EP-premier! Gustave Tiger: Mitanni Mares

2013.09.24. 14:05, rerecorder

gustave.JPG

A Gustave Tiger a Facebook-oldala alapján egy szecesszionista punkrockzenekar, amelynek tagjai minimum Gustave Doré képzőművészeti alkotásainak bűvöletében ragadtak hangszert. Valójában persze teljesen másról van szó: a Moog ritmusszekciója, mely az egykori Hammer Of Gods mellékprojektet is együtt kezdte, a Hammer Of Gods dobosával kiegészülve új formációba kezdett, a nyári Rakéta Fesztiválon például már láthattuk is élőben, mostantól pedig otthon is hallgathatjuk összetett - többszólamú éneket is bevető - zenéjüket, hiszen itt a bemutatkozó, rögtön le is tölthető, igen kiváló EP.

GustaveTcover2.jpgDorozsmai Gergő (a Moogban dobos) és Szabó Csaba (a Moogban basszusgitáros) együtt indította a Hammer Of Gods mellékprojektet, csak Gergő ott gitáros-frontember volt, aztán annak megszűnése után szólóban - Glow néven - adott ki egy jól sikerült anyagot, melyhez eredetileg koncertező zenészként csatlakozott Csaba és az egykori HoG dobosa, Mező. De inkább átadjuk a szót Szabó Csabának, bogozza ki ő a szálakat.

Vagy csomózza össze jobban: "Márciusban csináltuk meg a zenekart így hármasban, eredetileg azért, hogy Gergőnek a Glow néven megjelent szólódalait élőben is elő tudjuk adni, de aztán ezeket végül sehogy nem adtuk elő, hanem inkább minden próbán írtunk egy új számot, és kitaláltuk azt, hogy Gustave Tiger, amiről egyszer már leírtam, hogy nagyjából honnan jött, könnyen meg lehet találni az interneten. Eredetileg, vagyis az eredeti szándék szerint különféle híres és nem annyira híres amerikai punkzenekarok bűvöletében születtek a számok, aztán valahogy a későbbi próbákon, illetve hát főleg a stúdióban már kicsit más irányt vettek talán, de azért szerintem így is ki lehet találni, hogy melyiket nyúltuk a Meat Puppets-től és melyiket a Gun Clubtól, vagy attól az együttestől, ami a kedves hallgatónak éppen az eszébe jut. Úgyhogy nem is tudom, hogy a végeredmény az pontosan milyen zene egyáltalán, mármint persze nem azért, mert ilyet én még soha nem hallottam senkitől, csak egyszerűen ezt belülről eléggé nehéz megítélni, ezért is találtunk ki mindenféle hülye stílusmeghatározást, hogy például katedrálispunk, ami azért kicsit úgy hangzik, mintha ilyen teljesen fogalmatlan gimnazisták lennénk. Szóval jöhetne lassan egy szakértő kritika!

Annyi bizonyos, hogy van benne punk is, főleg a ritmusszekció részéről, meg nem annyira blues-alapú pszichedelikus rock, meg némi country/cowpunk, meg sok gitárzaj. De azért elég popos is, vagyis annak van szánva, mármint annyiban mindenképpen, hogy könnyen megjegyezhetőek a számok, lehet őket fütyürészni, esetleg táncolni rájuk. Hát, valami ilyesmi. Amúgy én sokáig nem bíztam ebben a powertrió-felállásban, és szerettem volna egy énekest, de a többiek leszavaztak, úgyhogy ketten énekelünk Gergővel, és most tényleg nem azért mondom, de ahhoz képest, hogy milyen béna volt az elején, most már egészen jól megy, vannak például szép vokálok néha, úgyhogy aki szereti az ilyesmit, az mindenképpen hallgassa meg! A szövegek azok leginkább különféle olvasmányélményekből (szépirodalmi/történelmi, mondjuk) lettek összegereblyézve, szóval nem arról szólnak, hogy mi nyomja a szívünk, meg hogy mittudomén, mit jelent 2013-ban magyarnak lenni, és csak mérsékelten viccesek. Bár ez nem volt a koncepció része, valamiért úgy alakult, hogy több neves francia szerzőtől is került idézet a lemezre, aki ezeket mind megtalálja, az kaphat mondjuk ingyen lemezt vagy 10000 forintot, de inkább ingyen lemezt."

A hétszámos, huszonnégy perces Mitanni Mares a Tom-Tom Stúdióban készült, a lemez borítóját Mező készítette. A változatos hosszúságú, változatosan zajos power-popos, punkos, olykor el is szálló dalok között akad egy Venom-feldolgozás (Countess Bathory), melyben a 40 Days énekesnője, Szurcsik Erika hallható.


a Mitanni Mares című bemutatkozó Gustave Tiger-EP itt hallható először és rögtön le is tölthető:


SZABÓ CSABA A MOOG AMERIKAI KALANDJAIRÓL ÍRT ÉLMÉNYBESZÁMOLÓT A RECORDERNEK!


az EP Eutropius című számához készült Rusek által rendezett, VHS minőségű, igen klasszul kinéző videó:



Ez itt a Gustave Tiger Facebook-oldala


nyitókép: Rusek

https://recorder.blog.hu/2013/09/24/ep-premier_gustave_tiger_mitanni_mares
EP-premier! Gustave Tiger: Mitanni Mares
süti beállítások módosítása