Éljen a sufnizene-forradalom! - új magyar garázsrock válogatás és platform

2014.01.09. 17:36, Frontrecorder

suphni.jpg

Közel egy éve, tavaly februárban indult a Facebookon a SuphniMuzsikRevolution oldal, azzal a szándékkal, hogy katalizálja a hazai - tágabban értelmezett - garázszenei színteret. Ennek jegyében tavaly év végén összeállítottak egy reprezentatív "jelenkori underground-garage-lo-fi-psychedelic-surf.körképet", vagyis egy remek válogatást, rajta többek közt az Aires Altos, a Broken Cups, a DerTanz, a Fancy Dress Party és a Zombie Girlfriend egy-egy számával. Az SMR Vol. 1 - Dirtdown In White című kompilációt mi is meghallgatásra bocsájtjuk, a SuphniMuzsikRevolution alapító mozgalmárjainak bevezető ajánlásával.

Az SMR fiatal és lelkes csapata, Gergő és Yu Et a következőt írták a vállalkozásukról: "Az SMR Facebook oldalt azzal a céllal hoztuk létre, hogy a magyar - tágabb értelmezésben vett - garázszenekarokat összegyűjtsük, népszerűsítsük. Legyen szó pszichedelikus, lo-fi, rock, experimentális, hálószobapop, new wave, punk, noise vagy az ezek fúzióját megteremtő bandákról, az underground és a 'jó zene' kettős zászlaja alatt. A lényeg a 'garázs' életérzés átadása és egy olyan közeg felkutatása, valamint újjáélesztése, ami egy erős rétegzenének számít Magyarországon. Valójában mindenhol, ezért a hazaiak mellett előszeretettel turkálunk a Youtube legnemesebb értelemben megnevezett szemeteskukájában és osztjuk meg a kevésbé ismert külföldi előadókat is.
Miután tavaly év végére egyre többen csatlakoztak az oldalhoz, összeállítottunk egy válogatáslemezt Dirtdown In White címmel, kizárólag olyan magyar előadók számaiból, akik jelenleg is aktívan működnek szerte az országban, illetve leginkább Budapesten. Két-három szám kivételével az összes bemutatott zenekar 2013-ban rögzítette az általunk kiválasztott anyagot (az említett 2-3 szám sem öregebb kétévesnél). Célunk a válogatással az volt, hogy bemutassuk annak a rétegnek egy részét, ami hozzánk közel áll és nem utolsósorban itthon működik. A Dirtdown In White címválasztás teljesen tudatos volt, mivel próbáltuk úgy megteremteni a koncepciót, hogy a vegyes felhozatala ellenére legyen benne rendszer is.
További hazai válogatáslemezeket is tervezünk, valamint szeretnénk nem csak zenei 'sufnisokat' felkarolni, megismertetni- gondolunk itt hasonló stílusban működő festőművészekre, írókra például -, mivel úgy érezzük, hogy a legjobb dolgok mindig a garázsban születnek. További terveink közt szerepel egy online rádió működtetése, amiben leginkább interjúkat szeretnénk készíteni ugyancsak itthoni zenekarokkal."

SuphniMuzsikRevolution első válogatása meghallgatható alább:

Címkék: lo-fi garázsrock
https://recorder.blog.hu/2014/01/09/eljen_a_sufnizene-forradalom_uj_magyar_garazsrock_valogatas_es_platform
Éljen a sufnizene-forradalom! - új magyar garázsrock válogatás és platform
süti beállítások módosítása