Heti Top 10: a legbizarrabb eszkábált hangszerek

2014.01.26. 22:07, Frontrecorder

pedroreyes.jpg

Hangszer gyakorlatilag bármi(ből) lehet (például konyhai eszközökből vagy zöldségekből), de akadnak olyanok, akik nem elégszenek meg azzal, hogy zenélésre használjanak valamilyen eredendően nem arra rendeltetett tárgyat, hanem egy teljesen új hangszert barkácsolnak. Ezekből a bámulatos, bizarr zenekeltő micsodákból mutatjuk be a tíz kedvencünket.

10. Éneklő fémcsőszobor

Lanchashire-ben, Anglia észak-nyugati részén található a Panopticons nevű, négy hatalmas szoborból álló installáció. A szobrok egyikét Mike Tonkin és Anna Liu konstruálta különböző hosszúságú fémcsövekből. A csavartan az égbe magasodó, ufószerű alkotás kísérteties éneklő hangot ad ki, ahogyan a csöveken átfúj a szél, ezért is kapta a Singing Ringing Tree nevet. Hallgassuk:

9. Jégből faragott hangszerek

Terje Isungset norvég dobos és zeneszerző befagyott tavak, illetve gleccserek jegéből farag hangszereket - hárfát, xilofont, trombitát, miegymást - zenekara számára. Ezen az alábbi, 2010-es koncerten megszólaltatott hangszerekhez az alapanyagot nem messze onnan vette, ahol Ötzit, a jegesembert megtalálták

8. Holophonor

A Holophonor egy kitalált hangszer, a 31. században játszódó amerikai rajzfilmsorozat, a Futurama egyik vívmánya, nagyjából egy fafúvós hangszerrel keresztezett hologram kivetítő. Még szép, hogy akadt egy olyan őrült rajongó, aki a valóságban is megépítette, egy klarinét, LED-ek és mindenféle színes bigyók felhasználásával. Játszani persze nem lehet rajta, de ez nem is lehet követelmény - az eredeti Holophonort sem tudja megszólaltatni szinte senki az egész univerzumból.

holophonortitle.jpg

7. Üvegpalack duda

Végy egy üres sörösüveget, üsd le az alját, majd erősíts hozzá egy vízzel megtöltött gumikesztyűt - és máris kész az üvegduda (eredeti nevén udderbot). Játszani nagyjából úgy kell rajta, mint egy skót dudán (felül fújni, alul markolászni), ahogy ezt a hangszer kiötlője, Jacob Barton szemlélteti (a tehenek imádják):

Ez legalább annyira vicces DIY-hangszer, mint a tömlőtrombita (hosaphone), amihez nem kell más, mint összedugni egy réz fúvókát, egy gumitömlőt és egy műanyag tölcsért, és már tülkölhetjük is a Rózsaszín párduc főcímzenéjét..

6, AJNA

Na, erről a svéd építésű elektromechanikus steampunk csoda-zeneszerszámról fogalmunk sincs, hogy tulajdonképpen micsoda, de nem is fontos, mert veszettül kúl!

A LEGELSZÁLLTABB SZINTETIZÁTOROKAT IS ÖSSZEGYŰJTÖTTÜK, ITT. 

5. Benzintartály zeneszerszámok

A New Orleans-i Gas Tank Orchestra pontosan azt tette, amire a nevük utalt: gépjárművek benzintartályaiból csináltak maguknak vonós-, fúvós- és ütőshangszereket. Az improvizatív zenét játszó együttes már nem létezik, alább egy részlet a 2006-os egyszeri újraalakuló koncertjükből:

Ha már az üzemanyag tárolóknál tartunk, említsük meg a Dél-Afrika szerte elterjedt ramkie-t, vagyis az olajoskanna-gitárt. Amúgy meg gitár miért ne készülhetne dísztárcsából, vagy éppen gördeszkából, esetleg szivardobozból?

4. Autóduda orgona

A zeneszerző és játékzongora virtuóz Wendy Mae Chambers 1983-ban alkotta meg ezt az autó akkumulátorral hajtott hangszert, amely huszonöt felhangolt autódudából és az azokat megszólaltató, házilag barkácsolt klaviatúrából áll, és így szól:

Maradva még a kocsiknál: a Car Music Project zenészei autóalkatrészekből fabrikált hangszereken játszanak.

3. Gázpalack dob

Steel drumhoz hasonló ütőshangszer - propángáz palackból. A feltalálója az amerikai Dennis Havlena, aki négy évtizede kreál furábbnál furább hangszereket. Szóljon hát a hank drum:

2. Flexicső furulya

A bizarr házilag készített hangszerek egyik specialistája, az amerikai Bart Hopkin agyszüleménye ez a tengeri lényre hasonlító furulyaszerű instrumentum, amely egy fafúvókából, és négy belőle kinyúló hajlékony fémcsőből áll. A hangot a csövek belső redőzetén áthaladó levegő adja, a csövek különböző hossza különböző hangszíneket eredményez. Alább a hangszer, itt vagy itt meg lehet hallgatni.

branchingcorrugahorm.jpg

Apropó, csövek: fűtés- és vízvezeték rendszereknél használatos sárgaréz csövekből és egyéb szerelvényekből összeforrasztott fúvóshangszerek, valaki?

1. Hangszerek lőfegyverekből

Pedro Reyes mexikói művész egyik projektje, hogy hangszereket és mechanikus zenélő masinákat épít lőfegyverek alkatrészeiből. A mexikói bűnbandáktól elkobzott, majd működésképtelenné tett több ezer pisztolyt és puskát Reyes a hadseregtől kapta néhány éve, azóta - 2012-ben és tavaly - két sorozatnyi hangszert  - elektromos gitárokat, hegedűket, furulyákat és ütőshangszereket - tervezett meg és szereltetett össze belőlük. Az üzenet egyszerű: a gyilkolás eszközeit a teremtés eszközeivé átalakítani, a végeredmény pedig lenyűgöző. A projektről a Creators Project is forgatott egy anyagot, amiben persze megszólalnak ezek az elképesztő "barkácshangszerek":

Címkék: heti top 10
https://recorder.blog.hu/2014/01/26/heti_top_10_a_legbizarrabb_eszkabalt_hangszerek
Heti Top 10: a legbizarrabb eszkábált hangszerek
süti beállítások módosítása