Ott semmi sem annyira kemény – Friss fesztiválok délen

2014.06.16. 12:26, rerecorder

festival_1.jpg

A héten már nemcsak itthon (Fishing On Orfű), de a környező országokban is elindulnak a nagy nyári zenei események. A változatosság kedvéért idén megpróbáljuk a félnapi távolságon belül fekvő új vagy viszonylag fiatal fesztiválokat bemutatni. Így sok olyan, egyébként remek esemény kimarad, amit attól még nyugodt szívvel ajánlunk mindenkinek (OFF, Outlook, Tauron, Pohoda, Harvest Of Art stb.), viszont a fókuszt most az igazi nyári fiesztát ígérő déli (horvát és olasz) fesztiválokra helyeztük.

FOR-Festival-2014-Second-Lineup-Announcement.jpgFOR Festival, Időpont: június 19-22.; Helyszín: Hvar, Horvátország; Jegyár: bérlet 220 euró, napijegyek 60 euró (~66000 Ft, 18000 Ft)

A horvát fesztiváldömpingből még úgy is nehéz választani, ha csak a legfrissebb szereplőkre figyelünk. A FOR csupán tavaly debütált, de már akkor is olyan erős line-uppal, amiért egy átlagos fesztiválnak éveket kell gürcölnie. Idénre persze még emelték a tétet a gyönyörű szigeten. Az elektronikus zene ugyan itt is jelen van (Bok Bok, Fort Romeau Movement), de nagyrészt élő produkciókat hirdettek meg. Nem is akármilyeneket: Erlend Øye, Neneh Cherry, Haim, Temples, Kelela, Factory Floor, Darkstar, MØ, a különleges „fesztiválintimitást” pedig a 2500 fősre limitált helyszín biztosítja.

festival2014_logo.pngDancity Festival; Időpont: június 26-28.; Helyszín: Foligno, Olaszország; Jegyár: háromnapos bérlet 65 euró, kétnapos 50 euró; napijegyek 25-30 euró (~19500 Ft, 15000 Ft, 9000 Ft)

Már tavaly is ajánlottuk ezt a nagyon fiatal olasz fesztivált, az előremutató, izgalmas zenékre specializálódott belvárosi rendezvényen fellép majd élőben a Caribou, Neneh Cherry, Theo Parrish zenekarral és Omar Souleyman. Késő este pedig indulnak a bulik DJ Khalabbal, Ben UFO-val vagy Pangaea-vel. Az igazán fiatalok pedig most figyeljenek: 21 éven aluliaknak a háromnapos bérlet mindössze 35 euróba kerül! Így már tényleg kihagyhatatlan.

unaltrofestival2014_header.pngUnAltroFestival, Időpont: július 14-15.; Helyszín: Milánó/Bologna, Olaszország; Jegyár: napijegyek 30 euróért (~9000 Ft)

Szintén Olaszország, valamivel közelebbi fekvéssel. A második évébe lépő UnAltron nem sok fellépő lesz, de a színvonal erős. Az egyik nap Dandy Warhols, The Horrors, Temples, másik nap MGMT és Panda Bear a húzónevek, akik felváltva zenélnek Milánóban és Bolognában, szóval ki-ki a neki jobban tetsző városba veheti meg a jegyét.

SirenFestivalLogo.jpgVasto Siren Festival, Időpont: július 24-27.; Helyszín: Vasto, Olaszország; Jegyár: bérlet 60 euró (~18000 Ft)

Ez még talán épp belefér a fél napos utazásba. Most először rendezik meg, négynapos lesz és debütáló rendezvényhez képest csábító: The National, Mogwai, John Grant, The Soft Moon, The Drones, Alexis Taylor, Dry The River, Fuck Buttons és Tycho. Persze rajtuk kívül is várhatóak még bejelentések, azonban ennél is fontosabb, hogy mindezt Vasto gyönyörű tengerparti fekvésű középkori városában lehet meghallgatni, ami hatalmasat dob az ár-érték arányában egyébként sem rossz fesztiválon.

superuho_2.jpgSuperUho Festival; Időpont: augusztus 3-5.; Helyszín: Sibenik, Horvátország; Jegyár: bérlet 290 kuna (~11600 Ft)

A most debütáló SuperUho kakukktojás a horvát fesztiválok között, mert ezt nem angolok szervezik angoloknak, és nem is a buli van a középpontban, hanem a haladó szellemű alternatív/indie együttesek. The National itt is lesz, rajtuk kívül fellép a Black Lips, a Fuck Buttons, Chelsea Wolf és az Earth is. Mindez persze nem olyan izmos, de egy rövid nyaralással egybekötve, ilyen olcsón bizony már elgondolkodtató.

dimensionsheader-12.9.2013.jpegDimensions Festival; Időpont: augusztus 27-31.; Helyszín: Pula, Horvátország; Jegyár: háromnapos bérlet 172 euró (nyitókoncerttel együtt 216 euró) (~52000 Ft, 65000 Ft)

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a térség egyik legerősebb line-upját hozta össze a mindössze harmadszor megrendezésre kerülő Dimensions. Persze ez nem meglepő, ha tudjuk, hogy a már régebb óta bizonyító Outlook szervezőgárdája áll az egész mögött, csak épp az idősebb testvér basszusorientált felhozatalával szemben a Dimensions műfajilag jóval sokoldalúbb. A Pula római kori amfiteátrumában tartandó 27-i nyitó koncerten például a Caribou és a Darkside mellett a modern klasszikus Nils Frahm és a befutás kapujában álló londoni soulénekes Kwabs lép majd fel. A három teljes napon persze azért az elektronikus zenéé a főszerep (csak néhány a húzónevek közül: Theo Parrish, Jon Hopkins, Floating Points, Moodyman, Mala, Omar, John Roberts), de fellép majd a Warpaint és igazi kuriózumként a funk/acidjazz klasszikus Roy Ayers is.

unknown_banner2.jpgUnknown Festival, Időpont: szeptember 8-12; Helyszín: Rovinj, Horvátország; Jegyár: bérlet kemping nélkül 129 euró, kempinggel (különböző opcióktól függően) 189-229 euróig (~39000 Ft, 57000-69000 Ft)

Aki a Dimensionsre nem tud eljutni, annak a második évébe lépő Unknown is remek nyárzáró esemény lehet. Élőben lép fel például a CHVRCHES, a London Grammar, Moderat és a Mount Kimbie mellett a legendás Chic is, ahol ugyan csak Nile Rodgers maradt meg az eredeti felállásból, de így is különleges koncert várható. Rajtuk kívül persze egy halom jónevű dj/act adja a buli gerincét (Disclosure, DJ Koze, Daniel Avery, Optimo, Prins Thomas stb.).

Csada Gergely

https://recorder.blog.hu/2014/06/16/ott_semmi_sem_annyira_kemeny_friss_fesztivalok_delen
Ott semmi sem annyira kemény – Friss fesztiválok délen
süti beállítások módosítása