Magyarradar: Middlemist Red

2014.02.15. 14:00, Frontrecorder

middlemistred.jpg

A hatvanas éveket újrateremtő pszich-rock? Mondj valami újat! Mondunk, mert ugyan ez most tényleg világszerte nagyon trending hangzás, simán ki lehet még hozni belőle valami barót, mint ahogyan azt a budapesti Middlemist Red teszi. A fiatal kvartett titka a laza dögösség, ami áthatja a klasszikus garázs-, blues- és pszichedelikus rock elemekből összeálló, piszkosul groove-os zenéjüket; az a fajta hetyke fesztelenség (szakszóval swagger) átad belőle, ami azonnal lehengerli a hallgatót. Nem csoda, hogy bemutatkozó EP-jük komoly visszhangot váltott ki (mi beválasztottuk a kedvenc 2013-as hazai kiadványaink közé), gyorsan növekvő népszerűségüket pedig jelzi, hogy pont egy hét múlva, február 22-én ők játszanak a Wooden Shjips előtt az A38-on. Tökéletes apropó, hogy Magyarradar rovatunkban bemutatkozzon az idei év egyik nagy hazai ígérete. 

live2014.jpgMegalakulás:  2012 őszén, az első koncertünk óta viszont nem telt el egy év sem, azóta számoljuk "hivatalosan"

Tagok: Nóvé Soma - ének, gitár, Papp Dávid - gitár, Ürögdi Ábel - dob, vokál, Deli Soma - basszusgitár, vokál

Stílus:
neo-psych

Hatások:
Temples, The Black Angels, Tame Impala, Pond, The Beatles, Pringles

Kiadók:
Itthon talán már rég nem érdemes kiadókról beszélni, az első EP-nket szerzői kiadásban jelentettük meg. Egyszer majd persze jó lenne például a Modular People, vagy a Heavenly Records gondozásában megjelenni...

mmr_logo.jpgTörténet:
2012 nyarán a Kőbányai Zenei Stúdió gólyatáborában találkoztunk hárman, ahol persze azonnal lehetőségünk nyílt zenélni egymással anélkül, hogy előtte megbeszéltünk volna bármit is. Ősszel újra összeültünk, akkor már Dáviddal kiegészülve. Az elejétől kezdve csak saját dolgokban gondolkoztunk, azt játszottuk, amit éppen akkor gondoltunk. Próbáltuk megismerni egymást, mind zeneileg, mind emberileg, hiszen alig volt egy-két hónapja, hogy először találkoztunk, Dávidot pedig konkrétan akkor ismertük meg Ábel révén. A legmegdöbbentőbb a mérhetetlen egyetértés volt mindenben. Elképesztő volt, hogy ennyire hasonlóan gondolkozunk a zenéről, illetve minden másról. Az, hogy elejétől kezdve a legtermészetesebb dolog volt együtt lenni, plusz hogy nem volt rajtunk semmi nyomás, elég inspirálóan hatott az első pár téma megszületésére, amik persze később az első dalokká váltak. Fogalmunk sem volt, mi fog kisülni ebből az egészből, olyannyira, hogy csak egy véletlennek köszönhető az is, hogy Somából lett az énekes. Azt tudtuk, hogy mindenképpen énekes zenét szeretnénk csinálni, de egyikünk sem énekelt előtte sehol, maximum vokál szinten, így a próbákon mindenki beleénekelt minden témába szinte, és mindannyiunkat meglepett, hogy Soma hangja mennyire passzol mindenhez, amit csinálunk.

Hamar készen voltunk az első pár számunkkal, amiket folyamatosan gyúrtunk és vettünk fel, teljesen barkácsszinten egy Zoom diktafonnal. (a demónkra például ugyanezzel a két mikrofonnal rendelkező felvevővel vettük fel egyben a dob teljes egészét). Az viszont biztos, hogy ha nincs az R33 tehetségkutatója, nem tudjuk, hogyan is indultunk volna el. Nagy segítség volt, hiszen még nem volt annyi dalunk, hogy egy teljes koncertet tudtunk volna játszani, de itt mégis bemutatkozhattunk. Elsősorban az érdekelt minket, hogy az emberek mit szólnak majd a zenénkhez, vajon mások is ugyanúgy fogadják-e, ahogyan mi gondoljuk. Minket is meglepett a reakció, és a rengeteg pozitív visszajelzés, ami több mint elég volt ahhoz, hogy elkezdjünk komolyan gondolkozni a továbbiakról. Azóta megjártuk Budapest szinte összes nevesebb klubját, 2013 novemberében pedig megjelentettük első komolyabb anyagunkat, amit a tavalyi év egyik legerősebb hazai bemutatkozásaként értékeltek a zenei blogok, és azóta is egyre több helyen jelenik meg róla meg pozitív kritika.

mmrepcover.jpgMegjelenések:  Demo - 2013, As If You Could Mess This Up EP - 2013

Küldetés:  A célunk az, hogy kifejezzük magunkat a zenénkben, illetve hogy megtudjuk, mi is lehet ebből, amit csinálunk, merre tartunk pontosan. Még számunkra is kísérlet ez az egész, mivel műfajon belül is szeretnénk valami újat alkotni, éppen ezért hiányos pár aspektus, amin szeretnénk a jövőben dolgozni. Ugyanakkor pont ettől izgalmas is, hiszen nincs kikövezve előttünk az út.

Jövőkép: Nyilván szeretnénk minél jobban meghúzni ezt az évet. Még tavasszal kijövünk egy kétszámos single-el, illetve egy klippel az egyikhez. Nyáron már egy-két fesztiválon is el lehet majd kapni minket. A tervek szerint pedig még ebben az évben megjelenik a bemutatkozó lemezünk. Hosszútávú terveink között szerepel egy külföldi út is, valamint leszerződni egy nevesebb külföldi kiadóhoz.

Mellékprojektek:  Zenélünk-e máshol? Nem. Idővel mindannyian rájöttünk, csak akkor tudjuk elérni mindazt, amit magunk elé tűztünk, ha csak erre koncentrálunk.

Szexepil:  Amiatt, hogy egyezik a zenei ízlésünk, a stílusunk is nagyon hasonló. Talán ez. De ezt a közönségre bízzuk.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Egyértelműen az, hogy ilyen kevés idő alatt ennyi mindent értünk el, ennyi pozitív visszajelzést kaptunk, illetve kapunk folyamatosan. Velünk indult az itthon egyedülálló KERET Sessions. Bekerültünk az Index Eurovízió mintájára indított zenei versenyébe, ahonnan tovább is jutottunk az egyik legjobb kritikával. Talán az egyik legnagyobb elismerésnek azt tartjuk, hogy az ebben a műfajban világszerte híres Wooden Shjips lemezbemutató turnéjának budapesti állomására minket választottak előzenekarnak, mint a zsáner hazai képviselőit.

A Middlemist Red háromszámos demója:


ez pedig a négyszámos első EP-jük egyvégtében:

https://recorder.blog.hu/2014/02/15/magyarradar_middlemist_red
Magyarradar: Middlemist Red
süti beállítások módosítása