Így néz ki a Nirvana első lemezszerződése

2013.08.22. 11:09, rerecorder

nirvana 89.jpg

Ahogy azt tegnap már jeleztük a Heart-Shaped Box rendezői változatának bemutatásakor: kezdődik a cirkusz az In Utero húszéves jubileumi újrakiadása körül. Ez a fotó ugyan nem az utolsó Nirvana-stúdiólemezhez kötődik, de nyilván nem véletlenül kereste elő a Sub Pop és tette ki tegnap a Tumblr-oldalára. Milyen feltételekkel szerződtek Kurt Cobainék 1989-ben? Nem túl kedvezőkkel.

A Sub Pop egy ironikus "Jól elköltött 600 dolcsi - nem mintha lett volna ennyink is akkoriban" szöveggel osztotta meg az első Nirvana-lemezszerződést, melyen jól látszik, hogy egyéves elköteleződésért 600 dolláros előleget kínált a kiadó. Aztán a lemezfelvételt a Bleach-en nem is játszó (bár a borítón látszó), de a felvételek után rövid ideig csatlakozó gitáros, Jason Everman fizette ki (606,17 dollár volt), az album megjelenése pedig azért csúszott, mert a gyártáshoz szükséges pénzt is a tervezetthez képest lassabban tudta összekapargatni a Sub Pop. Az meg ugye már végképp történelem, hogy ez lett a kiadó legtöbb példányban elkelt albuma (világszerte úgy ötmillió ment el belőle), úgyhogy tényleg jól elköltött 600 dolcsiról van szó.


ÉS MENNYIÉRT JÁTSZOTT A NIRVANA PESTEN 1989-BEN? EGY LEGENDÁS KONCERT EMLÉKEI.

Íme a szerződés, melynek külön érdekessége a két plusz opciós évhez rendelt kiadói előleg (első év: 12 ezer dollár, második év: 24 ezer dollár - könnyen dobálóztak a számokkal), a Sub Pop azért nyilvánvalóan hitt a zenekarban.

NIRVANA SUB.jpg

RÁADÁS INGYEN: SZEXI FOTÓK KURT COBAIN 1991-ES KIADÁSÚ LÁNYÁRÓL.

Címkék: nirvana sub pop
https://recorder.blog.hu/2013/08/22/igy_nez_ki_a_nirvana_elso_lemezszerzodese
Így néz ki a Nirvana első lemezszerződése
süti beállítások módosítása