Programajánló: 2014. június 3-9.

2014.06.02. 22:41, subrecorder

crocs1.jpg

A Saint Pepsi-buli sajnos elmarad, de így is lesz bőven mit megnézni a következő hét nap során. Metálnagyágyú, noise pop nagyágyú, menő popénekesnő és még a semmiből is előtűnik egy magyar zenekar. Hűha!

Június 3. Kedd

Lehet még olyat mondani Bruce Dickinson csapatáról, amit fennállásuk 39 évében nem mondtak el róluk? A metál brit (néha szó szerinti) zászlóvivői többedszerre érkeznek hozzánk.

Iron Maiden

Helyszín: Papp László Sportaréna

Kezdés: 20:00

Belépő: 13.900 / 14.900 / 18.900 / 24.900 Ft

Facebook esemény

Nem akármilyen show-val jön az Iron Maiden, a britek legendás metálzenekara. A Maiden England-turné csak még tovább öregbítette a csapat hírnevét, a 2012-ben kezdődött koncertsorozat mindenhol nézőszám rekordokat döntött. Tavaly például a Donington Parkban 95 000 rajongó előtt koncerteztek, ami akárhonnan is nézzük, egy nagyobb magyar város lakossága. Ez a turné két év után, július 5-én véget ér, de előtte még hozzánk is ellátogatnak. Bruce Dickinson ezt mondta a koncert kapcsán: "Nagyon izgatottak vagyunk, hogy elvihetjük a Maiden England turnénkat Budapestre! Szeretünk a magyar rajongóinknak játszani, akik mindig kitörő örömmel fogadnak bennünket, ezért akartunk mindenképpen játszani egy bulit nekik is mielőtt a turné véget érne idén. Bár a Maiden England koncertkörút nagyrészt az 1988-as Seventh Son Of A Seventh Son turnén alapszik, a 2014-es bulikra változtatunk egy kicsit a dalok összeállításán, hogy jobban lefedje a 80-as éveket, mert valószínűleg most játsszuk majd őket utoljára élőben. Természetesen visszük az óriási fényshow-t, Eddie különböző inkarnációit, csomó pirotechnikát és minden más izgalmas dolgot is a rajongóknak. Miután ez a turné utolsó köre, még inkább egyfajta ünnep lesz, hiszen ez egy fejezet vége, ezért olyan koncertet akarunk adni a rajongóinknak, amit soha az életben nem felejtenek el!" Így legyen. 


Június 5. Csütörtök

A Küss Mich továbbra is nagyon komoly előadókat hoz el nekünk, most a Los Angeles-i szintiwave duó, a Pure Ground bemutatásával járulnak hozzá a közjóhoz.

Pure Ground, Tigrics

Helyszín: Kontra Klub

Kezdés: 21:00

Belépő: 1000 Ft

Facebook esemény

Szinte csak analóg eszközöket használ zenéjéhez G. Holger és J. Short, vagyis a Pure Ground duó. 2012-ben kezdtek el közösen zenélni, de külön-külön mindkettejüknek évtizedes tapasztalata van pop- és experimentális zenék készítésében is. A Chondritic Sound kiadónál vannak, jó hogy, hiszen Holger az egyik alapítója, de olyan projektekben is részt vett korábban, mint a Hive Mind, vagy a Black Sand Desert. A Pure Ground minimalista indusztriál hangzással és komoly társadalmi problémákat feszegető dalszövegekkel érkezik, állításuk szerint legnagyobb hatással a XX. századi sci-fi és a horror volt rájuk. Megszállottjai az analóg videózásnak is, még egy 20 perces videókazettát is kiadtak tavaly. Élő előadásuk közben a hátuk mögé vetített felvételeket, valamint megjelenéseik borítóit is ők készítik. Apropó megjelenések: van nekik két EP-jük kazettán, két single vinylen, nemrég pedig ezek kombinációjából létrejött az első Pure Ground album is. Nem távolodik el a hideg hangzástól az est magyar fellépője, Tigrics sem, aki az öntörvényű moduláris elektronika budapesti helytartója. 


Június 6. Péntek

A Hot Rats jóvoltából érkezik hozzánk San Diego leghíresebb noisepop duója, a Crocodiles. Charles Rowell és Brandon Welchez kettősének zenéjét leginkább a No Age-hez lehetne hasonlítani, csak egy kicsit dallamosabb, álmodozósabb változatban.

Crocodiles, Headbengs

Helyszín: Kuplung

Kezdés: 20:00

Belépő: 1500 / 2000 Ft

Facebook esemény

Welchez olyan komolyan gondolta, hogy a Dum Dum Girls-höz hasonló zenét akar játszani, hogy szépen feleségül is vette a zenekar frontemberét, Dee Dee Penny-t. Na jó, valószínűleg nem ez volt a (fő) oka rá, sőt még játszott is a lányokkal egy nagyon korai felállásban. Az első sikerük annak volt köszönhető, hogy a már említett No Age beválogatta kedvenc 2008-as számai közé a Crocodiles Neon Jesus című single-jét. Így figyelt fel rájuk többek közt a Fat Possum kiadó is, akiknél megjelent bemutatkozó albumuk, a biztató című Summer Of Hate. Második albumukon (Sleep Forever) már az a James Ford dolgozott producerként, aki az Arctic Monkeys felemelkedésében is jelentős szerepet játszott. Később aztán váltottak, előbb saját magukra (a harmadik lemeznél - Endless Flowers), majd tavaly a Raveonettes-es Sune Rose Wagnerre (Crimes Of Passion) osztva a produceri szerepet. Dolgozhatott rajtuk bárki, mind a négy lemezük ugyanolyan erősre sikerült, szóval lesz honnan válogatniuk a Kuplungos koncertre. Élőben nem csak ketten lesznek a színpadon, hanem kibővülnek a The Slits, az A Place To Bury Strangers, vagy Cat Power zenekarának tagjaival.


