Fesztiválozz nyárzárásig – A legjobb augusztusi események

2013.08.01. 18:56, rerecorder

 outlook festival.JPG

Aki nyaralással kötné egybe a fesztiválélményt, annak a nyár utolsó hónapja is kínál jó néhány környékbeli célpontot – és augusztusban túlsúlyba kerülnek a táncos vízparti bulik. Júniusi és júliusi fesztiválajánlónk után augusztus következik.

Terraneo fesztivál; Helyszín: Sibenik, Horvátország; Időpont: augusztus 7-9; Jegyár: bérlet 70 euró (~21000 Ft) (öt napos kemping pluszba 30 euró (~9000 Ft))

A Terraneo fesztivál első két éve eléggé lenyűgöző indítás volt, amihez képest az idei line-up mindenképp visszalépés, de ha ettől eltekintünk, akkor azért így is simán ott van az utánanézni érdemes kategóriában. Aki itthon lemaradt a Wu-Tang Clanről, a My Bloody Valentine-ról, Aloe Blacc-ről (és ugye a Szigeten sem fogja látni Azealia Banks-t) vagy a Calexico-t, mindezt itt pótolhatja, kiegészítve a Gang Of Four klasszikus (de nem vén!) poszt-punkjával, az egyik legígéretesebb fiatal rockzenekarral, a Cloud Nothings-sal, vagy a Woods visszafogot lo-fi popjával. És lesz Prodigy is, ha esetleg ez lenne a döntő érv.

MS Dockville; Helyszín: Hamburg, Németország; Időpont: augusztus 16-18. Jegyár: bérlet kemping nélkül 89 euró (~26700 Ft), kempinggel 108 euró (~324000 Ft)

Az MS Dockville-t két éve már egyszer kiemeltük, mint a, tágan vett, térség egyik legizgalmasabb fesztiválját. Ez azóta sem változott, a rendezvény igazi különlegessége, hogy az erős és sokszínű popzenei felhozatal mellett nagyon komoly jelenléttel bír a többi kortárs művészeti ág is. A zenei részleget a legaktuálisabb előadók (Woodkid, Crystal Fighters, MS MR, Haim, Austra, Toy, stb..) és rengeteg DJ (pl. Koze, Baauer, XXYYXX) képviseli. A helyszín pedig továbbra is Hamburg jellegzetes részben ipari, részben zöld területe, ahol napközben a különböző kulturális programok miatt (kiállítások, művészpiac, művészeti projektek) nehéz lesz unatkozni.

AZ IDEI POHODA KÉPEKBEN - KÖPKÖDŐ SMASHING PUMPKINS, EZERARCÚ THOM YORKE.

Tauron; Helyszín: Katowice, Lengyelország; Időpont: augusztus 22-25; Jegyár: kétnapos bérlet 160 zloty (~11200 Ft) (nyitó- és zárókoncertekre egyenként 50-50 zloty (~3500 Ft)), kemping ezen felül 23-24-ére 20 złoty (~1400 Ft)

Katowice másik (az OFF melletti) kiváló fesztiválja a Tauron, ahol teljes egészében az elektronikáé a főszerep. Az igazán színes program főleg két napra koncentrálódik, ami alatt a minimaltól (DJ Koze, Matias Aguayo) a basszuszenén át (Darkstar, Skream) a legendás előadókig (LFO, Squarepusher) sok mindennel találkozhatunk, de ha csak egy nevet kéne kiemelni, számunkra Jamie Lidell lenne az. A kortárs soul és kísérleti elektronika határmezsgyéjén alkotó Lidell-t máshol nem igazán lehet elcsípni Európában ezen a nyáron.

Outlook fesztivál; Helyszín: Pula, Horvátország; Időpont: augusztus 29 - szeptember 2; Jegyár: fesztiválbérlet 145 font (~50750 Ft) (a nyitó koncerttel együtt 162 font (~56700 Ft)), a kemping ezen felül 9 font/fő/éj

Nem olcsó mulatság, de az Outlook (amelyet a kontinens egyik legerősebb basszusorientált fesztiváljának szokás tartani) jogosan kéri meg az árát. A hiphop berkein belülről olyan kiválóságok érkeznek mint Yasiin Bey (azaz Mos Def), The Pharcyde, Talib Kweli, Pharoahe Monch, Joey Bada$$ vagy épp a nyitó koncert legendái Grandmaster Flash és J Rocc. Rajtuk kívül lesznek még dub/reggae nagyságok (Capleton, Anthony B, Channel One), ismert nevek a lazább funk-soul-osabb vonalról (Andreya Triana, Mr. Scruff, Bonobo), na és persze egy rakás DJ a mélybasszusok (dubstep, grime, trap, drum&bass) világából. Digital Mystikz, Kode 9, Andy C, Rustie, Goldie, Pinch, LTJ Bukem - hogy csak egy párat említsünk. (Az Outlook fesztiválra csak 18 éven felülieket engednek be.)

AZ AUSZTRIAI HARVEST OF ART FESZTIVÁLÉLMÉNYÜNK.

Dimensions; Helyszín: Pula, Horvátország; Időpont: szeptember 5-8; Jegyár: fesztiválbérlet 145 font (~50750 Ft), (nyitókoncerttel együtt 162 font(~56700 Ft)), kemping pluszban 9 font/fő/éj

Az Outlook testvérrendezvénye (a kettőre kombinált bérletet is lehet venni, ár-érték arányban igazán meg is éri), ugyanúgy a pulai helyszínen zajlik majd, azonban valamivel változatosabb, de nem kevésbé elektronikus felhozatallal. A nagyon erős detroiti különítmény (a techno egyik alapvetése, Juan Atkins projektje, a Model 500; Derrick May, vagy épp Theo Parrish) talán kiemelhető a line-upból mint igazi kuriózum. Aki hangszeres zenére vágyik, annak pedig ott lesz az afrobeat császára Tony Allen, vagy a nyitó koncert Bonobo-val, a Mount Kimbie-vel és a Portico Quartettel. Ha ez nem lenne elég, akkor a majd’ 200 fellépő (Blawan, Martyn, John Roberts, Roman Flügel, Machinedrum, Jimmy Edgar, Daphni, Floating Points....) végigböngészése után már biztos nem lesz több kérdés. (A Dimensions-re is csak 18 éven felülieket engednek be.)

Berlin Festival; Helyszín: Berlin, Németország; Időpont: szeptember 6-7; Jegyár: fesztiválbérlet 79 euró (~23700 Ft) (az afterpartikra jogosító belépővel együtt 99 euró(~30000 Ft))

A szokásos nyárzáró eklektikus fesztivál a már nem üzemelő Tempelhof reptéren most sem okoz csalódást. Két napi programnak elsőre elégnek tűnik a Blur, Pet Shop Boys, MIA, John Talabot, Pantha Du Prince, Parquet Courts, Björk, My Bloody Valentine, Savages, Klaxons, Is Tropical, Matias Aguayo névsor. Persze ez csak a reptéri rendezvény (annak is csak egy része), aki a Club XBergbe is érvényes bérletet veszi meg az még Miss Kittin, Busy P szettjeire vagy a Boys Noize és Le1f zenéjére is bulizhat reggelig.

Csada Gergely

https://recorder.blog.hu/2013/08/01/fesztivalozz_nyarzarasig_a_legjobb_augusztusi_esemenyek
Fesztiválozz nyárzárásig – A legjobb augusztusi események
süti beállítások módosítása