Lemeztáska – Pictureplane

2013.10.13. 14:51, rerecorder

pictureplane.jpg

Travis Egedy, avagy Pictureplane egyedi, hiphop inspirálta, zajból, szintipopból, coldwave-ből eszkábált zenét játszik, jövő év elején érkező új albumával könnyedén szintet léphet, szeptemberi budapesti koncertje abszolút unikálisnak számított. Travis ráadásul igazi zenerajongó, akivel kifejezetten élvezetes volt kedvenc lemezeiről beszélgetni. A Recorder magazin tizenhatodik számának egyik Lemeztáskája következik a korai ritkaságait a héten egy válogatáslemezen kiadó Pictureplane-nel.

Első zenei emlék

tragic-kingdom.jpgLegkorábbi zenei emlékem, hogy óvodás koromban, öt-hatévesen hallgatom a helyi poprádiót Santa Fében, New Mexicóban. Ez a kilencvenes évek elején volt és hiphop meg R&B szólt a legtöbbet.

Első lemez, amit saját pénzből vettél

Queentől a Bohemian Raphosdy kazetta-kislemezen (ez a kilencvenes évek elejének, közepének rövid életű vívmánya volt, papírtokba csúsztatott kazetta 2-3 számmal – a szerk.). Azért vettem meg, mert imádtam a Wayne’s World című komédiát és abban a legjobb jelent alatt ez a szám szólt. Ezután is a kazettákat és cd-ket gyűjtöttem inkább. Az első cd-m, amit én vettem, a No Doubttól a Tragic Kingdom volt. Ma viszont már egyáltalán nem hallgatok cd-t.

Zene, ami zenélésre inspirált

Általános iskolás koromban eleinte az alternatív rock volt rám hatással: Nirvana, The Smashing Pumpkins, Bush, Green Day, Silverchair. Aztán hetedik-nyolcadik körül bejött az életembe az underground hiphop: A Tribe Called Quest, Outkast, Company Flow és ez elég sokáig ki is tartott. Tulajdonképpen zenélésére is ez inspirált középiskolás koromban, leginkább az Anticon kiadó körüli előadók a kilencvenes évek végén, kétezres évek elején. Nagyon bizarr, nagyon hatásos, élő, elektronikus hiphop, főképp a Clouddead. Nagyon menőnek tartottam. 16 évesen én is így kezdtem, vad beateket kreáltam és ráreppeltem.

Inspirációk dalszöveghez

Xiu Xiu. Nagyon odavoltam a szövegeiért, meg az At The Drive-In szövegeiért. Tulajdonképpen minden olyan szövegért, ami absztrakt és furán különleges volt.


EGY MÁSIK LEMEZTÁSKA, AMIBEN BŐVEN AKAD OLDSKOOL HIPHOP - DJ SHADOW.

Zene, amit saját hangod megtalálásakor, 2008-2009 körül hallgattál

Rengeteg noise-rock, Lightning Bolt és majdnem minden, ami a Load Records-nál jött ki ekkoriban. Aztán a Wolf Eyes, Black Dice és az Animal Collective is. Ma is hallgatom ezeket, nagyon inspirálók. A másik meg a brit grime és a korai dubstep, amiről Amerika nem nagyon akart tudomást venni.

company flow.jpgKedvenc hiphop-lemezek

Cannibal Ox: The Cold Vein (2001), Company Flow: Funcrusher Plus (1997), El-P: Fantastic Damage (2002), Wu-Tang Clan: Enter The Wu-Tang (1993) Dr Octagon: Dr Octagonecologyst (1996), Noah23 lemezei, akivel közös számot is csináltam. A végtelenségig tudnám sorolni! A Jedi Mind Tricks-től a Violent By Design (2001), ez is az egyik kedvenc zenekarom egyben. Rengeteg van.

Kedvenc szombat esti zene

Robin S: Show Me Love. Tökéletes, itt van a karomon feltetoválva (mutatja az előadót és számcímet tartalmazó feliratot).

Kedvenc vasárnapi zene

Nagyon sok kazettát gyűjtök össze, azokat vásárolgatom, minél obskúrusabbakat. A kazetták nagyon jönnek vissza, de vicces, hogy lejátszókat már nem gyártanak hozzájuk. Szóval találtam egy kazettát, aminek az a címe, hogy The Sound Of Planets, egyetlen srác játszik rajta, meditatív, spirituális, eléggé gyönyörű zenét, mindegyik számcímben szerepel egy bolygó. Nagyon beteg, de imádom hallgatni pihenéshez. A másik ilyen a Pure Moods, ami hatalmas volt a kilencvenes évek közepén Amerikában. New Age zene, amit a szüleinknek találtak ki, egy válogatás a nagyokból, Enya, Enigma meg hasonlók vannak rajta, na ezt is nagyon bírom nyugis vasárnapi teázásokhoz.

Kedvenc zene utazáshoz

prurient1.jpgPrurient vagy Vatican Shadow. Prurienttől a Bermuda Drain (2011) tökéletes vonatos utazásokhoz.

Kedvenc zene éjszaka

Oneohtrix Point Never és Dolphins Into The Future, nagyon sok ambient-synth zenét hallgatok, imádom ezt a stílust.

Bűnös örömök zene

Azok közé tartozom, akik ezt a terminust nem annyira érzik, szerintem, ha szeretsz valamit, akkor azt egyáltalán nem kell szégyellned. Rengeteg nyálas popzenét szeretek, de ez van. Na jó, szeretem az Insane Clown Posse-t, az már bűnös öröm! (vigyorog)

Kedvenc őszi zene

Mostanában fedeztem fel az egyik kedvenc zenekarom, a Xeno And Oaklander egyik mellékprojektjét, a Martial Canterelt, nem is tudom, hogy maradhatott ki eddig. Na az tökéletes őszi zene.

lejegyezte: Dömötör Endre


Pictureplane első nagy slágere a Gothstar:


ez pedig legutóbbi lemezéről a Real Is A Feeling 2011-ből:


itt pedig az említett kollaboráció Noah23-vel, a Tropical Fruit az év elejéről:

https://recorder.blog.hu/2013/10/13/lemeztaska_pictureplane
Lemeztáska – Pictureplane
süti beállítások módosítása