Június 7. Szombat

Földalatti körökben legendássá vált az elmúlt évtizedben a Korog zenekar, amely nem csak kemény zenéjéről híres, hanem arról is, hogy minden lemezén más a frontember. Hat év hallgatás után most Tanka Balázson a sor. Aki nem hörög, hanem tényleg énekel. Mik vannak!

Korog, Void Ov Voices

Helyszín: A38

Kezdés: 20:00

Belépő: 1000 Ft

Facebook esemény

Hosszabb-rövidebb kihagyásokkal, de lassan 20 éve működik a Korog, Magyarország talán legkülönlegesebb metálzenekara. Hogy mitől olyan különlegesek? Eddig minden lemezükön más frontember énekelt, kezdetben Simon Gábor, majd Csihar Attila hörgött, az ő helyét M.K. Atorz vette át, most pedig az eddigi legnagyobb váltást jelentő Tanka Balázzsal vették fel a negyedik albumot. A Maybe Airlines szinte a semmiből tűnt fel hat évvel az előző megjelenés után idén áprilisban, és mikor a keményvonalas Korog-rajongók először elolvasták, hogy a Turbóból ismerős Tanka lett az új énekes, biztosan jó páran elkezdtek izzadni. Tanka az első tiszta énekhang a Korog történetében, maga a hangzás azonban nem változott, ugyanazok az absztrakt, néha black metálosan kemény zenei témák jellemzik őket, mint még Csihar Attila idejében. Apropó Csihar. A Mayhem frontembere most korábbi zenekara előtt szólóban fog fellépni, Void Ov Voices nevű projektjében keveredik a drone és a dark ambient, na meg az énekes jellegzetes kárálása. 


Június 9. Hétfő

Mit kapunk, ha keresztezzük Björköt, Bat For Lashest és Karin Dreyer Andersson Fever Ray projektjét? Ezt az érzékeny és törékeny popdalokat gyártó amerikai lányt, aki második lemezét mutatja be a magyarországi közönségnek.

Glasser, Marge

Helyszín: A38

Kezdés: 20:00

Belépő: 2000 / 2500 Ft

Facebook esemény

Cameron Mesirow, vagyis Glasser gyerekkorától zenével volt körülvéve, apja ugyanis a nevezetes Blue Man Group tagja volt egy ideig és a mama is egy new wave formációban művészkedett. Irodalmi tanulmányai után a New York-i True Panther Sound kiadó látott fantáziát korai demóiban, így aztán náluk jelent meg első EP-je (Apply) és nagylemeze (Ring), amik underground körökben szép sikereket is arattak. A tavalyi Interiors lemez tartja magát az előzőleg kialakított stílushoz, de egy sokkal koncepciózusabb alkotás, amelyhez egymással összefüggő, egymásból következő videoklipek is készültek. Ha érdekel, ki lehet a dream pop Björkje a következő években, mindenképpen érdemes megnézni Glasser koncertjét. Már csak azért is, mert Marge is itt tartja majd új EP-jének (Closer) bemutatóját. Az Eurovíziós Dalfesztivál hazai dalversenye és anyai örökök után visszatérő énekesnő már főleg készülő nagylemezével foglalatoskodik, de előtte még megjelentett ezt a három számos csomagot, melynek nálunk volt a premiere. A Closer dalai igen személyesre és bensőségesre sikerültek, meglátjuk, hogyan szólnak élőben. 

 


További ajánlott zenei események idénre:

 

Június 17. Kedd

Budapest Park

Dropkick Muprhys

 

Június 18. Szerfda

A38

Crowbar

 

Június 25. Szerda

A38

The Naked And Famous

 

Július 1. Kedd

Budapest Park

Protest The Hero

 

Július 7. Hétfő

Budapest Park

Pet Shop Boys

 

Július 9.Szerda

Gozsdu Manó Klub

Deap Vally

 

Július 10. Csütörtök

A38

Kvelertak

 

Július 23. Szerda

A38

Church of Misery

 

Augusztus 2. Szombat

Akvárium

Black Lips

 

Augusztus 10. Vasárnap

A38

Converge

 

Október 15. Szerda

A38

Swans

 

Október 17. Péntek

A38

Caribou

 

Október 18. Szombat

Papp László Budapest Sportaréna

Kylie Minogue

 

Október 19. Vasárnap

A38

OFF!

 

Október 25. Szombat

Dürer Kert

Helmet

 

Október 27. Hétfő

Papp László Budapest Sportaréna

James Blunt

 

November 24. Hétfő

Akvárium Klub

George Ezra

 

November 28. Péntek

A38

 

December 12. Péntek

Dürer Kert

The Horrors

https://recorder.blog.hu/2014/06/02/programajanlo_2014_junius_3
Programajánló: 2014. június 3-9.
süti beállítások módosítása