Globálradar – John Wizards

2013.08.14. 14:30, rerecorder

130724-john-wizard.jpg

Két hét múlva jelenik meg a John Wizards bemutatkozó lemeze a Planet Mu kiadónál. De ki ez a John? Vagy inkább: kik a John Wizards? A fehér dél-afrikai reklámzeneíró esete a ruandai énekessel, azaz egy újabb The Very Best-sztorinak figyelhetjük a kibontakozását.

Megalakulás éve: 2011

Honnan: Cape Town, Dél-Afrika

Stílus: kavalkád – vadul eklektikus. Afrotronica ínycsiklandozóan fűszerezve mindig mással.


IDÉN EDDIG EZEK AZ ELŐADÓK TŰNTEK FEL GLOBÁLRADARUNKON.

Kiadó: Planet Mu

Olyan, mintha a korai Vampire Weekend fokvárosi lenne és sokkal jobban érdekelné az elektronika és sokkal kevésbé lenne demokratikus zenekar.

wizardz.jpg

Történet: Adott egy reklámipari szakember fia (John Withers, főhősünk), aki maga reklámfilmzenék gyártásából él és egy autófelügyelő (Emmanuel Nzaramba), aki unalmában énekelget. Találkoznak főhősünk kedvenc kávézójában, csinálnak egy közös dalt, aztán az énekes eltűnik egy évre, majd amikor újra találkoznak, kiderül, hogy ugyanabban az utcában laknak. A John Wizards (a név egy kosaras referencia) lényegében kettejük projektje, melyben az éneket leszámítva Withers állít elő minden hangot mini házistúdiójában, bár mostanra az élő fellépések kedvéért héttagú zenekarrá bővült a felállás. A zene már sokkal bonyolultabb történet. Withers-re nagyban hatnak külföldi tanulmányútjai (számos trekket idegenben írt és az adott városról nevezett el) és alighanem a reklámzenés tapasztalat is, hiszen a rövid formában sokat kifejezni kötelessége átszivárog a John Wizards-dalokba is, melyek gyakran félpercenként váltanak stílust. Az afrikai zene, a modern R&B és az elektronika keveredése a kiindulási pont, ami aztán hol shangaan electro-ba, hol dubba, kamarapopba, tropicaliába, akusztikus folkba és a legkülönfélébb afrikai népzenékbe vált át. Ám végig igen élvezetes és szórakoztató marad.

JohnWizards_art_7.25.13.jpgMegjelenések: Lasuka By Night 12” 2013 júniusában, és szeptemberben jön a cím nélküli bemutatkozó lemez – korábban csak Soundcloud-mixek és -dalmegjelenések voltak.

Mellékprojektek: Withers reklámzenéket szerez.

Szexepil: Öö, itt kissé bizonytalanok vagyunk. Az eklektika.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Megindult a hype, és a Planet Mu-nél debütálni mindenképp elismerés.

Radarjel-erősség: Ezt a vidáman zagyva zenét sokat kajálni fogják, rövidtávon tuti a siker.


részletek az elképesztően jónak ígérkező, cím nélküli John Wizards-lemez dalaiból itt.

a Quietus magazin számára néhány napja összeállított John Wizards-mix (dallista itt):


a Lasuka By Night animációs klipje: 


ugyanez a dal élőben is: 

https://recorder.blog.hu/2013/08/14/globalradar_john_wizards
Globálradar – John Wizards
süti beállítások módosítása