Radiohead-közeli újdonságok garmadája

2014.08.01. 11:03, subrecorder

radiohead-2.jpg

A kortárs popzene talán legfontosabb  zenekarának számító brit ötös hivatalosan a 2011-es The King Of Limbs album és annak remixlemeze óta idén februárig nem hallatott magáról, az utóbbi hónapokban fokozódik a mozgolódás körülöttük. A Radiohead különböző tagjainak szólómunkáival, más projektjeivel kapcsolatos apró hírmorzsák felett persze végig ott lebegett a kérdés: mikor jön az új album? Nos, cikkünkből ez is kiderül (majdnem).

Egy új Radiohead-albumnál az ember soha nem lehetett egészen biztos abban, hogy mit is fog kapni a lemeztől, a zenekar gyakorlatilag karrierje eleje óta folyamatosan kísérletezik. Nem csak zeneileg újultak meg többször, hanem például ők alkalmazták elsők közt a "fizess, amennyit akarsz" üzleti modellt a 2007-es In Rainbows megjelenésekor. Aztán 2011-ben a The King Of Limbs-et egy héttel a megjelenése előttig titokban tartották, és ez volt az első Radiohead-lemez, amely 40 perc alatti játékidőt tudhatott magáénak, nyolc dalával. Az ekkoriban tett nyilatkozatok, no meg persze az album rövidsége alapján akár azt is gondolhattuk, hogy Thom Yorke csapata nem látja a jövőjét az albumformátumnak és megunta azt, zeneileg pedig már végképp ismeretlen területen mozogtak ekkor. A Lotus Flower is csak kényszerűségből lett a lemez fő single-je, mivel ez volt az egyetlen dal, aminek volt klasszikus értelemben vett refrénje és tempósabb is volt a többi számnál. Egy remek remixalbum (TKOL RMX 1234567) után aztán csönd lett a zenekar körül, mint nemrég Jonny Greenwood gitáros egy interjújából kiderült, ekkor minden tag kivett egy év szabadságot és mással kezdett foglalatoskodni. Thom Yorke az Atoms For Peace nevű, Flea-vel és Nigel Godrich-csel alapított szupergrupját vitte, Jonny Greenwood pedig minden eddiginél jobban belemerült klasszikus zene iránti szeretetébe. Testvére, Colin Greenwood jótékonykodásra adta a fejét, Philip Selway dobos pedig elkezdett dolgozni második szólólemezén.


THOM YORKE SZERET TÁNCRA PERDÜLNI, AZ ATOMS FOR PEACE EGYIK VIDEÓJÁBAN NEM IS AKÁRHOGY TESZI.

Selway énekes-dalszerzői karrierjét a Familial lemez és egy EP után a Weatherhouse című albummal folytatja, mely október 7-én fog megjelenni, de már itt a felvezető dala és annak videója, a Coming Up For Air. Ez alapján egy, az anyazenekar frissebb anyagainál könnyebben befogadható psych-pop lemezre számíthatunk, a refrén kifejezetten a Radiohead The Bends-es korszakát idézi, aminek a visszahozásáért a mai napig sokan nyaggatják a zenekart - ez a lemez talán kis kárpótlás lehet majd ezeknek a rajongóknak.

A tagok közül mind zeneileg, mind zenekari szócsőként Jonny Greenwood volt a legaktívabb, készített klasszikus zenei split albumot a The National gitárosával, Bryce Dessnerrel; bejelentette, hogy többször fogja élőben előadni a 2007-es There Will Be Blood (magyarul: Vérző olaj, rendező: Paul Thomas Anderson) című filmhez készített soundtrackjét, illetve több új zenei darabot mutatott be az Ausztrál Kamarazenekarral közösen.

Jonny Greenwood itt a Londoni Kortárs Zenekarral játssza egy új szerzeményét:

Ugyanő hintette el a BBC Radio 6-nek adott interjújában, hogy miután mindannyian egy évig azzal foglalkoztak, amivel akartak, szeptembertől elkezdenek próbálni és stúdióba vonulnak, hogy megkezdjék a kilencedik Radiohead-lemezen való munkálatokat. Hogy ezek a felvételek mikor fognak számunkra is elérhető formában materializálódni, azt nem tudni, de valószínűleg 2015 eleje-közepe lesz a dologból. Bár az előző album "gyorsasága" alapján akár már idén decemberben is kijöhet a lemez, ki tudja. 

Addig is, játsszuk vissza a Radiohead legutóbbi videóját, a Lotus Flower című dalhoz:

https://recorder.blog.hu/2014/08/01/radiohead-kozeli_ujdonsagok_garmadaja
Radiohead-közeli újdonságok garmadája
süti beállítások módosítása