Heti Top 10: zenészek különös hobbitevékenységei

2014.01.19. 21:26, Frontrecorder

maynardcaduceus.jpg

A héten röppent fel a híre, hogy Alex James Britpop néven italokat hozna hozna forgalomba. A Blur gitárosa eddig sajtkészítő passziójáról volt ismert, ami tényleg az egyik legfurább (és legkevésbé kúl) hobbi, amit ismert zenész űz. De akadnak azért még igen különös zenész mellékfoglalatosságok (mármint azért a különösek, mert azokat bizonyos zenészek művelik), ezekből válogattuk össze e heti listánkat, a termelői vagy tenyésztői ténykedésekre fókuszálva.

10. Borászat - Maynard James Keenan

Kezdjük egy zenészek körében közkedveltnek számító elfoglaltsággal, a borászattal. Sting, Mick Hucknall, Dave Matthews és hosszan sorolhatnánk azokat, akik saját bort termelnek, és közéjük tartozik a Tool, az A Perfect Circle és a Puscifer énekese is, ami azért meglepő. Keenan ráadásul az arizonai sivatagban borászkodik, ahol a Verdy Valley-ben idén tíz éve működik a Caduceus nevű borpincéje, méghozzá komoly sikerrel. Na persze ez a vérében van, hiszen észak-olasz borászdinasztia leszármazottja. Keenan borgazdaságáról dokumentumfilm is készült pár éve, alább a trailere:

APROPÓ, ITAL: ZENÉSZEK KÁVÉMÁRKÁI.

9. Lótenyésztés - Charlie Watts

A Rolling Stones 72 éves dobosa, amellett, hogy ritka veteránautókat gyűjt (bár vezetni nem tud), feleségével közösen lovakat tenyészt lakhelyén, a Dolton nevű délnyugat-angliai faluban. Istállójából több világbajnok arab telivér került már ki.

watts.jpg

8. Kutyatenyésztés - Big Boi

Az idén fesztiválfellépésekre újra összeálló (és talán új lemezzel is jelentkező) OutKast egyik fele, a családi hagyományokat folytatva a zenélés mellett kutyatenyésztéssel foglalkozik. Atlantai pitbull kenneljének celeb kuncsaftjai között van 50 Cent és Usher is.

FEKSZIK! MÁRMINT BIG BOI. MÁRMINT SZEMÉREMDOMBRA. 

7. Haltenyésztés - Roger Daltrey

A Who énekese úgy három évtizede saját maga megtervezett és megépített egy mesterséges pisztrángozós horgászparadicsomot Sussex grófság keleti részének egy festői kis szegletében. A tó halállománya a "házi” pisztrángfarmjáról származik. Daltrey megrögzött pecás (akárcsak Eric Clapton), egyszer azt nyilatkozta, hogy jobban feldobja, mintha elszívna egy csomó jointot.

rogerdaltrey.jpg

6. Kígyótenyésztés - Kerry King

A Slayer gitárosa nagy hüllőimádó, különösen az óriáskígyókért rajong, olyannyira, hogy mostanra komoly szőnyegpiton tenyésztőként tartják számon Kaliforniában. Rövid látogatás King kígyófarmján:

5. Méhészet - Steve Vai

Az 53 éves amerikai gitárvirtuóz szabadidejében kaliforniai birtokán méhészkedik, a Brit Méhészek Társaságának tiszteletbeli tagja. Az általa kinyert mézet, amit egyik lemeze után Fire Garden Honey-nak nevez időnként elárverezi, a bevételekből Make A Noise nevű saját nonprofit alapítványának működtetését támogatja.

firegarden.jpg

TERMÉKET NEMCSAK ELŐÁLLÍTANAK, DE REKLÁMOZNAK IS ZENÉSZEK – VAN, AMIKOR NEM KELLENE.

4. Kötés - Kelley Deal

A Pixies-ből tavaly kilépett Kim Deal ikertestvére, a Breeders gitárosa a kötés elkötelezettje, amióta ez a nagymamás tevékenység segített neki, hogy a heroin függőségéből kimászva tiszta maradjon. Kötött kézitáskákkal kezdte (erről könyve is megjelent Bags That Rock címmel), manapság egyedi sálakat készít újrahasznosított fonálból, ezeket meg is lehet tőle rendelni.

3. Strucctenyésztés - Terminator X

A Public Enemy eredeti dj-je egy 1994-es motorbalesetet követően tette parkolópályára zenei karrierjét, visszavonult észak-karolinai farmjára, ahol 1998-tól afrikai struccokat tenyészt.

terminatorx.jpg

2. Töktenyésztés - Jim Martin

A Faith No More-ban ismertté lett gitáros a kaliforniai Castro Valley-ben lévő otthonában, Big Jim becenevéhez hűen förtelmesen nagyméretű dísztököket nevel. A kertjében még borsó nő, mert az a kedvenc zöldsége.

jimmartin.jpg

1. Bűvészkedés - Dave Lovering

A Pixies dobosa a zenekar feloszlása után évekig nem találta a helyét a zenében, aztán egy barátja elvitte egy bűvészestre, ami annyira lenyűgözte Loveringet, hogy elhatározta, ezzel fog foglalkozni. Scientific Phenomentalist néven lépett fel, fehér köpenyben, a műsorában a bűvésztrükköket ötvözte fizikai kísérletekkel, melyekhez gyakran saját maga fabrikálta szerkezeteket használt (eredetileg elektroműszerésznek tanult). Oké, nem valami kézzel foghatót állított elő, viszont ez a legmenőbb zenész mellékfoglalkozás ever! Íme, Lovering "professzor" varázsol:

Címkék: heti top 10
https://recorder.blog.hu/2014/01/19/heti_top_10_zeneszek_kulonos_hobbitevekenysegei
Heti Top 10: zenészek különös hobbitevékenységei
süti beállítások módosítása