Középpontban a 4/4 – tavaszi tánczene

2014.04.16. 12:58, rerecorder

detroit swindle.jpg

A tavaszi lemezdömping miatt szinte lehetetlen eldönteni, hogy mely albumokat mutassuk be az elektronikus zene friss megjelenései közül, ezért végül az egyértelmű címek helyett négy kevésbé ismert, de figyelmet érdemlő előadót helyezünk fókuszba.

BESA COVER ART WEB.jpgErős évet akar jegyezni a detroiti Motech kiadó, ahol a szokásos minőségi techno 12”-mellett idén több albumra is számítani lehet. Elsőként a vállalkozás alapítója, DJ 3000 jelentkezik új lemezzel (neki ez már a harmadik), és a Besa című összeállítás bizony hibátlan példát állít a kortalanságnak. Könnyed ritmusok, funky dobok és markáns, futurisztikus szintik uralkodnak végig, megteremtve azt a dallamosságot és felszabadult életérzést, ami sok Detroit technóban megtalálható volt a kilencvenes évek végén. S kivételesen a digitális változatot ajánlom, mert az 93 perc.

detroitswindleALBUM-front-WEB.jpgElkészült a debütlemeze az amszterdami Detroit Swindle duónak (nyitóképen), és ha DJ 3000 klasszikus Detroit technót nyomott, akkor ők klasszikus Chicago house-t. Lazább témákkal indul a Boxed Out, majd a végére helyenként egészen bekeményedik, az instrumentális és vokál hangminták aránya pedig egészséges – ráadásul két számban hús-vér közreműködők is vannak Mayer Hawthorne és Sandra Amarie személyében. Igazi tavaszi house albummal van dolgunk.


LEGUTÓBB MAGYAR KÜLÖNKIADÁSSAL JELENTKEZTÜNK ELEKTRONIKUS ZENEI AJÁNLÓNKBAN.

SOMALP107-WEB.jpgEgy huszonhárom éves portugál srác a nagy múltú Soma kiadó új felfedezettje: Lewis Fautzi (Luis Gonçalves) sötét technókat és agyasabb, IDM-közeli minimalista elektronikákat váltogat a The Gare Albumon, amit arról a portói klubról nevezett el, ahol megismerkedett a technóval. Mesterséges szekvenciák, robotikus dobképletek és határozott gépies feeling testesíti meg a felvételeket, amik egyfelől elképesztően jók, másrészt pedig ismét felhívják a figyelmet a Somára, ahonnan sajnos az utóbbi években már egyre kevesebb jó zene jön, de ez most üdítő kivétel.

104dsr-MikeDehnert-Lichtbedingt.jpgTizedik albumát adja ki a hard minimal német élenjárója, Mike Dehnert. A Lichtbedingt ezúttal meglehetősen vegyes szelekció, ugyanis egy-két agyasabb ritmus mellett még a művészre szinte egyáltalán nem jellemző dallamos techno is található rajta fényes előtérben. Az anyag közel kétharmada persze így is agresszív és repetitív menetelés, amiből már hiányzik a fiatal Dehnertre jellemző vad darálás, cserébe viszont egy sokkal érettebb és átgondoltabb hangzást kezd elérni.

Velkei Zoltán


DJ 3000 és az Indigo:


a Detriot Swindle és a B.Y.O.:


Lewis Fautzi és a Sick:


Mike Dehnert és a Woop

https://recorder.blog.hu/2014/04/16/kozeppontban_a_4_4_tavaszi_tanczene
Középpontban a 4/4 – tavaszi tánczene
süti beállítások módosítása