Válogatások a fa alá – Elektronikus tánczenék

2013.12.19. 11:00, rerecorder

traces-cover1.jpg

Sok kiadó igazi különlegességekkel készült karácsonyra. Összeállításunkban olyan tánczenei válogatásokat mutatunk be, amik nem csak prezentálásban, de zenetörténeti értékükben is jelentősek lehetnek. A REC018 elektronikuszenei keretes kritikája.

va-100dsr.jpgSzázadik megjelenését ünnepli a Delsin kiadó. A holland house/techno hangzás amszterdami fellegvára az 1996-os indulásától kezdve mindig a legjobbak között volt, és hamar megtalálta önmaga egyedi hangzásvilágát, amivel felhelyezte Hollandiát az elektronikus zene világtérképére. A századik megjelenés alkalmából 100DSR címmel egy két CD-n, illetve öt 12” bakeliten elterülő, kizárólag vadonatúj felvételeket tartalmazó összeállítást hallhatunk a kiadó művészeitől. Olyan, mára óriási nevekké vált előadók működnek közre, mint Redshape, A Made Up Sound, Conforce, vagy Delta Funktionen (egyik idei kiadvány a nyitóképen). A húsz felvétel pedig lenyűgöző – gyakorlatilag, ha bármelyikbe belehallgatunk fél percet, azonnal felismerhető a „Delsin-hangzás”.

PoleGroup021_VariousArtists_UnknownLandscapeSelected1_CoverArtworkWeb.jpgOscar Mulero neves kiadója, a Pole Group idén két kiemelkedő albummal is hozzájárult a techno útkereséséhez (Exium, Reeko), az évet pedig az Unknown Landscapes című válogatással zárják, ami szintén ezt a koncepciót hivatott segíteni. Tizenhat exkluzív felvétel található a kiadványon, zömmel a műfaj spanyol, olasz és német újítóitól, az eredmény pedig végig energiával teli és bátran próbálgat kevésbé kiaknázott ritmusképleteket, textúrákat és hangpalettákat. Aki figyelemmel követi a sötét és mély technót, az igazi kincsesbányára lelhet itt: Developer, NX1, Christian Wünsch és DVS1 csak pár név a legizgalmasabbak közül, akik mellett feltűnik egy-két tengerentúli géniusz (pl. Adam X), és 2013 feltörekvő tehetségei közül is lehetőséget kaptak páran (pl. Kwartz és Tadeo). Az Unknown Landscapes rendkívül erős, és jól foglalja össze, hogy milyen volt ebben az évben a techno, ráadásul a kiadvány többféle igényt is kielégíthet, hiszen a számok mixeletlenül (digitálisan) és mixlemez formájában (CD-n), valamint bakeliten is beszerezhetők.

TOVÁBBI FRISS TÁNCZENEI ALBUMOK, KÖZTE AZ ÉV EGYIK LEGJOBB VÁLOGATÁSA - ITT!

va-present-tense.jpgS a végére egy meglepetés röviden: több évnyi kihagyás után visszatért az electro egyik jeles kiadójaként regisztrált Touchin’ Bass. A Budapesten is többször fellépett Andrea Parker labele (mely idén már jelentkezett Quinoline Yellow- és Plaster-kiadványokkal) egy Present Tense című válogatással jelzi, hogy jövőre érdemes lesz figyelemmel követni a céget. Az eredmény hallatán pedig valóban ajánlott így tenni: klasszikus európai electrót hallhatunk közel egy órában tizenegy előadótól, régi és új nevektől egyaránt (214, Clatterbox, Bogger, Adapta stb.).

Velkei Zoltán


a Delsin-válogatásról Claro Intelecto trekkje, Fighting With The Blind Man:


ízelítő a Pole Group-féle Unknown Landscapes válogatásból:


a Present Tense című válogatásba a Juno Download oldalán lehet belehallgatni.

https://recorder.blog.hu/2013/12/19/valogatasok_a_fa_ala_elektronikus_tanczenek
Válogatások a fa alá – Elektronikus tánczenék
süti beállítások módosítása