Heti Top 10: a nagy művésznévváltók

2013.07.21. 20:16, Frontrecorder

jayz.jpg

A múlt hét után ismét Jay-Z szolgáltatja az ihletet a Heti Top 10-hez, méghozzá azzal, hogy - minden indoklás nélkül - bejelentette, ejtette a nevéből a kötőjelet, és az mostantól így írandó: JAY Z (igen, a csupa nagybetű is kötelező). Ám legyen. Voltak azért a Shawn Corey Carterként anyakönyvezett rappernél radikálisabb művésznévváltók is a popzene történetében - közülük kerültek ki e heti listánk szereplői.

Megjegyzés Előre mondjuk, hogy Prince azért marad le a listáról, mivel 2000-ben visszaváltott az 1993-ban felvett kimondhatatlan szimbólumról Prince-re. Ha ezt nem teszi meg és úgy marad, természetesen vita nélkül övé lenne az első hely. A Snoop Doggy Dogg-Snoop Dogg váltás szintén nem ért meg egy helyezést, még a rapper Snoop Lionná átkeresztelésével együtt sem, amit nem tudjuk komolyan venni. Listán kívüli említést érdemel még a kanadai zongorista zenei zseni Chilly Gonzales, akinek ez a művészneve lett a hivatalos okmányaiban szereplő polgári neve, Jason Charles Beck helyett. És akkor íme a tíz nagy művésznévváltó listája:

10. Santogold >> Santigold

Született: Santi White. A philadelphiai dalszerző-rapper-énekesnő még a kilencvenes években kapta a Santogold becenevet, és így ismerte meg a világ 2007-ben, hogy azután ezt egy betű cseréjével Santigoldra módosítsa. A művésznév változtatásra állítólag azután kényszerült, hogy beperelte a Santo Gold olcsó ékszerekre szakosodott csomagküldő vállalkozás, illetve annak vezetője, aki 1985-ben egy kult b-filmet is rendezett Santo Gold's Blood Circus címmel.

9. Black Francis >> Frank Black

Született: Charles Michael Kittridge Thompson IV. A Kim Deal kiválása után éppen ismét újjáéledő Pixies alapító diktátora nem sokat vacakolt, amikor szólókarrierjéhez új művésznevet választott 1993-ban, így lett Fekete Ferencből Fekete Feri.

8. Diamond Darrell >> Dimebag Darrell

Született: Darrell Lance AbbottA 2004-ben koncert közben agyonlőtt gitáros még Diamond Darrell becenéven alapította meg a Panterát, amelynek Cowboys From Hell című 1990-es albumán már Dimegabként szerepel.

7. Lily Allen >> Lily Rose Cooper

Született: Lily Rose Beatrice Allen. A 2005-ben a MySpace-en feltűnt énekesnő 2009-ben ugyan bejelentette, hogy felhagy a popzenei karrierjével, 2012-ben azután csak visszatért (időközben családot és saját lemezkiadót alapított), méghozzá a majdnem teljes férjezett nevét használatba véve. Tavaly egy számban szerepelt Pink albumán, és Greg Kurstinnel javában dolgoznak az új albumán, amely lehet, hogy még idén megjelenik. 

6.  Lizzie Grant >> Lana Del Rey

Született: Elizabeth Woolridge Grant. Az énekesnő első albuma 2010-ben ugyan még az eredeti nevének becézett formájával, Lizzie Grantként jelent meg (2008-ban írt dalokkal), de a címében már jelen volt az új alteregó (Lana Del Ray a.k.a. Lizzy Grant), amely néhány hónappal később hivatalosan is átvette a helyet. Akkoriban sokat beszélt spanyolul a kubai barátaival, így jött a spanyol hangzású művésznév, amely a tengerpari glamúrt hordozza magában viselője szerint.

5. Holly Brook >> Skylar Grey

Született: Holly Brook Hafermann. A Moby közelgő új albumán is közreműködő amerikai először az eredeti nevének kétharmadát használta művésznévként (így jelent meg első szólóalbuma is 2006-ban), majd ezt cserélte le 2010-ben a jóval költőibben hangzó Skylar Grey-je, amely számára az élet kiismerhetetlenségét szimbolizálja.

4. N.O.R.E. > P.A.P.I.

Született: Victor Santiago, Jr. A börtönviselt gangsta rapper (aki még Noreaga néven a Capone-N-Noreaga duó tagjaként tűnt fel) betűszóról betűszóra váltott: a hivatalosan 2002 óta óta használt N.O.R.E.-tNiggaz On the Run Eatin - az időközben a reggaeton felé kacsingató Puerto Rico-i tag idén cserélte le a Power Always Proves Intelligence rövidítésére.

3. Cat Stevens >> Yusuf Islam

Született: Steven Demetre Georgiou. A ciprusi görög apától és svéd anyától született brit előadó 1977-ben tért át az iszlám hitre, és 1978 végén vette fel a Yusuf Islam nevet. 1979-től a zenének is hátat fordított, új "popalbuma" legközelebb 2006-ban jelent meg.

2.  Mos Def >> Yasiin Bey

Született: Dante Terrell Smith. A nemrég a kényszeretetést önként vállaló iszlám hitű rapper-színész saját bevallása szerint a kilencvenes évek végén kezdte el használni a Yasiin Bey nevet (a Yasiint a Koránból vette), először csak családi és baráti körben, de 2012-től hivatalosan is erre váltott, mivel nem akarta többé különválasztani az előadói és a privát emberi énjét.

1. Puff Daddy >> Diddy

Született: Sean John Combs. Ha lehet tovább rontani egy eleve béna művésznevet, azt a rapmogul-üzletembernek többszörösen sikerült, amikor Puff Daddy-ről előbb 2001-ben P. Diddy-re váltott, majd 2005-ben ezt Diddy-re kurtította. Sőt, 2011-ben ezt is lecserélte, igaz csak egy hétre arra, hogy ööö Swag. Pedig szerintünk a valódi neve tök jól hangzik.

Címkék: jay z heti top 10
https://recorder.blog.hu/2013/07/21/heti_top_10_a_nagy_muvesznevvaltok
Heti Top 10: a nagy művésznévváltók
süti beállítások módosítása