Videopremier! Paddy And The Rats: 5 év / 5 nap / 5 koncert / 5 film - I. rész: A kezdetek

2014.05.05. 11:00, rerecorder

IMG_5935a.jpg

A Paddy And The Rats szextett tavaly ünnepelte fennállása 5. évét, a jubileumi turnén pedig film készült a háromlemezes, Európa szerte népszerű kelta punk - vagy pub and roll, netán sailor punk, ahogy tetszik - zenekar eddigi történetéről, munkásságáról, sikereiről. Az ötállomásos (Szeged, Pécs, Győr, Veszprém, Budapest - Barba Negra) koncertsorozaton forgatott 5 év / 5 nap / 5 koncert / 5 film, mint címe azt pontosan jelzi is, egy ötrészes sorozat, amelynek ez itt a kezdetekről mesélő első része, és amely a két-három hetente publikált újabb részek összeadása után, a végén egy egyórás filmmé áll majd össze.

IMG_5874a-1.jpgA miskolci Paddy And The Rats 2008 tavaszán alakult a Disco Express és a The Rockets tagjaiból, és az ír punkrock kocsmazene iránti szeretet terelte össze a társaságot. Eddig három lemez (Rats On Board - 2009, Hymns For Bastards - 2011, Tales From The Docks - 2012), számtalan telt házas itthoni és külföldi koncert (eddig 14 országban szerepeltek), két egymást követő évben 'a legtöbbet letöltött magyar zenekar az iTunes-on' cím (2010, 2011), maximális munkamánia (évente 150 fellépésük van) és maximális munkaélvezet jellemzi a zenekart. Az ötéves jubileumot egy filmmel koronázzák meg, amelynek első része itt és most látható. A filmet a Dark Light Studio készítette Fauer Csaba vezetésével (a stáb tagjai rajta kívül: Katona Vera, Spielmann Zoltán, Juhász Benjámin,Loboda István), ők maguk is a zenekar rajongói. A koncepció szerint az ötállomásos tavalyi, ünnepi koncertsorozaton követték végig a zenekart, és elevenítették fel a szextett történetét. Az első részben a kezdetről van szó, a másodikban a keltapunk műfajról és a zeneszerzésről lesz, a harmadikban a koncertezéssel járó rengeteg utazásról, turnézásról, a negyedikben a backstage-ben történtekről, a záró ötödik részben pedig az összefoglalás mellett a további tervekről esik szó, miközben persze végig sok a koncertbejátszás és szól a keltapunk.

A klasszikus turnéfilm forgatásáról megkérdeztük Fauer Csabát: „az egész úgy indult, hogy 2012 vége felé, egy Paddy-koncert után zenés videós interjút készítettünk a zenekarral, mert amúgy médiatechnológiát tanultunk és  hobbiszinten klipeket (Follow The Water, Heastok, Howling Ray), videós interjúkat készítünk. Szóval az interjú után összebarátkoztunk és a zenekar keresett meg bennünket a film ötletével, de aztán már közösen dolgoztuk ki a végleges koncepciót. Újszerű élmény volt számunkra is ez a fajta filmezés és nagyon élveztük, öt napig lényegében utaztunk, nem is munkának fogtuk fel, hanem szórakozásnak, de persze azért eléggé elfáradtunk. Beláttunk a kulisszák mögé, figyelhettük hogyan készülnek fel a koncertekre, milyen a zenekari hangulat és reményeink szerint ez vissza is jön a kész filmből.”

IMG_5911a.jpgTermészetesen megkérdeztük Paddyéket is a forgatásról, végeredményről: „egyelőre még mi is csak az első részt láttuk, úgyhogy az egészről még nem tudunk véleményt mondani. De az alapján, amilyen jó hangulatban telt a forgatás, szerintem nagyon jó kis film lesz belőle. Az első rész egy felvezetése az egésznek, ahol a kezdetekről mesélünk. Aztán minden résszel egyre jobban beleássuk magunkat a zenekar életébe, működésébe, történetébe” - mesélte Paddy. És hogy mi volt a forgatás legemlékezetesebb pillanata? „Mivel a film nagy részét koncerteken és a koncertekre való úton vettük fel, ezért nem sok mindenre emlékszünk (nevet). De a legemlékezetesebb talán az volt, amikor elindultunk a legelső próbahelyünket megnézni és amikor odaértünk, azzal kellett szembesülnünk, hogy porig rombolták az egészet. Az tényleg sokként ért minket. Ez is ebben az első részben lesz látható.”

Öt év alatt szép sikereket ért el a zenekar, eleinte ők sem gondolták, hogy ilyen messzire jutnak majd „A legelején semmiképpen sem. Csak haverságból kezdtünk el zenélni és sörért meg krumpliért akartunk koncerteket adni. Azóta már sajnos krumplit sehol nem kapunk (nevet). Nagy utat tettünk meg idáig, ezért is szerettük volna ezt összefoglalni ezzel a filmmel.” És persze itt nincs vége a történetnek, jöhetnek a további tervek: „a következő öt évben legalább annyit szeretnénk fejlődni, mint az első öt évben. Mind zeneileg, mind szakmailag és csapatként is. Szeretnénk teljesen meghódítani a világot és tartani magunkat ahhoz az elhatározásunkhoz, hogy kocsmát varázsoljunk az egész világból. Ehhez az első lépés egy több állomásos európai turné lesz a nyáron. Ellátogatunk többek közt olasz, francia, belga, holland, német és orosz fesztiválokra is. A nyár elején pedig érkezik egy új dal, amit az év végén egy új lemez is követni fog.”


és akkor az ötrészes film első része - 5 év / 5 nap / 5 koncert / 5 film - I. rész: A kezdetek


a zenekar legutóbbi videója, a Ghost From The Barrow


a Paddy And The Rats legközelebb május 8-án lép fel a szabadtéri Barba Negra Trackben, Facebook eseményoldal

https://recorder.blog.hu/2014/05/05/videopremier_paddy_and_the_rats_5_ev_5_nap_5_koncert_5_film_i_resz_a_kezdetek
Videopremier! Paddy And The Rats: 5 év / 5 nap / 5 koncert / 5 film - I. rész: A kezdetek
süti beállítások módosítása