Björk applikáció-albuma hivatalosan is modern művészet!

2014.06.14. 17:50, subrecorder

björk.jpeg

Az izlandi énekesnő, Björk 2011-es Biophilia című album-applikációja lett az első letölthető app, amely bekerült a New York-i Museum Of Modern Arts design kollekciójába. Emellett oktatóanyagként is nemrég kezdték el nagy sikerrel használni. 

A Biophilia projektet Björk tudósok és mérnökök garmadájának segítségével valósította meg három évvel ezelőtt, létrehozva a világ első app-albumát. A lemez számait a letölthető alkalmazásban lévő minijátékok segítségével hallgathattuk meg, ráadásul nem passzív hallgatóként kezel minket a program, igényel némi kreatív beavatkozást is a felhasználótól. Alakíthatjuk, formálhatjuk a zenét, akár meg is szakadhat, de végleg elrontani semmit sem tudunk benne. Az egyik játékban például egy teljes naprendszert láthatunk, ahol mi irányíthatjuk a bolygók mozgásának (és ezzel a zenének) a sebességét. Vagy közelről láthatjuk, amint egy vírus felfal egy sejtet, de meg is akadályozhatjuk, hogy ez megtörténjen, csak akkor a zene félbeszakad - ha végig szeretnénk hallgatni a dalt, bizony átvitt értelemben fel kell áldoznunk egy kis részünket hozzá. 

A játékos forma és a tematika miatt a Biophilia tökéletesen alkalmazható oktatási segédanyagként különböző természettudományos folyamatok bemutatására 10-14 éves gyerekeknek. Egyrészt ugye a mai generáció számára fontos, hogy olyan platformon működik az anyag, ami modern (tablet), másrészt pedig a diákok által elért eredményt nem egy pontszámban jeleníti meg, hanem az általuk létrehozott kreatív alkotásban. Björk eleve oktatási célra tervezte az alkalmazást, Izlandon több iskolában ki is próbálták már, most több európai ország tervezi átvenni és a hivatalos tanmenetbe integrálni. Hogy Magyarországon mikor lesz ilyen, azt nem tudjuk.


PÁR NAPJA A DEATH GRIPS KIADOTT EGY MEGLEPETÉS ALBUMOT, AMINEK MINDEN EGYES DALÁBAN HALLHATÓ BJÖRK HANGJA IS.

Ilyen sikerek után talán nem véletlen, hogy a New York-i Modern Művészetek Múzeuma a Biophiliát választotta ki az első letölthető alkalmazásnak, ami bekerülhetett a múzeum design tárlatába. Rengeteg fizikai és virtuális "tárgy" szerepel már a kollekcióban, iPodoktól kezdve konyhai eszközökön át egészen a videojátékokig. Az első alkalmazás még 1994-ben került be, de az még floppy-lemezen található, nem felhőből letölthető formában.


A Biophilia albumon szereplő egyik dal, a Moon:


így próbálják ki az izlandi gyerekek az alkalmazást:

Címkék: björk
https://recorder.blog.hu/2014/06/14/bjork_applikacio-albuma_hivatalosan_is_modern_muveszet
Björk applikáció-albuma hivatalosan is modern művészet!
süti beállítások módosítása