„Az én képzeletbeli Budapestem egy rejtett, titkos hely” – George Ezra-interjú

2014.01.17. 23:44, rerecorder

george ezra ny.jpg

A bristoli George Ezra 2013-ban tűnt fel, és olyannyira feltűnt Nagy-Britanniában, hogy a meghatározó 2014-es tehetséget összegyűjtő BBC Sound Of 2014-listán az ötödik helyen futott be. A mi figyelmünket azonban már korábban felkeltette, ugyanis első slágere Budapest címmel jelent meg. Miért ír egy húszéves angol dalszerző-előadó olyan számot, aminek a magyar főváros a címe?

- Nem tudom nem ezzel kezdeni első magyar interjúd, egy 20 éves bristoli dalszerző-énekes miért írt dalt Budapest címmel? Jártál már itt?

george-ezra-did-you-hear-the-rain.jpg- Sajnos még soha nem jártam Budapesten, bár természetesen nagyon szeretnék eljutni oda minél hamarabb. Voltam egy európai körúton és Budapest azok között a városok között volt, amiket mindenképp szerettem volna meglátogatni, de ez végül nem jött össze. Mindenki arról mesél, hogy Budapest milyen gyönyörű, így az ember fejében látatlanul is az áll össze, hogy az egy álomhely, ahova minimum vágyódni kell.

- Én arra tippeltem volna, hogy sokat utazol, és mivel olvastam, hogy utcazenélsz, talán egyszer már utcazenéltél Budapesten is.

- Á, bárcsak így lett volna! A dalban az én képzeletbeli Budapestem egy rejtett, dédelgetett titkos hely, de része azoknak a dolgoknak, amit a nagy zongorámmal együtt hajlandó lennék feladni valakiért.

VAN AKI DALT ÍR BUDAPESTRŐL, VAN AKI KÜLFÖLDIKÉNT ITT FORGATJA VIDEOKLIPJÉT.

- Felkerültél a BBC Sound Of 2014 tizenötös hosszú listájára (interjúnk az előtt készült, hogy kihirdették volna Ezra 5. helyét a végeredményben – a szerk.). Áldás vágy átok?

- Nagyon nagy dolog ez, évről-évre egyre jobban figyelnek az emberek a Sound Of-listákra, szóval mindenképpen áldás. Pláne, ha megnézem, hogy milyen elképesztő előadókkal vagyok egy névsorban, ez határozottan jelentős dolog a karrieremben, nagyon hálás vagyok érte. Azt hiszem 2014 nagyon izgalmas év lesz számomra és ennek nem feltétlenül van köze a Sound Of-jelöléshez, de az is kétségtelen, hogy ez is sokat dob rajta. Persze nem mondom, hogy egy ilyen dolog ne okozhatna egyesek számára nyomást, mert ez is benne van a pakliban, de én ugyanúgy fogok dalokat írni és ugyanúgy fogom előadni azokat, úgyhogy ennek a BBC-dolognak szerintem csak a pozitív oldalát fogom érzékelni.

- Azt nyilatkoztad szülőhelyedről, Bristolról, hogy pillanatnyilag ismét nagyon pezsgő a város zenei színtere. Számodra mit adott ez a nagy popzenei múlttal rendelkező hely?

george-ezra-.jpg- Úgy látom, hogy nagyon sok vidéki angliai városban pezseg pillanatnyilag a helyi színtér, így Bristolban is, és itt ráadásul természetesen nehéz elbújni a város poptörténeti múltja elől. Szinte lehetetlen úgy zenélni, hogy ne botlanál lépten-nyomon helyi legendákba, különböző klubokban, kocsmákban, próbahelyeken, stúdiókban, rádiókban. Bristol egy igazi művészváros, úgyhogy nagyon sokat köszönhetek annak, hogy itt lettem igazi zenész.

- Helyi előadók inspiráltak zenélésre vagy voltak nagy, klasszikus példaképeid?

- Is-is, de persze először a nagy dalszerzők hatottak rám, Leadbelly, Woody Guthrie, Bob Dylan. Ugyanakkor fiatal koromtól nagyon is követtem az aktuális trendeket, sőt kifejezetten tanulmányoztam a modern zenei struktúrákat is, még a tánczenét is, a suliban is zenei tanulmányokat folytattam.

- Tavaly őszi bemutatkozó EP-d (Did You Hear The Rain?) négy száma is – bár nyilván folk és blues-alapúak – meglehetősen sokrétűek, több zenei irányból összeállók.

george ezra did you ep.jpg- Mivel ez volt az első kiadványom, valamennyire célom volt az is, hogy felvillantsam a különböző arcaimat, zenei személyiségeimet. Ezt néhányan nem is értékelték, kaptam olyan kritikákat, hogy túl sok minden zajlik egyszerre ezen az EP-n, és ezt persze meg is értem. Viszont én nagyon is elégedett vagyok azzal, ahogyan szól, és amit reprezentál ez a négy szám.

- Egy nagykiadó, a Sony szerződtetett és ott is jelent meg az EP, manapság már nem könnyű ilyen szerződést elnyerni, az esetedben ez hogyan zajlott?

- YouTube. Igazából nagyon egyszerűen zajlott. Egy csomó dolgomat feltöltöttem a YouTube-ra és a megfelelő személy halotta ezeket. Nagyon örülök, hogy így történt, mert teljesen egy hullámhosszon vagyunk a kiadóval.

- Milyen zenéket hallgatsz, mik voltak a kedvenc 2013-as albumaid?

- A Vampire Weekend-lemez volt talán a kedvencem. Nagyon tetszett még Lianne La Havas bemutatkozó lemeze is (ez ugyan 2012-ben jelent meg - a szerk.). Játszottam egyszer előtte, nagyon tetszett a koncertje és utána megvettem az albumát is, amit sokat hallgattam egész évben.

george ezra live.jpg- Mik most a terveid, készül a bemutatkozó lemez, vagy még csak a dalokat írod hozzá?

- (nevet) Éppenséggel éppen a stúdióban vagyok ebben a pillanatban is, ahogy beszélünk. Az első lemez dalait rögzítjük, ami valamikor 2014-ben ki fog jönni, de mielőtt az megjelenne, lesznek kisebb kiadványaim is, kislemezek, talán egy EP is.

- És talán egy koncert is Budapesten…

- …megeshet. Imádnám!

interjú: Dömötör Endre


a Budapest című szám így hangzik:


a Did You Hear The Rain? című dalának klipje:


ez pedig az Over The Creek, élőben:


és a Did You Hear The Rain? bemutatkozó EP teljes egészében:

https://recorder.blog.hu/2014/01/17/_az_en_kepzeletbeli_budapestem_egy_rejtett_titkos_hely_george_ezra-interju
„Az én képzeletbeli Budapestem egy rejtett, titkos hely” – George Ezra-interjú
süti beállítások módosítása