Itt a Hendrix-dalok nélküli Hendix-film előzetese

2014.07.06. 16:53, Frontrecorder

jimitrailer.jpg

A Jimi Hendrix életének a befutása előtti egy évét feldolgozó Jimi: All Is By My Side című filmből mutattunk már fotót és egy rövid részletet, most pedig nézzük a legendás gitáros saját dalait nélkülöző alkotás mozielőzetesét!

A John Ridley által írt és rendezett, angol-ír film Herndrixnek arra az 1966-67, londoni időszakára koncentrál, amikor az Amerikából átköltözött, névtelen háttérzenészből megszületett a mindenki által ismert bohém rocksztár. Mivel Hendrix hagyatékának kezelői nem járultak hozzá, hogy a filmben a zenész saját szerzeményei elhangozzanak, így Hendrix által játszott feldolgozások csendülnek fel benne, méghozzá a gitárost alakító André Benjamin (vagyis André 3000 az OutKast-ből) és veterán session zenészek előadásában.A filmben egyébként Hendrix zenéje mellékes szerepet játszik, Ridley-t inkább az ember érdekelte, és az a személyiségváltozás, amin Londonban keresztül ment. Ebben pedig komoly szerep jutott a nőknek, különösen két nőnek: Linda Keith-nek, Keith Richards akkori barátnőjének, aki New Yorkban a Cheetah Clubban felfedezte a már akkor is virtuóz gitárost és összehozta Chas Chandlerrel, a későbbi menedzserével, illetve angol barátnőjének, a londoni zenészkörökben mozgó Kathy Etchinghamnek, akivel a brit fővárosba érkezése napján ismerkedett össze, és később több dalának (pl. a Foxy Lady-nek) az ihletője volt. (A filmben előbbit Imogen Poots, utóbbit Hayley Atwell alakítja.) Etchingham egyébként keményen támadja a filmet, mondván, hogy szinte semmi sem úgy volt valójában, ahogyan bemutatja, így például Hendrix soha sem emelt kezet rá. Rajta kívül többen, akik közel álltak akkor Hendrixhez hasonlóképpen rámutattak, hogy Ridley igencsak szabadon kezeli a tényeket, szóval a filmje inkább fiktív, dramatizált önéletrajz (csakúgy, mint Oliver Stone Doors-filmje). André 3000 egyébként nagyon komolyan készült a szerepre (2012-ben, három hónapon keresztül), még le is fogyott, hogy olyan vékony legyen, mint Hendrix volt, és a balkezes gitározást is elsajátította. A filmet Angliában augusztus 8-án, Amerikában szeptember 26-án mutatják be a mozikban. 

A Jimi: All Is By My Side trailere:


és Hendrix talán legismertebb feldolgozása, a Wild Thing, amit az angol Troggs vitt sikerre 1966-ban, bár eredetileg egy amerikai együttes, a Wild Ones vette lemezre egy évvel korábban:

https://recorder.blog.hu/2014/07/06/itt_a_hendrix-zene_nelkuli_hendix-film_elozetese
Itt a Hendrix-dalok nélküli Hendix-film előzetese
süti beállítások módosítása