A Sennheiser MOMENTUM projektjének globális jelöltjei

2014.05.30. 18:33, subrecorder

dave hakkens.jpg

(x) Nem csak hazánk fiai, a Kodály Methodos srácok csatlakoztak a Sennheiser MOMENTUM projekthez. Rengeteg országból választottak ki egy-egy különleges előadót, alkotót vagy művészt, akik közösen azon dolgoznak a Sennheiserrel, hogy megváltoztassák, kibővítsék a zenéről kialakított felfogásunkat. Mi most hármukat be is mutatjuk a hazai közönségnek is. Bennük megvan a MOMENTUM.

Dave Hakkens

A holland designer, Dave Hakkens (fenti képünkön) ötlete tipikusan az „erre miért nem gondolt még senki?” kategóriába tartozik. Ő a kitalálója a Phonebloks projektnek, melynek lényege, hogy ha lecserélnéd az okostelefonodat, mert szeretnél jobb fotókat készíteni, nagyobb processzort, vagy több memóriát magadénak tudni, akkor ne dobd el ez egész készüléket. A Phonebloks technológia segítségével Hakkens megalkotta a blokkokból álló telefon koncepcióját, amely különböző részekre szedhető szét, mint például képernyő, kamera vagy processzor. Amennyiben szeretnél egy nagyobb felbontású kamerát, elég kicserélned a telefon „kamera” blokkját, minden más maradhat a helyén. Így kevesebb pénzt költesz és jóval kevesebb elektronikus hulladékot termelsz. Idén májustól Dave Hakkens projektjével a Sennheiser is együttműködik, hiszen a benne lévő lehetőség óriási, a cég villámgyorsan lecsapott rá. Jelenleg a Google kötelékeiben készülnek a további tervek, melyeknek fedőneve: Project Ara. Dave Hakkensben megvan a MOMENTUM.

 Yuval Sharon_.JPG


Yuval Sharon

Yuval Sharon nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint az opera műfajának teljes megújítását. Kísérleti csapatának, a The Industry-nak az élén eddig két alkalommal feszegette a műfaj határait, ebből a második, az Invisible Cities című előadás vált igazán széles körben ismertté és elismertté. Az operában megszokott, hogy az ember a helyén ül az elejétől a végéig és hangzásban is az épület akusztikájára van utalva. Az Invisible Cities mindkét alapvetést felrúgja. Először is Los Angeles híres pályaudvarán, a Union Stationön került megrendezésre, ahol a közönség némi vezetett úton túl szabadon járkálhatott, saját, egyedi operaélményét kialakítva. Másodszor pedig a Sennheiser jóvoltából az egész előadást zsinór nélküli fejhallgatókon keresztül hallhatták. Az Invisible Cities narratívája szerint Marco Polo szónikus leírásait hallhatjuk egzotikus, mesebeli városokról, egy ilyen nagy tér, mint a Union Station tehát tökéletes helyszínnek bizonyult a megvalósításra. „Csendes opera” – ez lett a projekt neve, mely a Sennheiser nélkül nem valósulhatott meg. Yuval Sharon pedig már a következő ötletén dolgozik, továbbra is kitolva műfajának ismert határait. Yuval Sharonban megvan a MOMENTUM.

sennheiser-momentum-imogen-heap-1.jpg


Imogen Heap

A brit énekesnő, Imogen Heap a Guy Sigsworth producerrel közös Frou Frou duó mellett három szólóalbummal a háta mögött (melyeket mind maga mixelte, írta és ő végezte rajtuk a produceri munkákat is) egy igen változatos karrier csúcsán áll éppen, a Sparks című negyedik éppen június elején fog megjelenni. A digitális világot tökéletesen kihasználó díva azonban nem nyugodott bele abba, hogy csak már létező eszközöket használjon fel az alkotáshoz. Hogyan lehetne a zenészeket, hangművészeket eltávolítani az olyannyira szükségessé vált számítógépeik elől, hogy közvetlenebb kapcsolatot építhessenek ki a közönségükkel? Ez a kérdés foglalkoztatta az utóbbi 4 évben, és a megoldás is az ő fejében született meg. A Mi.Mu névre keresztelt projekt terméke végül egy kesztyű lett. Egy hordható, digitális kesztyű, melynek segítségével az emberi test mozgékonyságát felhasználva lehet hangokat és effekteket előteremteni a semmiből. Egyfajta táncként lehet tehát vele zenét létrehozni, így semmilyen producer nem lenne ezentúl a gépe elé kötve, illetve táncosok is létrehozhatnák a saját zenéjüket, mindössze a mozgásukkal. Imogen Heap dolgozott már a Sennheiserrel, amikor egy koncertjét „zöldként” hirdette meg, ami abból állt, hogy lekapcsolták az összes elektronikát, a zene pedig élőben drót nélküli fejhallgatókból szólt. Most, a Mi.Mu kapcsán újra összeadják energiáikat, hogy valami többet tudjanak létrehozni. Valami olyat, ami megváltoztathatja az egész zenét. Imogen Heapben megvan a MOMENTUM.


Az összes többi jelöltről (például Pedro Reyesről) készült videók erre találhatók: http://www.sennheiser-momentum.com/hu_HU/artists/


Imogen Heap és a projekthez tartozó Me The Machine klipje: 


ez pedig Imogen indulása környékéről egy közreműködése az Urban Species-zel, a gyönyörű Blanketben énekel: 

https://recorder.blog.hu/2014/05/30/a_sennheiser_momentum_projektjenek_globalis_jeloltjei
A Sennheiser MOMENTUM projektjének globális jelöltjei
süti beállítások módosítása