A Beatles előtt tisztelgett az Arctic Monkeys

2014.02.10. 13:54, Frontrecorder

arcticmonkeys.jpg

Tegnap volt ötven éve, hogy a Beatles fellépett Ed Sullivan tévéműsorában, és ezzel nemcsak kirobbant a Beatlemania Amerikában is, de egyben ez volt a következő évek Brit Inváziójának nyitánya. A zenetörténeti pillanatról megemlékezett vasárnap esti koncertjén az Arctic Monkeys is, ők az All My Lovingot játszották el a ráadásban, a New York-i Madison Square Gardenben.

John, Paul, George és Ringo 1964. február 7-én érkeztek az USA-ba, majd két nappal később, február 9-én este volt az első élő fellépésük az Ed Sullivan Show-ban. A Beatles jövetelét hisztériáig fokozott várakozás előzte meg, és ez a tévészereplésük volt a robbanáspont: az adást 73 millióan nézték, ami rekordnak számított, a zenekar pedig alapjaiban változtatta meg az amerikaiak popzenéről alkotott képét. (A Beatles az első rövid amerikai látogatása során még kétszer volt Sullivan műsorának vendége, illetve koncerteztek New Yorkban és Washingtonban.) A jelentős poptörténeti epizód ötvenedik évfordulóját egy nagyszabású multimédia eseménnyel, illetve kétórás gálával ünnepelte tegnap este a CBS tévécsatorna (ahol az Ed Sullivan Show futott), utóbbin Beatles-dalokat adott elő egy sor sztárelőadó, köztük Stevie Wonder, Katy Perry, Pharrell Williams, Alicia Keys és Dave Grohl, de erre az alkalomra újra összeállt a Eurythmics, fellépett a néhai George Harrison fia, Dhani Harrison, a fő szenzációt pedig természetesen a két még élő Beatle, Paul McCartney és Ringo Starr közös szereplése jelentette. A nagyszabású emlékműsort a CBS "Beatles héttel" vezette fel David Letterman késő esti beszélgetős műsorában (amelynek helyszíne nem mellesleg az Ed Sullivan Theater), ahol a Broken Bells, Sting, a Flaming Lips és Sean LennonLenny Kravitz, végül pedig Lauryn Hill adott elő egy-egy Beatles-dalt.

És akkor jöjjön az Arctic Monkey tisztelgése a Beatles előtt. A brit zenekar az 1963-as All My Loving című dalt játszotta el a tegnapi New York-i koncertjén, ezzel kezdték egyébként a gombafejűek az első fellépésüket az Ed Sullivan Show-ban. A Beatles-feldolgozás kedvéért az Arctic Monkey mellé beugrott Miles Kane a Last Shadow Puppets-ből:



nyitókép: Luis Ruiz

https://recorder.blog.hu/2014/02/10/a_beatles_elott_tisztelgett_az_arctic_monkeys
A Beatles előtt tisztelgett az Arctic Monkeys
süti beállítások módosítása