

A marketing természetesen erős volt, sőt, egy rekord már fűződött is White nevéhez vinyl-ügyben. Idén megalkotta a leggyorsabban elkészített single-t, nashville-i stúdiójában rögtön acetátra felvett két dalt, majd gyorsan elszállították egy nyomóüzembe, ahol elkészült és boltba került a lemez, mindössze 3 és fél óra alatt. Most pedig örömmel küldte szét a hírt, hogy eddig nem kevesebb, mint 60 ezer példány kelt el a Lazarettoból. Ebből a 60 ezerből egyébként 40 ezer az első héten kelt el, megelőzve ezzel a Pearl Jam Vitalogyját, ami eddig az utóbbi húsz év leggyorsabban fogyó vinyl-lemeze volt 34 ezres első heti eredménnyel. Jack White albumának megjelenését megelőzően Nagy-Britanniában az Arctic Monkeys AM című albuma fogyott idén a legjobban, ők sem szégyenkezhetnek a maguk 29 ezer eladott darabjával. Viszik még a Mogwai (Rave Tapes), Bruce Springsteen (High Hopes), a Warpaint (Warpaint), a Temples (Sun Structures) és a Metronomy (Love Letters) friss albumait is vinylen, de még mindig sokat adnak el a Pink Floyd Dark Side Of The Moonjából és a Fleetwood Mac Rumoursából is. A tavalyi évet egyébként a Daft Punk és a Random Access Memories nyerte, 49 ezer példánnyal. 

A vinyl amúgy is folyamatos eladási növekedésben van 2008 óta, és ahogy öt éve mindig, úgy idén is jelentősen nőtt az szám az előző esztendőhöz képest. A Pitchfork nemrégiben közölt nagy összefoglalót a vinyl formátum szárnyalásáról, ebből az derül ki, hogy idén 4 millió példány fogyott eddig, év végére pedig akár a 8 milliós összeladás is elérhető. A Nagy-Britanniára levetítve is messze legjobb évét éli idén a vinyl, a tavaly eladott 790 ezer darab egyharmada már 2014 első 15 hetében elkelt, az elemzők 900 ezer példányt jósolnak, de nincs kizárva a mágikus egymillió sem. Hozzájárulnál ezekhez az adatokhoz? Megjött a kedved egy kis lemezvásárláshoz? Mi tudunk egy "pár" helyet, hogy hol nézelődj! Közben pedig hallgassuk meg a Lazaretto legjobb dalait:

 

Címkék: vinyl jack white
https://recorder.blog.hu/2014/08/05/jack_white_uj_albuma_az_utobbi_20_ev_legjobban_fogyo_vinyl-lemeze
Jack White új albuma az utóbbi húsz év legjobban fogyó vinyl-lemeze
süti beállítások módosítása