Frank Zappáról baktériumot neveztek el

2014.02.20. 14:12, Frontrecorder

frankzappa.jpg

Olasz kutatók azonosították a pattanás kialakulásának egyik okaként számon tartott baktérium eddig nem ismert típusát, amely azonban nem az emberi bőrben tanyázik, hanem szőlőtőkében. Az új mikroorganizmust felfedezőik a kedvenc zenészük, Frank Zappa után Propionibacterium acnes Zappae-nek nevezték el.

A felfedezésről a Molecular Biology And Evolution tudományos folyóirat aktuális számában közzétett tanulmányában számol be a kutatócsoport. A San Michele all'Adigében működő Fondazione Edmunch Mach kutatóintézet fenntartható agrár-ökoszisztémákkal és bioforrásokkal foglalkozó részlegében dolgozó tudósok szerint felfedezésük nemcsak meglepő, de egyedülálló példája is annak, hogy egy baktérium emberi testből növényi testbe költözzön át. Feltevésük szerint ez a P. acnes variáns, melyet nemesített szőlőtőkék kérgében és szárbelében találtak, úgy hétezer évvel ezelőtt vackolhatta be magát új otthonába, akkor, amikor az ember elkezdett szőlőtermesztéssel foglalkozni. A baktérium azóta is remekül érzi magát a szőlőben, amelyre nincs semmiféle kimutatható ártalmas hatással, és mostanra olyan szinten adaptálódott növényi gazdatestéhez, hogy az emberi bőrben már nem élne meg, azaz ránk sem jelent veszélyt.

A kutatók közvetve Frank Zappának köszönhetik a felfedezést, akinek a zenéjét egyébként rendszeresen hallgatták a laboratóriumban. Először ugyanis a vizsgált mintát egyszerűen szennyezettnek gondolták és ki akarták dobni, de aztán úgy döntöttek, mégis alaposabban utánajárnak, mit keres a szőlőtőke sejtjeiben ez az "emberi" baktérium. Elmondásuk szerint erre az a Zappa-idézet sarkallta őket, amelyik egyikük képernyővédőjének a szövege: "Ha unalmas és szánalmas lett az életed, mert hagytad, hogy az anyád, az apád, a tanárod, a papod vagy valaki a tévében megmondja mit hogyan csinálj, akkor megérdemled." Így aztán nem a megszokott módon jártak el, és a jutalmuk ez a felfedezés lett. Ezt azzal hálálták meg "múzsájuknak", hogy róla nevezték el az általuk azonosított baktériumot, ami azért is stílszerű, mivel a zappa kapát jelent, így utal a mezőgazdasági eredetére is. Az 1993-ban elhunyt zenész özvegye, Gail Zappa örömmel fogadta a hírt, szerinte ez tisztelgés férje szabályokra és sablonos gondolkodásra fittyet hányó alkotói filozófiája előtt.

Címkék: frank zappa
https://recorder.blog.hu/2014/02/20/frank_zapparol_bakteriumot_neveztek_el
Frank Zappáról baktériumot neveztek el
süti beállítások módosítása