„Biztosan nem az én tanácsom lenne a legegészségesebb” – Jared Swilley (Black Lips)

2014.07.31. 10:39, rerecorder

Black-Lips-014.jpg

Ha nem is túl gyakran, de alkalom adtán azért frissítjük egy-egy új interjúval Zenész kérdez rovatunkat – most is egy ilyen alkalom adódott. Az élőben különösen erős – sőt, legendás – Black Lips pszichedelikus-garázs-punkrock-zenekar először játszik Magyarországon augusztus 2-án, szombaton az Akváriumban, naná, hogy elkaptuk egy előzetes interjúra őket, pontosabban Jared Swilley basszusgitáros-énekest. Az interjút pedig a nemrégiben új, egészen szuper Piresian Beach EP-t kiadott Németh Zsófia készítette, aki régóta Black Lips-rajongó, többször látta élőben a zenekart, sőt már korábban is találkozott velük.

- Hét éve követlek benneteket és mostanra elég nagy változáson mentetek keresztül, különösen a legkorábbi számaitokhoz képest – kevesebb a mocsok, több a pop. Még mindig punkként tekintesz magadra?

blacklips-live1-xl-dehaas-0514.jpg- Még mindig punk vagyok. Sőt, túlságosan punk az istenhez, az iskolához és a társadalomhoz.

- Ha jól emlékszem a kezdetek óta többször is kiderült veletek kapcsolatban, hogy nagyra tartjátok a pszichedéliát – mit jelent számodra ez a szó? Kit tartasz a legnagyobb pszichedelikus alkotónak?

- A pszichedélia azt hiszem egy másik tudatállapot, egy furcsa és szürreális látásmód. A válaszom egy erős döntetlen Roky Ericson, Syd Barrett és Kim Fowley között!

- Mi a legobskúrusabb zene, amit mostanában hallgatsz?

- Egy hatvanas-hetvenes évekből való zambiai válogatás, de túl sok zenekart nem tudnék róla mondani, talán az Amanaz és a Witch még ismertebbnek számít.

- És melyik a legjobb zenekar aminek „színes” neve van?

- Talán a Black Flag.

- Úgy hallottam, hogy hosszú idő után elbúcsúztatok az eddigi gitárosotoktól, Iantól és a helyére Jack Hines állt be (*aki korábban már játszott a Black Lipsben, amíg meg nem alapította a K-Holest - művészien aprítós pszichedelikus zenekar, ők is nagy kedvenceim). Tervezitek, hogy hosszú távon is veletek marad és hogy együtt írtok majd új számokat?

black lips 3.jpg- Így van, Jack visszatért és reméljük, hosszú időre! Együtt fogjuk írni a számokat és a következő albumon már hallhatjátok is ezeket.

- Rengeteg helyen jártatok már, van még egyáltalán olyan pont ezen a bolygón, ahova még nem jutottatok el és igen szívesen mennétek?

- A lehető legtöbb helyre el szeretnék jutni, különösen Dél-Amerikába, Malajziába, Indonéziába és Dél-Afrikába... ezek tűnnek most a legizgalmasabbnak.

- Mint a témában jártas ember, mivel szoktad elütni az időt ennyi turnébuszban való ücsörgés közben? Milyen tanácsot adnál kezdő turnézó zenekaroknak?

- Többnyire vicceket mesélünk, meghallgatunk egy csomó telefonos átverést, vagy olvasással töltjük az időt. Viszont a drogokkal és az ivással kapcsolatban biztosan nem az én tanácsom lenne a legegészségesebb. Inkább fogyasszatok egy csomó vizet, ne álljatok neki inni már kora reggel és semmi esetre se rúgjatok be túlságosan mire játszanátok. Szerintem a fű is pocsék választás, engem legalábbis visszahúzódóvá és paranoiássá tesz.

interjú: Németh Zsófia


a koncert Facebook-eseményoldala


a Black Lips legutóbbi klipje: 


a Black Lips élőben egy rádióműsorban: 


és színpadon: 

https://recorder.blog.hu/2014/07/31/_biztosan_nem_az_en_tanacsom_lenne_a_legegeszsegesebb_jared_swilley_black_lips_-interju
„Biztosan nem az én tanácsom lenne a legegészségesebb” – Jared Swilley (Black Lips)
süti beállítások módosítása