Elektronikus zenék – Magyar különkiadás

2014.04.02. 11:43, rerecorder

ste-pwri-tmod.jpg

A tavalyi évben jegyzett nemzetközi sikereinek köszönhetően a budapesti S Olbricht (Mikolai Martin) jelenleg az egyik leghíresebb absztrakt elektronikus zenei művészünk, ráadásul kiadója, a Farbwechsel is remek eredményeket hozott az utóbbi hónapokban, elég csak például Imre Kiss debütlemezére gondolni. 2014-et is nagy erőbedobással kezdi S Olbricht, és nagy örömünkre az új nemzetközi megjelenésein már nem csak ő szerepel, hanem több farbwechseles barátja is.

Az év elején a spanyol Go Finger kiadón jelent meg Selected Works I címmel egy album Ste Pwri Tmod művésznéven, ami valójában S Olbricht és Route 8 (Horváth Gergely Szilveszter) közös munkája. A nyolc felvételt tartalmazó kiadvány (a borító a nyitókép) remek savas és mély parkettbombákat tartalmaz jobbára a house zene mentén haladva, előnyben részesítve az analóg eszközöket. A végeredmény meglehetősen tánctérbarát, már-már slágerközpontú (például: Horriflowers, Strobes), ami Route 8 hatását igazolja elsősorban, de egy-egy helyen váratlanul eltolódnak az arányok, és a robosztusabb témák kezdenek el dominálni (például: King County Metro). A Selected Works I viszont inkább szerteágazóbb, színesebb és kreatívabb lesz ezáltal, semmint széteső.

SICSIC out copy.jpgE mellett a nagymúltú SicSic kiadón érkezett februárban egy split album, aminek az egyik oldalán Alpár (polgári nevén Zalkai Bálint; ő Mikolai párja a SILF duóban), a másikon pedig az S Olbricht + Carla Under Water felállás jelentkezik egy-egy minialbummal. Alpár hat felvétele óda a szintetizátorokhoz: ezek szerepelnek középpontban hosszú, improvizált előadásmódok keretében, egyszer ambientes, máskor zajosabb kontextusban. A másik produkció előadása során szemcsés, búgó-visszhangzó, helyenként félénken ipari megoldásokhoz nyúló huszonöt perces kalandozásban lehet részünk, ami Alpár zenéivel szemben sokkal inkább érvényesül teljes egészében végighallgatva, egészként értelmezve. Carla Under Water már a tavalyi S Olbricht-albumon is feltűnt két számban, és jó hallani, hogy az ötleteik még nem fogytak el.


Velkei Zoltán


(A Ste Pwri Tmod
Selected Works I című albuma a http://gofinger.bandcamp.com weboldalon, míg az Alpár / S Olbricht + Carla Under Water split album a https://sicsic.bandcamp.com/ weboldalon hallgatható és vásárolható meg.)


íme a Ste Pwri Tmod Selected Works I című album:


és az Alpár / S Olbricht + Carla Under Water split album:

https://recorder.blog.hu/2014/04/02/elektronikus_zenek_magyar_kulonkiadas
Elektronikus zenék – Magyar különkiadás
süti beállítások módosítása