Nehéz idekint egy cafkának – Lily Allen

2014.05.06. 16:11, rerecorder

lilyallen_balra_650.jpg

A héten jelent meg mindenki kedvenc különc popdívájának, Lily Allennek az öt év szünet utáni - egy szexizmust gúnyosan figurázó és egy eszképista dallal felvezetett - visszatérő lemeze, amelynek címe visszafogottan csak: Sheezus. Ennek apropóján 10 ponton (és jelképesen egy-egy dalán) keresztül megyünk végig az énekesnő – kicsit sem unalmas – életén és munkásságán, pláne, hogy az idei Szigeten is viszontláthatjuk majd!

#10 Back To The Start

Lily-Allen.jpgLily Rose Beatrice Cooper 1985 májusában született Keith Allen filmszínész/komikus és Alison Owen filmproducer második gyermekeként. Nem volt egyszerű eset már tinédzser korában sem, 13 különböző iskolába járt, de előbb-utóbb mindenhonnan eltanácsolták ivás és cigizés miatt. 15 évesen aztán úgy döntött, végleg otthagyja a sulit és teljes mértékben az éneklésre fókuszál.


#9 Hard Out Here

Mikor éppen Ibizán nyaraltak a szüleivel, a fiatal Allen azt hazudta, hogy az egyik barátnőjénél lesz, helyette azonban a sziget második legnagyobb városában egy Plastic Fantastic lemezboltban melózott, és hogy fizetését kiegészítse, ecstasy-t árult. Itt találkozott első managerével, George Lambbel.

#8 Who’d Have Known

2005-ben végre sikerül leszerződnie a Regal Recordingshoz, de mivel éppen akkortájt jelent meg a Coldplay és a Gorillaz aktuális lemeze a kiadó anyacégénél, a Parlophone-nál, nem igazán foglalkoztak az újonnan jött énekesnővel. Ő mérgében gyorsan feltöltötte MySpace-ére az addig elkészült demóit, amit aztán több tízezren hallgattak meg. A The Observer magazinnak előbb tűnt fel a tehetsége, mint a saját kiadójának, és amikor interjút kértek tőle, a Regalnál a legtöbben azt sem tudták, kiről beszélnek. 

lily 2009.jpg#7 Everything’s Just Wonderful

Első lemeze 2006 júliusában jelent meg az Egyesült Királyságban, az Alright, Still tavalyig világszerte több mint 2 millió példányban kelt el. Ekkor kezdődött Allen mai napig tartó együttműködése Greg Kurstin producerrel, illetve Mark Ronsonnal is készített közösen egy dalt. Az album legelső single-je, a Smile rögtön a kislemezlista első helyén debütált.

#6 Friend Of Mine

Mi is lehetne logikusabb innen, mint talkshow-t indítani, a BBC Three TV rá is bólintott a Lily Allen and Friends műsor ötletére. Ebben az énekesnő/host minden héten sztárvendégekkel együtt beszélt az őt is felemelő médium, az internet legfrissebb dolgairól, Allen magánéletébe engedett bepillantást, illetve kevésbé ismert MySpace zenekarokat mutatott be. Sajnos a show csak 8 részt élt meg.

#5 Fuck You

A vadóc énje persze nem tűnt el az évek során, a 2008-as Glamour gálán például csontrészegen jelent meg, egy levágott fejű Bambikat ábrázoló ruhában, és még Elton Johnnal is jól összeveszett a színpad közepén.

lily-allen-extralarge_1390943967586_1.jpg#4 Our Time

Második lemeze 2009 februárjában jött ki, az It’s Not Me, It’s You első helyen nyitott az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Kanadában, Amerikában pedig az 5. helyig jutott a Billboard listáján. Az előző album ska-reggae hatásaitól eltávolodva ez már inkább egy elektronikus pop anyag lett, amit az eredeti rajongók közül sokan nem tudtak megemészteni, de így is ezen található az énekesnő eddigi két legnagyobb slágere, a The Fear és a Fuck You.

#3 Take My Place

2010-ben, miután a Muse előtt utolsó fellépését adta a Wembley Arénában, bejelentette: pihenőre vonul. Szeptemberben nővérével megalapították a Lucy in Disguise ruhaboltot, de a zenétől sem szabadult meg teljesen, 2011-ben elindította saját kiadóját, az In The Name Ofot, amelynek első szerződtetettje a Cults duó lett.

LILY LEGUTÓBBI KISLEMEZÉN TABUTÉMÁRÓL ÉNEKEL, ÉS KOLLÉGÁIVAL IS CSIPKELŐDIK.

#2 Knock Em Out

Lily_Allen_Sheezus_Standard_Digital.jpg2011 novemberében több vetélés után megszületett első lánygyermeke férjétől, Sam Cooper építésztől (Ethel Maryt 2013 elején követte a második lány, Marnie Rose). A következő nyáron aztán a Twitteren jelentette be, hogy új anyagon dolgoznak Greg Kurstinnal, de az első dalra egészen tavaly novemberig kellett várni, a Hard Out Here-ért azonban megérte. Az énekesnő a tőle megszokott szarkazmussal mutatja be benne a nők túlszexualizált zeneipari szerepét.

#1 Sheezus

Lily Allen 29. születésnapján, 2014. május 2-án jelent meg harmadik lemeze, amelyet Kanye West tavalyi albuma után Sheezusnak nevezett el és szintipop-, elektropop-, rágógumipop-elemekből, moombahtonnal, funkkal és jó adag sármmal feldobva hozza az eddigi színvonalat. A dalok minősége és az énekesnő körüli felhajtásból következtetve ez az anyag is sikerre van ítélve, Allennek pedig valószínűleg soha többé nem kell ecstasy-t árulnia Ibizán. És hát mi a siker, ha nem ez?

Mika László


a teljes(en friss) Sheezus


az új lemezről, az Our Time klipje: 

https://recorder.blog.hu/2014/05/06/nehez_idekint_egy_cafkanak_lily_allen
Nehéz idekint egy cafkának – Lily Allen
süti beállítások módosítása