Metállal küzdenek Indiában a nők egyenjogúságáért

2014.03.12. 20:16, subrecorder

1_2.jpg

Mumbai legrégebb óta működő thrash metál zenekara, a Sceptre egy teljes lemezt szentelt India legnagyobb társadalmi problémájának: a nők elnyomottságának. Bár az utóbbi időben nyilvánosságra kerülő durva szexuális zaklatások már felhívták a világ figyelmét a gondra, az indiai kormány sokak szerint félrefordítja a fejét. Ezért is olyan fontos az Age Of Calamity című lemez.

Mumbai és úgy általában India nem éppen a metálvilág közepe, de ez persze nem jelenti azt, hogy az ottani színtérnek ne lennének sztárjai, régóta futó kultzenekarai. A Sceptre idén 15 éve alakult, stílusukat az olyan klasszikus német együttesek zenéjéből eredeztetik, mint a Kreator, vagy a Sodom. Legújabb lemezük, az Age Of Calamity konceptalbum az indiai nők helyzetéről, és olyan téma, ami legtöbbször még mindig nem a pozitív hírek között szerepel.

Mint a The Atlantic cikke is rámutat, a hatalmas országból sűrűn érkeznek tudósítások brutális szexuális erőszaktevésről, főleg India vidéki részéről, ahol sok helyen szinte tárgyként kezelik a nőket. A világ összes gyerekházasságának 40%-a Indiában jön létre, a nemtől függő abortuszok száma pedig félelmetesen magas, a legutóbbi statisztikák szerint 6 év alatti gyerekeknél 1000 fiúra csak 914 lány jut. Az egyik legnagyobb indiai napilap, a Hindustan Times felmérése szerint 356 megkérdezett nő közül 280 vallotta be, hogy molesztálták csak az utóbbi egy évben. 

mumbai.jpgAz utóbbi időben rengetegen vonultak utcára, hogy felhívják a figyelmet a problémára, a Sceptre viszont más utat választott. Nincs azonban könnyű dolguk, mert maga a nőgyűlölet rendkívül erős az ottani metálszcénán belül is (csak két helyi zenekarnév szabad fordításban: Prosticsonkolás és Temetői Erőszak), ráadásul a metálzenét övező előítéleteket is le kell küzdeniük. Bár a metálközösség sokaknak erőszakosnak és kirekesztőnek tűnhet, állítólag kevés hely van az országban, ahol elmondásuk szerint nagyobb biztonságban érzik magukat a nők, mint egy koncerten. Persze itt is előnyben részesítik a férfiakat, de nagyobb atrocitások nem szoktak történni. Ugyanakkor érezheti magát bármennyire jól egy nő, a buli után haza is kell érnie, arra pedig semmilyen biztosíték nincs, hogy ezt épségben fogja megtenni. Ha hazajut egyáltalán.

A Sceptre dobosa, Aniket Waghmode szerint a legfőbb oka a nemek közti egyenlőtlenségnek az országban az alapvető morális értékekre való nevelés és az iskolai szexoktatás hiánya. Waghmode kiemeli, hogy az indiai kormány messze nem tesz eleget a probléma megelőzéshez és véleménye szerint az erőszaktevőkre halálbüntetést kellene kiszabni.

Egy metállemez kiadása természetesen nem fogja egyik napról a másikra megváltoztatni a helyzetet, ugyanakkor mégis fontos lépés a változás és az egyenlőség irányába. Egyre többen nem csak beszélnek a mélyen gyökerező problémáról, hanem tesznek is ellene valamit, ki-ki ott hívja fel rá a figyelmet, ahol tudja. A Sceptre célját Waghmode egyetlen mondatban foglalta össze: "Mi is csak a saját részünket szeretnénk megtenni ezért a nagyszerű országért, Indiáért, amelyben még mindig hiszünk."

Az Age Of Calamity teljes egészében meghallgatható a zenekar Bandcamp oldalán. A lemez minden bevétele egy mumbai lányárvaháznak megy.

Címkék: sceptre
https://recorder.blog.hu/2014/03/12/metallal_kuzdenek_indiaban_a_nok_egyenjogusagaert
Metállal küzdenek Indiában a nők egyenjogúságáért
süti beállítások módosítása