Hárommillió forintért kelt el Ian Curtis egykori konyhaasztala

2013.11.14. 21:39, Frontrecorder

curtistable.jpg

Egy skót férfi az eBay-en kínálta eladásra azt az asztalt, amely Ian Curtis egykori otthonának konyhájában állt. A Joy Division énekese a házuk konyhájában lett öngyilkos, így meglehetősen morbid dolog áruba bocsátani a szóban forgó bútordarabot. Az online aukció a zenekar volt tagjait is felháborította, ennek ellenére 65 licit érkezett rá és végül 8400 fontért (mai árfolyamon közel hárommillió forintért) talált új gazdára.

curtiscontrol.jpgIan Curtis 1980. május 18-án akasztotta fel magát macclesfieldi otthonának konyhájában. Özvegye, Debbie Curtis még ugyanabban az évben eladta a házat a berendezési tárgyak nagy részével - köztük a konyhaasztallal - együtt az egyik szomszédjának, aki panzióvá alakította. Ez a szomszéd 1996-ban az asztalt nászajándékba adta lányának, Vicky Morgannek, aki 2005-ben egy lakásfelújítást követően úgy döntött, szanálja a rossz emlékű bútordarabot. Megpróbálta visszapasszolni Debbie Curtis-nek, majd Debbie és Ian Curtis lányának, Natalie-nak, sőt a Control című Ian Curtis-film stábjának is felajánlotta (a baloldali kép Anton Corbijn 2007-es filmjéből való), de senkinek nem kellett. Az asztal így került a délnyugat-skóciai Annan városában élő Tel Harrophoz, aki egyébként maga is az eBay-en keresztül tett szert rá, de hogy ki volt az eladó, azt nem tudni. Ahogyan az sem, hogy az aukciója tegnapi lezárása után ki vitte el végül tőle a konyhaasztalt 8400 fontért.

A nem mindennapi online árverés híre persze bejárta a világot, és eljutott a Joy Division még elő egykori tagjaihoz is, akik közül Bernard Sumner és Stephen Morris egy NME-nek eljuttatott közleményben adtak hangot rosszallásuknak. Pontosabban egyetértőleg tolmácsolták Debbie és Natalie Curtis véleményét, akik a konyhaasztal elárverezését és a körülötte kialakult médiafelhajtást ízléstelennek tartják. A közleményből az is kiderül, hogy a két nőt nagyon felzaklatta az ügy. Az NME megkérdezte Harropot is, aki azzal védekezett, hogy az asztalt meg is tarthatták vagy visszavehették volna. Elmondta azt is, sajnálja, hogy így sült el a dolog, ami őt szintén megviselte, mert többen megfenyegették. Harrop amúgy évekig gyűjtötte a Joy Division emléktárgyakat, az asztalra azért csapott le, mert igazi ritkaságnak számít, és aztán nemrég azért tette fel az eBay-re -gyűjteménye sok más darabjával együtt -, hogy a befolyt pénzből saját zenei projektjét finanszírozza.

https://recorder.blog.hu/2013/11/14/harommillio_forintert_kelt_el_ian_curtis_egykori_konyhaasztala
Hárommillió forintért kelt el Ian Curtis egykori konyhaasztala
süti beállítások módosítása